Obchodní zástupce

Diskuze týkající se změny zaměstnání, právní a legislativní problematiky, zvyšování kvalifikace, studia v ČR i zahraničí

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod mtmccox2 15. 11. 2010 13:00

Ahoj,
potřebuju se do budoucnosti naučit dobře komunikovat, vycházet s lidmi, prodávat, konkrétně rozebírat nebudu, protože to není předmětem tohoto dotazu..

Bohužel v té firmě, kam později zamířím, je mizerný systém školení lidí, co se týče "people skills".

Proto mi bylo doporučeno zkusit najít nějakou velkou společnost, která se dobře stará o to, aby se její produkty dobře prodávaly, a která má kvalitní systém školení lidí. Tam bych třeba porobil rok, a za ten rok se naučil maximálně profesionálně jednat, komunikovat, a získal si i kupu kontaktů. Bylo mi řečeno, že stačí ridičák, SŠ, živnosťák, spousta volného času, protože budu třeba cestovat po různých firmách a nabízet produkty té společnosti, kterou budu zastupovat. A když jsem tak zběžně sjížděl některé nabídky na netu, tak tomu tak i bylo.

Máte někdo nějaké zkušenosti s něčím takovým? Nějaké doporučení na firmy s kvalitním systémem školení?

Jak jsem poznamenal, jde mi o to, maximálně vypilovat svoje schopnosti v tomto ohledu, pokud tam bude zpočátku nějaký horší plat, tak to bych teď neřešil, v případě, že by "věděli, a dokázali to předat"

Díky za tipy a názory :)
Jesus Christ made changes to your life. Do you want to save it?

|Yes||No|
mtmccox2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 15. 11. 2010 14:04

Co jsem ja mel moznost osobne poznat, nebo ziskat z doslechu, tak tyto "soft skils" byvaji velmi opomijeny. Skoleni se zameruji v podstate na dve veci.
1) informace o produktech - at pravdive nebo vymyslene
2) ziskani prodejce - vyuzivaji hlavne ruzne MLM spolecnosti, rikam tomu "faze uvereni". Vymyt prodejci mozek tak, aby firme byl oddan telem i dusi. Je pak sice velmi aktivni, az vlezly, ale na zakazniky to pusobi spise odpudive.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Jack111 15. 11. 2010 14:21

mtmccox2: Jinými slovy. Chceš zneužít nějakou firmu, aby ti poskytla školení a případně její know-how (vše nejlépe zadarmo) a pak to zneužít ve firmě jiné. To musí být dobrá firma, kam chceš později nastoupit... :roll:
Jack111
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 15. 11. 2010 19:18

No a někdo se snad se všemi schopnostmi rodí? Nebo je snad u nás běžné, jako v Japonsku, že po škole nastoupíš do jedné firmy a zůstaneš tam až do důchodu?
Bohužel je u nás praxe "doma není nikdo prorokem". Firmy jsou ochotnější zaplatit více novému zaměstnanci, než přidat stávajícímu. Proto je jednodušší postupovat z firmy do firmy, než v rámci karierního žebříčku v jedné firmě (čest výjimkám).
I podnikatelé obvykle začínali jako zaměstnanci v konkurenční firmě (kde jinde by se také příslušné naučili).
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod mtmccox2 15. 11. 2010 19:28

Jack, chápu, že to může znít jako vychcanost, a z určitého úhlu pohledu to je. Ale pokud něco takového bude, tak pro tu firmu budu pracovat, takže to není jednostranné. Nebude-li to proti nějaké dohodě, např závazek na určitý počet let, tak mě to z morálního hlediska netíží..

|Yes||No|
mtmccox2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jack111 15. 11. 2010 19:33

PatrikChrz: Myslím, žes pochopil špatně, co jsem napsal. Nejde mi ani tak o ten samotný odchod (kdyby tak získal skutečně hodnotné znalosti, určitě by si to firma ve smlouvě pojistila) jako o ten samotný přestup do té druhé práce, které se o své zaměstnance očividně vůbec nestará. Jak tam asi člověk "vyroste," když ho nenaučí být ani obchoďákem?

mtmccox2: Stejná odpověď jako Patrikovi. Ještě kdyby to byla hodně malý firmička, tak dejme tomu. Ale když ti ještě před nástupem řeknou, že od nich žádnou podporu v růstu nemáš čekat, tak to mi tedy nepřijde jako dobrý úvod.
Jack111
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 15. 11. 2010 19:40

Je to prostě o prioritách. Jsou firmy, kterým dělá problém své pracovníky pořádně zaplatit (např. kvůli zvyšování průměrné mzdy ve firmě) a tak raději stále školí nové a nové.
No a pak jsou firmy, které nepřijímají jiné pracovníky jinak, než že je přeplácejí z jiných firem (samozřejmě za patřičné peníze)
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod mtmccox2 15. 11. 2010 19:40

Dobře, jde o poradenskou společnost, a jde o to, že jsem se jako na potvoru seznámil s v Hradeckém kraji tady s šéfem, kterému je už asi přes 75 a moc se ke školení atd nemá.. je to na houby, sám si to uvědomuju. Problém je, že už je v té struktuře registrován táta, takže pokud by musel přestoupit pod jiné lidi, co se o své lidi starají, tak by to bylo s komplikacemi, to se ještě musí vyřešit, uvidím. Bohužel jako ve spoustě těchto ____ jde o konkrétní lidi, ale třeba nevím o tom, že by prováděli jiná, než produktová školení, které by byly běžné pro začínající ..

A já když přijdu za klientem a nebudu umět říct ani správně dobrý den, tak sám vím, že normální člověk (sám bych to samozřejmě také tak i udělal) mě pošle do luhů a hájů..

Nicméně ok, už vím, jak jsi to myslel ;-]

|Yes||No|
mtmccox2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Tomkins 15. 11. 2010 23:27

Pokud ti jde jenom o tohle, tak to se na žádným školení nenaučíš. Můžeš si vybrat - buďto zkusíš dělat pár týdnů/měsíců obchoďáka (je jedno, jestli budeš nabízet investička, vysavače, mobilní operátory, nebo třeba elektřinu), nebo si najdeš jinou práci, kde budeš neustále v kontaktu s lidmi, byť třeba jen po telefonu - callcentrum, či klasický prodavač. Za nějakou dobu ti to půjde samo. Školení v tomhle směru je jen (jak už ostatně psal Patrik) o vymývání mozků samotným zaměstnancům, popř. informace o produktech. To ti nic nedá.
Tomkins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mtmccox2 17. 11. 2010 14:58

Ale tedy praxí v dobré firmě se ony schopnosti vypilují, chápu to dobře?

|Yes||No|
mtmccox2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod papshop 17. 11. 2010 17:24

mtmccox2 píše:Dobře, jde o poradenskou společnost, a jde o to, že jsem se jako na potvoru seznámil s v Hradeckém kraji tady s šéfem, kterému je už asi přes 75 a moc se ke školení atd nemá.. je to na houby, sám si to uvědomuju. Problém je, že už je v té struktuře registrován táta, takže pokud by musel přestoupit pod jiné lidi, co se o své lidi starají, tak by to bylo s komplikacemi, to se ještě musí vyřešit, uvidím. Bohužel jako ve spoustě těchto ____ jde o konkrétní lidi, ale třeba nevím o tom, že by prováděli jiná, než produktová školení, které by byly běžné pro začínající ..

A já když přijdu za klientem a nebudu umět říct ani správně dobrý den, tak sám vím, že normální člověk (sám bych to samozřejmě také tak i udělal) mě pošle do luhů a hájů..

Nicméně ok, už vím, jak jsi to myslel ;-]

Jenom se podivuji nad tím, že v té struktuře pracuje tvůj táta, jak píšeš, i ten je neschopný tě svou práci naučit? Nedělá ji dobře? Nebo jinak nechápu?
Vy mě neznáte, když se nase.u, ale až mě poznáte, to se teda budete divit.
papshop
Nadšenec

Odeslat příspěvekod mtmccox2 17. 11. 2010 17:30

No, on tam také teprve začal, a jeho to to neměl kdo naučit, zatím se mu kdovíjak nedaří a vůbec, je toho kolem ještě dost zašmodrchaného.. :--

|Yes||No|
mtmccox2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod papshop 17. 11. 2010 17:57

V tom případě rychle oba nohy na ramena a pryč.
Vy mě neznáte, když se nase.u, ale až mě poznáte, to se teda budete divit.
papshop
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Tomkins 17. 11. 2010 19:56

mtmccox2 píše:Ale tedy praxí v dobré firmě se ony schopnosti vypilují, chápu to dobře?

Těžko říct. Tys zmiňoval "people skills", což se nedá naučit na školení, stejně jako se nedá naučit plavat z návodu, který si přečteš na internetu. Musíš skočit do vody a zkusit to sám. Pokud najdeš učitele, který ti i v té vodě poskytne náležitou instruktáž, tak se plavat naučíš poměrně rychle, ale u žádné firmy něco podobného nemůžeš čekat. Nikdo tě nebude několik měsíců sledovat a zdokonalovat tvoje umění - obvykle dostaneš krátké školení a pak tě "hodí do hluboké vody", aby se vidělo, jestli dokážeš plavat nebo ne.
Tomkins
Mírně pokročilý