služební cesta/přesčas?

Diskuze týkající se změny zaměstnání, právní a legislativní problematiky, zvyšování kvalifikace, studia v ČR i zahraničí

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod outdoor1 27. 4. 2010 14:15

mám otázečku, moje normální pracvoní doba je 7-15:30, ale teď jedu na služební cestu (např. konferenci), která potrvá od rána (odjezd v 6:30) až do večera a návrat je kolem 19hod (i s cestou), takže to mám přes 12 hodin...

lze ty hodiny nad rámec pracovní doby uvažovat jako přesčas???
outdoor1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 27. 4. 2010 14:50

Doba strávená na cestě se za přesčas nepovažuje...
BTW jsem si vzpomněl, jak jsem kdysi dělal ve firmě, nastupoval nový pracovník a měl se mnou v neděli odpoledne odjet na školení do Němec... V pátek zavolal šéfovi, že se mu to nehodí, že přijde v pondělí normálně do práce. Tak mu šéf řekl, že už nemusí chodit nikam ;-).
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář

Odeslat příspěvekod DoubleSix 28. 4. 2010 07:06

outdoor1 píše:lze ty hodiny nad rámec pracovní doby uvažovat jako přesčas???
Služební cesta = časově omezené vyslání zaměstnance zaměstnavatelem k výkonu práce mimo sjednané místo výkonu práce.
Cesta je překážkou na straně zaměstnavatele a je hrazena formou diety.
O přesčase během služební cesty se dá hovořit v tvém případě pouze tehdy, pokud by "výkon práce mimo sjednané místo výkonu práce" probíhalo i po 15:30.

Příklad: Tvoje pracovní doba je od 7 - 15:30. Ty odjíždíš v 6:30 a v 8:30 dorazíš na místo. Tam provádíš "výkon práce" až do 17:00. Pak odjíždíš a v 19:00 ukončuješ pracovní cestu. Pak čas mezi 15:30 a 17:00 je přesčas.
Jasné? Doufám, že ano :-)
DoubleSix
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 28. 4. 2010 07:38

Zkus si najít článek, který nedávno v souvislosti s cestovními "výpadky" způsobené islandskou sopkou, vyšel na Aktuálně.cz, tam přesně rozebírali, proč "cesta z/do práce" není přesčasem.
Ruprecht001
Diskutér

Odeslat příspěvekod DoubleSix 28. 4. 2010 09:47

Ruprecht001 : jestli si dobře četl (ale asi ne, jak vidím), tak já se nebavím o cestě, ale o výkonu práce mimo sjednané místo výkonu práce. A to je hodně velký rozdíl. :pozor

Pokud si zůstal v zahraničí a neprovádíš výkon práce, tak se jedná o cestu (a klidně můžeš sedět 10 dnů na letišti), neboli překážku na straně zaměstnavatele, a tudíž se nejedná o přesčas. Je to placeno standardní mzdou (průměrná mzda) plus ti nálěží dieta (stravné).

Pokud cestování zasahuje do pracovní doby, je to vždy překážka na straně zaměstnavatele.
Pokud výkon práce překračuje dohodnutou pracovní dobu, je to vždy přesčas, a je jedno, jestli vnikl během služební cesty (mimo místo sjednané pro výkon práce) nebo na standardním pracovišti.

Jasné?
DoubleSix
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 28. 4. 2010 10:10

V tom článku bylo řešeno obojí a poukázáno i na rozdíly.
Ruprecht001
Diskutér

Odeslat příspěvekod DoubleSix 28. 4. 2010 10:31

Ať hledám jak hledám, nemohu na aktualne.cz nic najít. Docela by mě zajímal ten jejich výklad zákoníku práce.
DoubleSix
Diskutér

Odeslat příspěvekod DoubleSix 28. 4. 2010 14:14

Tak vidíš, je to úplně to samé, co jsem tu psal já :-)
DoubleSix
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 28. 4. 2010 18:23

Však já neříkal, že nemáš pravdu, jen, že jsem na toto téma někde četl článek, co to fundovaně řešil.
Ruprecht001
Diskutér