Ruprecht001 píše: ... tuhle jsem na burze ve Vysočanech viděl solární panel přímo se zabudovanou 22V zásuvkou
připadlo mi to, jako kdyby to někdo vymontoval z parkovacího automatu
ale chtěl za to asi jen 3.000 Kč.
Myslíš něco
podobného?
Životnost solárních panelů je už dneska slušná, problém je se životností těch baterií. Podle mého názoru je zbytečné přeměňovat různé energie na elektrickou a následně zpět na tepelnou, světelnou,...
Variantu s propan-butanem vidím fakt jako nejlepší. Určitě na vaření a ohřev vody. Topení - záleží na možnostech skladování dřeva, pokud budou (je kde a nehrozí riziko odcizení), tak je levnější topit dřevem - a pokud se pořídí ta plotna, tak se na tom v zimě dá i vařit - ušetří se za pb.
Lednička asi taky na ten propan-butan. Když to funguje v karavanech, tak v chatě to musí fungovat taky, odvětrání by neměl být problém (prostě roura skrz zeď ven).
Jedině ta televize/notebook nepoběží ani na dřevo ani na plyn. Ale na chatě snad není potřeba metrová plasma, stačí nějakou kapesní a ta by měla celý víkend vydržet na baterku vyndanou z auta (přece nikdo nepojede na chatu proto, aby tam celý den čučel na TV). Eventuelně přes den napájet tím skládacím solárním kufrem (a ze zbytkové energie dobíjet autobaterii).
Když nebude Jones chtít moc investovat (zásobník pod zem), tak stačí, když cestou z Prahy prostě naloží jednu 10 Kg (33 kg) "bombu" a prázdnou zase vezme při cestě zpátky (plus mít na chatě aspoň 1 rezervní).
S tím světlem - fakt má to světlo takovou spotřebu, aby se muselo uvažovat o odvětrání CO ? No, jestli jo, tak zbejvá
a) petrolejka, svíčka
- aspoň to bude romantické, ale zase nebezbečné, zvláště s dětmi
b) zářivka na baterii, přes den by se nabíjela ze solárních panelů, v noci svítila
c) ještě mě napadá nějaká malá větrná elektrárna, vždyď by stačilo nějakých 20 W, to nemusí být žádné monstrum
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.