Výpovědní lhůta (pokud podá výpověď zaměstnanec) je dva měsíce (nemusí být uvedený důvod), ale začíná běžet až prvního následujícího měsíce, tedy když dáš výpověď dnes, jsi "volný" až 1. ledna.
Pokud dává výpověď zaměstnavatel, je to složitější a vždy musí být uvedený důvod. Tady je výpověď dvouměsíční (vesměs důvody na straně zaměstnance - "běžné" porušení předpisů, atd) nebo tříměsíční + dvouměsíční odstupné (důvody na straně zaměstnavatele - restrukturalizace, atd) podle příslušného odstavce a paragrafu, ve velmi vyjímečných případech může jít o okamžité zrušení pracovního poměru (zvlášť závažné porušení pracovních předpisů, krádež, ...).
O výpověď se nikdy nežádá, výpověď se DÁVÁ!
Ještě je jedna možnost - ukončení pracovního poměru dohodou. Tady žádná lhůta není, záleží opravdu jen na dohodě. Takto jsem to měl já v mém starém zaměstnání, našel jsem si něco lepšího, výpověď, zápočťák a vůbec všechny serepečičky jsem vyřešil během jednoho dne a druhý den jsem nastoupil do nového místa. Dovolenou mi nepropláceli, naopak jsem doplácel
Jinak, dovolenou je samozřejmě možné
1. proplatit, ale jsou i jiné možnosti:
2. "převést". Tohle se používá převážně v případě, kdy zaměstnanec mění místo v rámci jedné finanční skupiny i když jsou to samostatné společnosti (např. když z Volksbank půjdete do VB leasing, atd). Taky jsem osobně zažil. Zaměstnavatelé se spolu jednoduše dohodnou a případné náklady si vykompenzují (nebo taky ne, když jde vlastně o jednu firmu). Teoreticky je možné to udělat i mezi úplně cizími firmami.
3. vybrat. Málokdo si uvědomuje, že dovolená se nevybírá, ale URČUJE! Tedy (teoreticky) může zaměstnavatel říct: Franto, od příštího pondělka máš 14 dní dovolené. V případě ukončení prac. poměru se to dělá docela často, prostě se např. poslední 3 týdny výpovědní lhůty pošle zaměstnanec na dovolenou.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.