Studium v zahraničí - pojištění

Diskuze týkající se změny zaměstnání, právní a legislativní problematiky, zvyšování kvalifikace, studia v ČR i zahraničí

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod AdamBo 3. 8. 2010 22:20

Chystám se odjet studovat na rok do zahraničí na vlastní pěst (full-time studium ve Skotsku). Jsem po maturitě, čili až do konce srpna je za mně placeno zdravotní pojištění. Budu si ho muset ve Skotsku zdravotní pojištění od září platit, nebo ho za mně bude dál platit stát v ČR. Je ještě něco, co je třeba v tomhle směru řešit před odchodem do ciziny?
AdamBo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 4. 8. 2010 06:14

Máš dvě možnosti
1) platit si zdrav. poj. dále v ČR
2) odhlásit se od placení zdrav. poj a platit si ho v cizině (tuším je nutné doložit)
Pokud již nebudeš mít status studenta, stát za tebe pojištění platit nebude.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod AdamBo 4. 8. 2010 08:59

jelikož to je plnohodnotné studium, tak právě status studenta mít budu.
AdamBo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 4. 8. 2010 09:22

Měl by ses seznámit se strejdou Gůgglem, ví spoustu užitečných informací...

V případě dlouhodobých pobytů, tedy v případech, kdy je student řádným studentem zahraniční školy, stát bude za studenta i v tomto případě platit zdravotní pojištění. Ovšem pouze v případě, kdy student doloží zdravotní pojišťovně rozhodnutí ministerstva školství o postavení studia na vysokých školách v cizině na úroveň studia na vysokých školách v České republice. K tomuto budete potřebovat formulář Žádost o posouzení postavení studia na vysoké škole v cizině pro sociální účely a účely zdravotního pojištění, který získáte na stránkách MSTV. Po schválení žádosti, ji předložíte vaší zdravotní pojišťovně, která vám vydá Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC), který by měl být dostatečným podkladem k čerpání nezbytné zdravotní péče v zahraničí (Evropě).

http://student.finance.cz/
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář

Odeslat příspěvekod AdamBo 4. 8. 2010 09:52

díky ti moc
AdamBo
Kolemjdoucí