Změna zaměstnání

Diskuze týkající se změny zaměstnání, právní a legislativní problematiky, zvyšování kvalifikace, studia v ČR i zahraničí

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod volponi 17. 7. 2010 19:31

Zdravím, plánuji dát v mém současném zaměstnání výpoveď a zaplatit si jazykový kurz v Anglii a po návratu hledat nějakou novou práci. Jde mi o to jak to se mnou bude když dám sám výpověď a půjdu na pracovní úřad. Nebudou mi dělat problémy s placením sociálního a zdravotního pojištění, když tam zpočátku nebudu moci chodit (budu v Anglii). Jde mi o to abych to za sebe nemusel platit sám. Dál by mě pak ještě zajímalo jestli bych v tomto případě měl právo na podporu v nezaměstnanosti (nedělám to tedy kvůli podpoře, ale kdyby byla tak by mě to samozřejmě potěšilo :) ) Pozn: Po škole mám odpracováno 3 roky v kuse. Díky za odpovědi.
volponi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 17. 7. 2010 21:45

Hlavně se budeš muset na ten pracák občas dostavit, a to v čase, který si soudružka ouřednice vymyslí. Já byl před pár léty na pracáku krátký čas, soudružka úřednice mně hned při registraci sdělila, že pro mne jako VŠ nebude nic mít, ať si hledám něco sám, ovšem nezapomněla si mne pozvat na období mezi Vánocemi a Novým rokem - aby se ten nezaměstnanej hajzl vysokoškoláckej nemohl vypravit někam na hory, když ona sama musela v tom období *****ět v kanclu...
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 18. 7. 2010 08:37

Přibližně jednou za měsíc se tam budeš muset dostavit a jak píše TM tak v čase, kdy ti určí. Není problém to o nějaký ten den posunout (např. zavoláš, že máš nabídku na pohovor a ať ti dá jiný termín (den, dva později)), ale vynechat bez řádné omluvy nemůžeš.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod SocPredator 18. 7. 2010 09:35

Vše již bylo řečeno, jen dodám, že tyto jazykové výlety až do Kanady praktikuje spousta lidí. Po půlroce se vrací, a dostávají zpětně socku, a že by si lámali hlavu se zdravotním pojištěním, to jsem také nevypozoroval.

Možná že to Kalousek taky někdy zatrhne (nejlépe by měl zrušit MPSV, protože ÚP je na dvě věci), ale prozatím začal u těch rezidentů, kteří si tu berou hypotéky a platí daně. Na parazity se chystá citlivě :-D
Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí
SocPredator
Diskutér

Odeslat příspěvekod S474N 18. 7. 2010 16:59

PatrikChrz: nesmysl, kdyby mesic - realne si te zvou jednou za ctvrt az pul roku. Ale kdybys to chtel presne, tak bych si ty terminy jeste nekde dohledal i zpetne :mrgreen:
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 18. 7. 2010 17:11

Mě si zvali každý měsíc, tak asi záleží na pečlivosti a vytíženosti dané pracovnice.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod volponi 18. 7. 2010 17:16

Děkuju za reakce. Vím, že nejlepší bude se jít zeptat na úřad přímo, přesto mám pár doplňujících otázek:
1) to zvaní na úřad je individuální dle nálady úřednice a nebo je na interval návtěv nějaký předpis přes který nejede vlak? Protože jinak si myslím, že by se to snad dalo domluvit ( absolovování jazykového kurzu v Anglii je jednoznačně zvyšování kvalifikace, mohl bych poskytnout i fakturu o zaplacení kurzu)
2) Kdyby se to přeci jen domluvit nedalo a já vynechal nějakou návštěvu tak to znamená, že by po mě mohli chtít vymáhat sociální a zdravotní pojištěvní? resp. jak bych se musel prohřešit, aby ho po mě chtěli zaplatit.
3) má člověk nárok na podporu v nezaměstnanosti pokud dá výpověď o své vlastní vůli ( jak jsem již psal odpracováno mám 3 roky v kuse)

Díky
volponi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod S474N 18. 7. 2010 17:18

PatrikChrz: tak ono je to i o domluve. Kdyz pani naznacis, ze jaksi ani praci neshanis a ze jsi dostatecne zajisten a ze "nepospichas", tak ona zase nema duvod te honit po nejakych nesmyslnych mistech - obzvlaste, kdyz by tomu neodpovidala ani tva kvalifikace.

volponi: je to proste o domluve. Jakmile neprijdes na UP bez omluvy - napriklad nemoc, tak mas proste smolika a koncis tam. Ano, narok na podporu samozrejme mas na pet mesicu ve vysi 65%, 65%, 50%, 50%, 45% mesicne.

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 18. 7. 2010 17:37

no je fakt, že já se snažil spíš, aby mě něco našli (samozřejmě, že nenašli). O rekvalifikační kurz (grafika) jsem je musel prudit asi čtyřikrát, než jsem se na něj protlačil. A to jsem si sám musel zjistit, že se nabízí. Sami by mi nenabídli vůbec nic.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod S474N 18. 7. 2010 17:41

No realne tyhle rekvalifikacni kurzy nabizi obvykle az po pulrocnim setrvani, aby si clovek jakoze zvysil kvalifikaci.

S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod radim33 18. 7. 2010 20:51

Pokud neumíš v práci něco speciálního nebo nedostatkového, můžeš se po tom kursu dostat do problémů s hledáním nové práce.
Většina personalistů totiž zastává názor, že člověk, který delší dobu, nějaký měsíc nepracuje, není už pro pravidelné zaměstnávání na plný pracovní úvazek vhodný, protože ztrácí pracovní návyky. V podstatě by ses potom ocitl na konci fronty na práci, protože skoro každý s praxí v oboru včetně absolventů bez praxe by mohl mít před tebou přednost. A to by v dnešní době, kdy je plno nezaměstnaných, mohl být problém.
Ten kurs, pokud to nebude nějaká renomovaná známá škola, ti můžou věřit a nemusí. Protože nejspíš si ho nebudou mít jak ověřit a spoustu diplomů lze dnes prostě jen zakoupit. A personalisté musí často odmítat i stovky zájemců a spousta z těch zájemců nehorázně lže, pokud tedy budeš mít v CV neobvyklé věci jako ten kurs, ocitneš se mimo personalistické běžné kolonky nebo rovnou spadneš mezi lháře a neškrtneš si.
Takže na to si dej pozor.
Úplně ideální by bylo si domluvit novou práci teď, dokud ještě máš zaměstnání, s tím ,že předtím, než nastoupíš, si zajedeš do Anglie na ten kurs.
Nebo oželet kurs v Anglii, školit se při zaměstnání ve vlastní režii i za cenu toho, že svou práci budeš flákat a odejít hned, jak kurs ukončíš.

-- 18. 7. 2010 22:09 --

Co se týká návštěv na pracáku, tak koalice básní o tom, že nezaměstnaní houfně pracují načerno a že úředníci si budou ty lidi kvůli tomu zvát každý týden a ještě se s nimi bavit i nějakou hodinu, aby údajně už ten den nemohli načerno pracovat.....
Takže to může za nějaký měsíc vypadat na pracáku všelijak......
radim33
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 18. 7. 2010 21:29

S474N píše:kdyby mesic - realne si te zvou jednou za ctvrt az pul roku.

Za 3 měsíce evidence na tom naprosto zbytečném úřadu jsem tam byl 3x, což mně s tím čtvrt až půl rokem nějak neštymuje.
Tomáš Marný
Inventář

Odeslat příspěvekod S474N 19. 7. 2010 07:01

Tomáš Marný: a co to ukazuje? Bud prilis horlivou urednici, pripadne tvou neschopnost se domluvit. Pripadne kombinace obojiho :mrgreen:

S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 19. 7. 2010 08:07

Proč bych se měl domlouvat s nějakou úřednickou kravkou? Stejně jsme občas musel vyrazit ze vsi do města na nákup, tak holt jsem to spojil s návštěvou úřadu ;-).
Tomáš Marný
Inventář

Odeslat příspěvekod S474N 19. 7. 2010 08:10

Tomáš Marný: v tom pripade si nestezuj, ze si tebe zvala casteji :wink:

S474N
Inventář

Další stránka