Vyssi odborna skola ekonomicka ci informatiky

Diskuze týkající se změny zaměstnání, právní a legislativní problematiky, zvyšování kvalifikace, studia v ČR i zahraničí

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod X2 20. 6. 2007 11:34

Kterou ze skol by jste si vybrali kdyz vite o zakone o vysokych skolach
ktery uklada, ze pokud neni radne ukoncena vysoka skola tak nemuzete prejit na Vyssi odbornou skolu.

Ponevadz mam posledni tri roky na studium tak chci vystudovat neco co bude mit smysl.

Smysl v tom, ze si po teto skole snadno najdu praci a budu se o to dopredu zajimat.

Dilema ale spociva v tom, ze pokud budu studovat jak ekonomickou ci informatiku tak nejsem si jist zda-li mi to k necemu bude nebot si myslim ze mi praci vezme vysokoskolak ktery radne ukoncil studium a uspesne se stal bakalarem.

Jak v ekonomice tak informatice mam urcite zaklady.

studium informatiky na VOS

- nevim zda-li ma smysl studovat tuto skolu z duvodu toho ze jsem
uvazoval ze po teto skole budu prodejcem hardware, ale vse nasvedcuje tomu ze intel mozna vytvori monopol v oblasti cpu

-v oblasti administratora site v urcite firme

- v oblasti tvorby www stranek

studium ekonomiky na VOs

- nejsem si jist zda-li ma toto studium smysl nebot si myslim ze je toto studium doplnujici pripravou pro vysoke skoly

- tento druh skoly rika ze mohu delat nasledujici prace v techto oblastech:

* řízení a organizace výroby
* řízení kvality a jakosti výroby
* finanční řízení firmy
* řízení lidských zdrojů
* logistika
* účetnictví
* marketing a odbyt výrobků

Vykonávají kvalifikované odborné funkce, především ve výrobních podnicích, obchodních organizacích a státní správě.

-pracovat ve statni sprave si osobne myslim moc nevyplati kdyz si clovek uvedomi, ze vlada nema ani penize pro lidi pracujici ve statni
sprave a bude to pro ne horsi

-na to co sem poukal------------(rizeni a organizace vyroby) atd se mi zda ze clovek nema sanci najit praci nebot si osobne myslim ze studenty z vos nechteji zamestnavatele.

prosim napiste svuj nazor a doporucte mi neco co ma smysl.
X2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KubaPa 20. 6. 2007 15:10

Co to znamená poslední tři roky na studium? To v parlamentu odhlasovali, že za 3 roky se všechny VŠ/VOŠ zavřou? pokud máte na to studovat VŠ, je to pravděpodobně lepší volba než VOŠ, akorát bych uvažoval i potom o navazujícím magisterském studiu. Stejně ale záleží hlavně na tom, co budete dělat a jak...
KubaPa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod X2 20. 6. 2007 17:40

jak vidim tak nechapete co pisu nebo si delate recesi z meho prispevku.

co z toho asi plyne posledni tri roky jak jsem to asi myslel.

do 26let mate studium zdarma.
X2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod X2 20. 6. 2007 17:42

navic chci vystudovat neco z Vos a pak studovat po dokonceni vos

na nektere z VS ale to musim si vybrat Vos po ktere budu chodit do zamestnani a zaroven se vzdelavat dalkove na vysoke skole.
X2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KubaPa 20. 6. 2007 18:05

JJ, pochopil jsem čím to asi bude, ale to kategorické prohlášení, že pak už studovat nepůjde lákalo tak, že jsem neodolal. Právě proto, že existuje možnost studovat v kombinované formě studia a zároveň pracovat. Není to jednoduché, ale dá se to (provozuju to).
Ale k věci: Připadalo by mi divné jít na VOŠ a plánovat že pak určitě půjdu na VŠ, kdybych mohl na VŠ rovnou. O té VOŠ bych uvažoval jen ve dvou případech: 1) na VŠ bych se rovnou nedostal, pak by se dalo uvažovat o dalším studiu na VŠ 2) Pokud by obor, který přesně chci studovat byl jen na VOŠ a na VŠ by nebyl k dspozici (bylo by tam jen něco obecnějšího a specializace té VOŠ by mi přesně seděla). V tomto případě bych ale potom asi vůbec nešel na VŠ.
Potom je tu další věc: pokud vím, tak převážná většina VOŠ je soukromých, tudíž placených bez ohledu na věk.
Mám dojem, že placení na VŠ není dáno jen 26 lety, ale i tím, kolik už člověk odstudoval. Protože je vám tedy 23, je jasné, že jste nematuroval běžně ve věku kolem 19 let, ale někde jste se zdržel. V tom případě by pro určení zda budete/nebudete platit školné mohlo záležet na to, čím to bylo.

A poslední věc: to že se někde neplatí školné neznamená, že studium nic nestojí. Je nutno uvažovat bydlení, dopravu, jídlo, přímo pro studium literaturu (podle oboru může jít ročně o desetitisíce, třeba ekonomická literatura není levná (i když desetitisíce to nejsou) a na knihovny se nedá zcela spoléhat). Když se tyto částky sečtou, může dojít k tomu, že školné není zase tolik. Realita je taková, že většina studentů vámi zmiňovaných oborů pracuje už při studiu.

Ze všeho nejdřív bych si na vašem místě vybral obor, pak až školu.
KubaPa
Mírně pokročilý