Vysoká škola

Diskuze týkající se změny zaměstnání, právní a legislativní problematiky, zvyšování kvalifikace, studia v ČR i zahraničí

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 16. 2. 2010 10:18

S474N: Kde jsem to vzal? Z praxe. Tabulky jsou jedna věc, ale realita druhá. Svého času mi bylo nabídnuto místo vedoucího ve vyšší platové třídě (kde bych musel mít VŠ, resp. stačilo, kdybych začal VŠ studovat a už by se na mne jako na VŠ pohlíželo), platový rozdíl byl, jak jsem výše popsal. Víc nevím, co bych ti k tomu řekl, jestli nevěříš, nevěř.
Ruprecht001
Diskutér

Odeslat příspěvekod S474N 16. 2. 2010 10:22

Ruprecht001: tak ono je to predevsim i o tech "odkroucenych" letech. Tezko ti po roce nekdo nabidne ve statni sfere 20 tycek. Tak naivni zase nejsem.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod Czulibrk 16. 2. 2010 11:47

to je přece jednoduché. Hledej kombinované studium (obdoba někdejšího dálkového studia) na fakultách univerzit, které máš poblíž bydliště (nepředpokládám, že by si měl v plánu dojíždět na druhý konec republiky).

Nejlépe menší univerzity. U těch je předpoklad, že budou dálkové studium nabízet, a zároveň je možné, že odpustí přijímačky (nebo budou jen formalita. Ale to záleží především na oboru a jeho naplnění).

Jinak obecně kombinované studium od nás "prezenčních" studentů sklízí akorát posměch. Úroveň studia a nároky na studenty jsou o třídu jinde... většinou jde o maminky na mateřské, různé zlatokopy a flákače co studují kombinované studium, přitom ale nepracují (ano i tak člověk dosáhne na status studenta) a nechají se vydržovat doma.

Co by zaměstnavatel bych na kombinované studium pohlížel jako na "poloviční výšku", ale to už je offtopic.
Olé!
Czulibrk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 16. 2. 2010 12:09

Czulibrk: a to te jakozto "deňáka" asi pekne stve co? Ze si nekdo vydela prachy a jeste dosahne i snaze na titul. Na druhou stranu ti to preci nikdo nebrani udelat uplne stejne :wink:

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod Czulibrk 16. 2. 2010 12:24

Každá mince má dvě strany. Jde o to, že nabídka studijních oborů v kombinované formě studia je mnohem nižší než v případě klasického prezenčního studia. Většinou jde o takové nicneříkající obory jako "Informační technologie", "Ekonomika a management" apod., které každý rok doslova vychrlí stovky titulovaných, kteří vlastně nic neumí pořádně, nemají žádnou úzkou specializaci, nikdo na trhu práce o ně nemá zájem (proč taky) a končí jako správci sítě, popř. účetní, což by klidně zvládli i se střední školou...

Když chce člověk něco lepšího, nic jiného než prezenční studium mu stejně nezbývá.
Olé!
Czulibrk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 16. 2. 2010 12:34

S474N: Tak to nemáš zcela pravdu, resp. jsi zcela mimo :-)

1. výše popisovaný rozdíl ve výplatě byl se stejnými roky, jen se změněnou platovou třídou. Nevím jakým husarským kouskem by se mi povedlo povýšit a najednou získat více odpracovaných let. Proto to zopakuji ještě jednou: Přechodem na vyšší post a tedy i platovou třídu bych získal cca 5K brutto měsíčně víc. Ono na platovou třídu jsou vázány často i odměny, které se odvíjejí procentuelně z tvého základu, ale to jak kde.

2. Není pravda, že bez odpracovaných let se nemůžeš dostat do vyšší, tj. vedoucí pozice. Mohl bych klidně jmenovat jistého mladíka, který se hned po VŠ dostal na post ředitele. Samozřejmě, že to nebylo jen tak a svoji úlohu zde hrály konexe, ale jak jsem už řekl, JDE TO, ale ne pro každého :-) Ale tak to v životě chodí, nebo ne?
Ruprecht001
Diskutér

Odeslat příspěvekod S474N 16. 2. 2010 12:36

Ruprecht001: samozrejme, tyhle vyjimky potvrzujici pravidlo.

BTW tys tu nabidku dostal PO JAKE DOBE?

S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 16. 2. 2010 17:11

S474N: Po necelých dvou letech, co jsem tam byl. Jinak má praxe (nejen) v oboru je výrazně delší.

Jinak bych neřekl, že je to výjimka, spíše není tolik lidí, co by takovou tlačenku měli a navíc o ni stáli. Ono dělat kariéru v oboru, kde jsou tabulkové platy není žádné rito. Ale vše má své + i -.
Ruprecht001
Diskutér

Odeslat příspěvekod Jack111 16. 2. 2010 20:21

Ruprecht001 píše:stačilo, kdybych začal VŠ studovat a už by se na mne jako na VŠ pohlíželo

Nechci šířit chybné informace, ale mám dojem, že toto už dnes neplatí. Že to platilo jen po zavedení podmínky mít vysokou, ale dnes už tě bez ní na ten post vůbec nedají. Ale doufám, že se pletu.
Toto vůbec u státu nechápu. Beru nástup nováčka, který přijde z ulice. Ale třeba policisty, který je u nich 20 let a nemůže povýšit pokud nemá jakoukoliv vysokou, to mi hlava nebere.
Jack111
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 17. 2. 2010 07:43

jack111: Stále to funguje. To, že začneš studovat VŠ může posloužit jako základ pro poskytnutí výjimky a můžeš na ten post postoupit.
Ruprecht001
Diskutér

Odeslat příspěvekod Czulibrk 17. 2. 2010 09:41

Super. A když ji nedokončíš tak co, vyhodí tě? I tak to může být dobrých pět let na pěkném teplém místečku. Nebo se pletu? :)
Olé!
Czulibrk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 17. 2. 2010 11:29

Czulibrk: Tak na tom místě končíš, vypíše se nové výběrové řízení a dostaneho ten, kdo splňuje potřebné kvalifikační předpoklady.
Ruprecht001
Diskutér

Odeslat příspěvekod Czulibrk 17. 2. 2010 11:42

no jasně, jde mi ale o to, jestli je stanovený i nějaký časový rámec, do kdy musím studium dokončit.

tak jak jsi to napsal ty to vypadá, že stačí "být studentem". A to člověk může být klidně celý život (aneb když tě vyhodí, můžeš se přihlásit znovu).
Olé!
Czulibrk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 17. 2. 2010 14:52

Czulibrk: To už záleží na konkrétních podmínkách v dané organizaci. Někde nezapomenou uvést do kdy bys měl dostudovat, jinde stačí, že jsi se na to "vrhnul" a jsi na té VŠ.
Ruprecht001
Diskutér

Odeslat příspěvekod Matik 13. 7. 2010 08:41

Že obnovuji tuto diskuzi, měl bych dotaz. Jakožto čerstvě vystudovaný vysokoškolák bez praxe, jaký minimální plat mi zaměstnavatel může nabídnout? Jsou na to nějaké tabulky?
Koho chleba jíš, toho píseň zpívej.
Matik
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka