Studium+živnost

Diskuze týkající se změny zaměstnání, právní a legislativní problematiky, zvyšování kvalifikace, studia v ČR i zahraničí

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod D4VID86 21. 3. 2008 13:50

Dobrý den,
studuji docela časově náročnou školu a rád bych se při studiu postavil na vlastní nohy. Jde mi především o to že občas dostanu nabídku od firmy, především se jedná o jednorázovou práci. Jedná se například o realizaci sw aplikace nebo konzultace. Standardní práce (cca 8hod ve firmě) mi z časových důvodu nevyhovuje protože ji nemohu stihnout.
Otázkou je zda by bylo vhodné založit živnostenský list, nebo postupovat jinak. Můžete mě případně nasmětovat na vhodný zdroj informací, kterého bych se mohl v začátku chytnout ?
Děkuji.
D4VID86
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 21. 3. 2008 14:41

Buď živnost nebo dohody o provedení práce ...

Ale na dohody vás asi každý nezaměstná ... takže bych to viděl víc na tu živnost ....

1000 Kč na založení .... plus silné nervy na oběhání všech úřadů (nebo lépe kvalitní poradce)

A pak základ je nemít za rok zisk vyšší než cca 48 000 Kč ... to se neplatí sociální pojištění ... ale o tom jsem tu již psal v jiném tématu

Každopádně doporučuji ještě před zahájením podnikání navštívit nějakého daňového či účetního poradce ... a radši mu pár korun zaplatit ... než pak pěnit z nějaké úřednice či platit státu pokuty :-)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod D4VID86 21. 3. 2008 18:25

Děkuji za odpověd. Ohledně toho placeni sociálního pojištění, typoval bych ze se behem studia stejně nepřehoupnu přes 10-15 000 mesicně takže to zatím vypadá jako celkem zajímavá možnost.
D4VID86
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 21. 3. 2008 18:27

10 000 Kč měsíčně je 120 000 Kč ročně ... takže výdaje mít cca 72 000 Kč za rok ... aby byl zisk oněch požadovaných 48 000 Kč :-)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor