Skončení pracovního poměru a nemoc

Diskuze týkající se změny zaměstnání, právní a legislativní problematiky, zvyšování kvalifikace, studia v ČR i zahraničí

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod horake 30. 5. 2006 14:31

K 31.5. končím dohodou práci. Protože zatím nikam nenastupuji chci se zeptat, zda v případě, že onemocním, bude za mě bývalý zaměstnavatel hradit i nadále zdravotní a sociální pojištění? Slyšel jsem, že existuje nějaká ochranná lhůta, cca 40 dní? :lol:
horake
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 30. 5. 2006 15:52

Pokud ukončíte pracovní poměr tak co se týče hrazení sociálního, ale hlavně zdravotního pojištění tak máte dvě možnosti:
1. přihlásit se na úřad práce a ZP a SP za vás bude hradit stát
2. být samoplátcem (což u ZP dělá něco přes 1000 Kč které jste povinen hradit každý měsicí, SP platit nemusíte)

Váš předchozí zaměstnavatel za vás již nic platit nebude.

Pokud onemocníte a budete nemocensky pojištěn tak bude dostávat dávky nemocenského pojištění (to je v SP).

Každopádně musíte ZP platit buď sám nebo přihlášením na úřad práce to za vás bude platit stát. Pokud se na to vykašlete tak jsou za to dost nepříjemná penále .... na to pozor :!:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod horake 30. 5. 2006 20:04

Ještě dotaz k té nemocenské, tu platí minulý zaměstnavatel, jemu se posílá neschopenka? I když jsem u něho dohodou skončil a jinde nenastoupil? Platí ta lhůta 40 dní? Díky moc za pomoc
horake
Návštěvník

Odeslat příspěvekod paysoft 30. 5. 2006 20:59

Nemocenskou v ochranné lhůtěvyplácí bývalý zaměstnavatel, jemu posíláte neschopenku. Ochranná lhůta je 42 dnů (pokud pracovní poměr u bývalého zaměstnavatele trval déle než 42 dnů). V této době můžete onemocnět a bývalý zaměstnavatel vám bude vyplácet nemocenskou po celou dobu trvání PN.
paysoft
paysoft
Návštěvník