Výuční list + nástvba 2 roky na maturitu

Diskuze týkající se změny zaměstnání, právní a legislativní problematiky, zvyšování kvalifikace, studia v ČR i zahraničí

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod S474N 4. 12. 2007 22:15

eLzyx: jo holt nepochopi, ze zatimco si 5let vegetili na VS, tak si mezitim nekdo se stredni udelal 5 let praxe :mrgreen:
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod malidian 5. 12. 2007 08:07

Lidi, dělejte si co chcete, ale statistiky o platech (i nezaměstnanosti) SŠ a VŠ hovoří jasně, víte, co to je náklad obětované příležitosti? Osobně můžu srovnat, rok jsem pracoval, a z mého pohledu je práce podstatně jednoduší, než škola, ale samozřejmě záleží na tom, co děláte. Pokud se dokážete obstojně uživit se SŠ, já vám to přeju... :)
malidian
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Premysl Tiser 7. 12. 2007 00:35

malidian píše:Lidi, dělejte si co chcete, ale statistiky o platech (i nezaměstnanosti) SŠ a VŠ hovoří jasně, víte, co to je náklad obětované příležitosti? Osobně můžu srovnat, rok jsem pracoval, a z mého pohledu je práce podstatně jednoduší, než škola, ale samozřejmě záleží na tom, co děláte. Pokud se dokážete obstojně uživit se SŠ, já vám to přeju... :)"/quote]

O to tu, myslim, nejde. Jde o to, ze z VS vylezes a nevis nic o zivote. Jsi 3-5 i vice let pozadu za tim, kdo pracoval a ma praxi. V zivotwe veci funguji jinak, nez se uci ve skole. Takze vylezes a stejne se zacinas ucit. Diky skole ale mas sanci se tou praxi vice nacit, mas vyssi potencial a muzes se snadneji dostat dal. Tedy pokud jsi machr, da Ti 5 let praxe vic nez 5 let skoly. Ale za stejnych podminek uz je po 15 letech praxe stredoskolak pozadu za clovekem s 5 lety studia a 10 lety praxe. Je to ale neoveritelne, protoze stejne podminky znmena i stejny clovek a klonovat zatim neumime. :)
Ekonomicke poradenstvi pro male a stredni podniky, transformace a prodej firem, poradenstvi pro obce, mesta, kraje a statni spravu, vyberova rizeni, kofinancovani k fondum EU.
Premysl Tiser
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 7. 12. 2007 10:32

Proto říkám, že je dobré při studiu pracovat nebo podnikat ...

Bohužel pokud se vám daří u podnikání tak to musíte ještě draze zaplatit :-(
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod zadirr 7. 12. 2007 11:31

Premysl Tiser píše:...z VS vylezes a nevis nic o zivote. Jsi 3-5 i vice let pozadu za tim, kdo pracoval a ma praxi. V zivotwe veci funguji jinak, nez se uci ve skole. Takze vylezes a stejne se zacinas ucit...

Tak na tohle se dívám přesně opačně.

Naprostá většina z lidí co znám, co se vrhla do života hned po maturitě, začali řešit bydlení, děti, svatbu... na to všechno potřebovali peníze a potřebovali je hned, takže nastoupili do zaměstnání, zadlužili se a teď jsou z nich stroje co chodí do práce aby splácely hypotéku a krmily děti.

Já jsem pět let bydlel na kolejích, skoro zadarmo, měl jsem mizivé "fixní náklady" na život a malé fixní příjmy (od rodičů, bylo to tak akorát na bydlení a jídlo). Když jsem se chtěl někam podívat nebo si něco koupit, nutilo mě to přemýšlet, jak si na to vydělat, přitom jsem si mohl dovolit experimentovat, protože kdyby se náhodou výdělek nepodařil, tak by mi neumřely děti hladem, banka by mi nesebrala dům. Jenom bych nejel "na dovolenou". Myslím že mě to naučilo chápat ekonomiku.

Otevřeně říkám, že učivo co mě učili docenti a profesoři na vysoké škole je mi v životě zcela a naprosto k ničemu. Při studiu jsem ale získal přehled o světě, spoustu kontaktů, spoustu pracovních zkušeností. Měl jsem šanci si bezbolestně vyzkoušet různé druhy obživy a ujasnil jsem si při tom, co v životě chci dělat a co opravdu dělat nechci.

Mám teď 3,5 roku po promoci a když mluvím se svými spolužáky ze základní a střední školy, kteří mají 8,5 roků po maturitě, tak mi připadá že jejich život je nějaká depresivní povídka z nějakého chmurného světa.

Takže místo studia VŠ radši pět let praxe navíc? Děkuji nechci.
zadirr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Premysl Tiser 7. 12. 2007 12:59

To, co vypravite, znam jako maturant bez VS take. Pres 10 let po maturite, rodinu nemam, v zivote jsem zazil hodne propadu a vzestupu a spoustu veci se naucil. Delam praci urcenou pro spickove absolventy vysokych skol, klienti mi tak stejne rikaj "pane inzenyre" a nemohu je to odnaucit. Vcera mi zrovna jeden opacil: "Stejne jednou budete." To, co popisujete neni o vzdelani, ale o zivotni filosofii, o pristupu k zivotu.

Tak me napada, ze je to vlastne o vychove. Kdyby byli Vasi spoluzaci vedeni jinak behem sveho dospivani na stredni skole, asi by si taky v zivote leccos zkusili a naucili, teprve potom se poustel ido zakladani rodin apod. Jejich zivot by tak drasticky nevypadal.

A mam klienta, vysokoskolaka - dela v bance, 120 tis. hrubeho, kdyby ztratil praci, skonci na ulici, o vse prijde. Zije v neustalem stresu, jako ti Vasi stredoskolaci... Ne kazdy vysokoskolak dokazal ten studentsky zivot vyuzit jako Vy.
Ekonomicke poradenstvi pro male a stredni podniky, transformace a prodej firem, poradenstvi pro obce, mesta, kraje a statni spravu, vyberova rizeni, kofinancovani k fondum EU.
Premysl Tiser
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zadirr 7. 12. 2007 22:05

Premysl Tiser píše:...To, co popisujete neni o vzdelani, ale o zivotni filosofii, o pristupu k zivotu...

Přesně tak. Samozřejmě jsou lidé, kteří už v 18 vědí, jakým směrem chtějí aby se ubíral jejich život (a patří jim můj upřímný obdiv a gratulace), ale já jsem to tenkrát ještě nevěděl. Byl jsem dítě, moje zájmy byly: kamarádi, motorky, holky... Rozhodně jsem tenkrát nevěděl, co bych od života chtěl.

Myslím že kdybych se tenkrát nedostal na VŠ, tak bych si našel co nejrychleji zaměstnání, abych se mohl odstěhovat od rodičů a koupit silnou motorku. A byl bych v pasti konzumního života, ze které se sice dá dostat, není to nemožné, ale už je to mnohem těžší, než si včas uvědomit, že do té pasti spadnout nechci. A studium na VŠ je myslím výborných pět let, kdy člověk má čas si tu svoji životní filosofii bezbolestně vybudovat.

Na druhou stranu, je třeba říci, že mezi lidmi které osobně znám jsou dva opravdu extrémně úspěšní pánové, kteří už dokázali vydělat miliony dolarů (každý zvlášť, pokud vím, navzájem se neznají), a ani jeden z nich nemá vysokoškolské vzdělání, jeden nemá dokonce ani maturitu. Inu, někomu je z hůry dáno, někomu nepomůžou ani dvě vysoké školy.
zadirr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Bob_dylan 11. 12. 2007 00:04

No me prijde, ze pokud se tu nekteri lide snazi hazet vsechny vysokoskolaky do jednoho pytle, tak udelejme totez se stredoskolaky. A co dostaneme?? Celkem prostou statistiku prumernych platu, ta mluvi za vse.
To, ze si nekdo rekne tyden po promoci o 40 cistyho..no a proc ne, pokud vi, ze ma takovou cenu. Ja mam konec studii jeste celkem daleko, ale kdybych koncil v tuhle chvili, tak bych si urcite rekl o mnoho vice, nez je prumerny plat v CR. A proc? Protoze si se na tolik cenim. Proto! VS diplom neni papir na rozum jak si mnoho lidi mysli(holt obcas tu VS vystuduje i nekdo, kdo asi nemel...). Mne osobne VS obohacuje mnohem vice, nez si bezni(ne VS vzdelani) lide uvedomuji. Kdo me necha v bezne "pracovni realite" zdarma a bezstarostne vyjet do zahranici na x mesicu, ucastnit se spousty seminaru, setkat se s nejspickovejsima technologiema a nejvetsima odbornikama? To jsou vsechno veci, ktere vam ohromne otviraji oci. To co me na VS obohacuje, rozhodne nejsou diferencialni rovnice 2. a 3. radu...
Vzdyt na tu pracovni zkusenost, o ktere tady mluvite mam prece jeste 40 nebo kolik let, ne? :wink:
Samozrejme, pokud ma nekdo v 18 jasno o tom o cem by jeho zivot mel byt...tak proc se placat na VS???? Ja v 18 a vlastne i ted po 20 chci poznat svet, jiny kultury, jazyky a poznat co vlastne chci delat a ne splacet hypoteku a krmit deti. Nemejte mi to za zly :wink:
Don't think twice it's alright...
Bob_dylan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod eLzyx 11. 12. 2007 10:43

Bob_dylan píše:To, ze si nekdo rekne tyden po promoci o 40 cistyho..no a proc ne, pokud vi, ze ma takovou cenu. Ja mam konec studii jeste celkem daleko, ale kdybych koncil v tuhle chvili, tak bych si urcite rekl o mnoho vice, nez je prumerny plat v CR. A proc? Protoze si se na tolik cenim. Proto!

Je otázka jestli tu cenu máš i pro toho zaměstnavatele. Třeba jo, třeba ne ... uvidíš. Určitě tvoji cenu zvednou nějaké již dokončené projekty - ať již soukromé, či pro někoho. Pokud ale budeš mít "jen" diplom a spoustu sebevědomí může se stát, že na tvoje dobrý den, já jsem vysokoškolák bez praxe, chtěl bych u vás pracovat za 35000Kč, se dočkáš jen odezvy :shock: :) :D :lol: :mrgreen:

Jinak pokud máš možnost se dostat do spousty seminářů a setkávat se s nejmodernějšíma technologiema a odborníkama, tak ti gratuluji ... moji VŠ (ZČU, ČVUT) vzdělaní kolegové takové štěstí neměli a možná proto skončili tak, jak skončili.

Vždy je to asi na jedinci jak se prosadí - já nebejt blb a naučil se pořádně anglicky, tak jsem i jen se SŠ a poměrně nízkým věkem (tehdy 21let) a krátkodobou praxí mohl být zpočátku zástupcem lokálního ředitele jedné menší zahraniční výrobní společnosti a dnes bych si toho zástupce možná sám hledal (ředitel se nedávno vrátil zpátky do své rodné země). :wink:
Ale ani teď se nemám špatně 8)
eLzyx
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod malidian 11. 12. 2007 11:41

Já nevím, no... Někteří lidé si na tom papíře až příliš zakládají, pak se chovají, jak se chovají a myslí si, že jsou něco více... Pak se člověk nesmí divit, že se na vysokoškoláky nahlíží tak nějak všelijak... Ať už VŠ dokončím nebo ne, nějaký kus papíru mě nemá šanci změnit.
Btw: Tohle už je vážně extrém, to je přesně, jak tady zaznělo, diagnóza: http://www.zrod.cz/tmp/inzenyrka.wav
malidian
Návštěvník

Odeslat příspěvekod S474N 11. 12. 2007 12:39

malidian: ani jsem to neposlouchal, ale predpokladam, ze je to pani zboziznalec Kacanova (ne Kacenova :mrgreen:).

V kazdem pripade plati, ze je to o cloveku, co umi a ne o tom, co ma za skolu.

Nekdo tu psal o skvele kariere s VS, ano, pokud chce nekdo stoupat po zebricku kariery, tak je to super sance. Ti chytrejsi (bez VS) ten zebricek radeji budou vlastnit :mrgreen:
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod KubaPa 11. 12. 2007 14:27

Premysl Tiser píše:
malidian píše:Lidi, dělejte si co chcete, ale statistiky o platech (i nezaměstnanosti) SŠ a VŠ hovoří jasně, víte, co to je náklad obětované příležitosti? Osobně můžu srovnat, rok jsem pracoval, a z mého pohledu je práce podstatně jednoduší, než škola, ale samozřejmě záleží na tom, co děláte. Pokud se dokážete obstojně uživit se SŠ, já vám to přeju... :)"/quote]
O to tu, myslim, nejde. Jde o to, ze z VS vylezes a nevis nic o zivote. Jsi 3-5 i vice let pozadu za tim, kdo pracoval a ma praxi. V zivotwe veci funguji jinak, nez se uci ve skole. Takze vylezes a stejne se zacinas ucit. Diky skole ale mas sanci se tou praxi vice nacit, mas vyssi potencial a muzes se snadneji dostat dal. Tedy pokud jsi machr, da Ti 5 let praxe vic nez 5 let skoly. Ale za stejnych podminek uz je po 15 letech praxe stredoskolak pozadu za clovekem s 5 lety studia a 10 lety praxe. Je to ale neoveritelne, protoze stejne podminky znmena i stejny clovek a klonovat zatim neumime. :)
No realita je taková, že na technickejch a ekonomickejch školách při studiu už dělá podle mě většina studentů, ve vyšších ročnících jich docela dost dělá i někde v oboru, kterej studujou... :mrgreen:
KubaPa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Bob_dylan 11. 12. 2007 20:01

Jinak pokud máš možnost se dostat do spousty seminářů a setkávat se s nejmodernějšíma technologiema a odborníkama, tak ti gratuluji ... moji VŠ (ZČU, ČVUT) vzdělaní kolegové takové štěstí neměli a možná proto skončili tak, jak skončili.n/quote]

Nechci rejpat...ani trochu. Studuji shodou nahodou take ČVUT. A zajima me, co vis o programech jako Athens, Iaeste, Leonardo da Vinci, Erasmus a spouste dalsich? Na ČVUT studuje 23000 lidi. 90% znich nemaji tuseni o co v nich jde...protoze je to proste nezajima. Kdyz si najdes co te bavi a zajimas se o to, tak se ti otviraj neuveritelne moznosti. A vetsinou te to prakticky nic nestoji(co se tyce financi). Nedavno jsem se cetl o studentovi ČVUTu(myslim elektro nebo strojni fakulta, uz nevim...), vyhral stypko od tusim Renaultu a v soucasne dobe je na pul rocni stazi u tymu F1. Kde jinde dostanes takovou prilezitost?
Take by me zajimalo jak studovali tvoji pratele, kdyz nenarazili na spickoveho odbornika nebo nakou tu lepsi technologii :o
Dnes a denne potkavam ve skole lidi bez zajmu a jakekoliv snahy o cokolivc smysluplneho s cilem skolu jen vystudovat a pak si prave rict o nastupni plat 50 cistyho...ale to budou prave budouci pani a damy Kacanovi :mrgreen: :mrgreen:
Naposledy upravil Bob_dylan dne 11. 12. 2007 22:48, celkově upraveno 1
Don't think twice it's alright...
Bob_dylan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Premysl Tiser 11. 12. 2007 20:21

Robert Kiyosaki rikal, ze nema smysl brat si zamestnance, ktery neni ochoten pracovat i zadarmo. Takovy zamestnanec nezije vizi firmy a je temer bezceny. :wink:
Premysl Tiser
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod KubaPa 11. 12. 2007 20:54

Premysl Tiser píše:Robert Kiyosaki rikal, ze nema smysl brat si zamestnance, ktery neni ochoten pracovat i zadarmo. Takovy zamestnanec nezije vizi firmy a je temer bezceny. :wink:
Tak Kiyosaki toho už nakecal... :mrgreen:
KubaPa
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka