Dobrý den,
přečetl jsem si kompletně diskusi na téma E. stavby. Sice jsem teprve ve stádiu před podepsáním Smlouvy o smlouvě budoucí (tedy na úplném začátku ), přesto bych se rád podělil o některé postřehy. O této firmě jsem se dozvěděl od své klientky , která s touto společností stavěla a byla spokojená. Z nabízených služeb jsem si vybral variantu, kdy E. stavby dům postaví ve vlastní režii a teprve po dokončení stavby já zaplatím E. stavbám. Pro mne to má tu výhodu, že vlastním byt, jehož prodejem (teprve po dokončení stavby ) můžu získat hotovost, která mi pokryje cenu stavby asi ze 60%. Po druhé schůzce jsem obdržel návrh Smlouvy o smlouvě budoucí, jejíž text mne nepříjemně překvapil. Nebudu se rozepisovat o nepřesnostech, které v ní jsou a které bych jako právník, sice svým klientům nedoporučil podepsat, ale sám bych je možná se zaťatými zuby podepsal. Ovšem formulace smluvní pokuty ve výši 170 000 Kč a další náklady, které na tomto fóru byly mnohokrát zmíněny je pro mne neakceptovatelná. Toto ustanovení ve smlouvě je postaveno tak, že objednavatel je povinen vše hradit jestliže Smlouva o dílo nebude uzavřena jak vinou objednavatele, tak i vinou zhotovitele. Upozorňuji, že text je napsán velmi šikovně a laik si toho dost těžko všimne. Otázkou je, jak E. stavby budou reagovat na můj protinávrh.
Z toho, co jsem si zde přečetl mám smíšené pocity. Pokusím se je popsat.
1. Mám pocit, že většinu kritických článků napsali 2-3 nespokojení klienti.
2. S některými, často se opakujícími články typu „oni si na práci najímají subdodavatele a pak si přirazí nehoráznou sumu “ nelze vůbec souhlasit. E. stavby je zisková společnost a ne charita. Všichni se snažíme vydělat. Zároveň nikomu nic nebrání, aby si stavbu realizoval sám a najímal si přímo takové party. Upozorňuji, že takový postup sice vyjde mnohem levněji, ale kvalitu to nikomu nezaručí, nemluvě o neuvěřitelné časové náročnosti. Zastupoval jsem klienta (podnikatele), který tímto způsobem stavěl. Čas věnovaný stavbě, byl na úkor jeho vlastní firmy, takže to, co ušetřil na domě v násobkách ztratil ve své společnosti. Nakonec stejně kvalitu neuhlídal a vypadá to, že nikdy nezkolauduje a bude muset stavbu odstranit.
3. Obsah některých kritických článků však odpovídá Smlouvě o budoucí smlouvě, kterou mi E stavby navrhly.
Závěrem bych chtěl poprosit, stěžovatele a zvláště paní SaruS o zaslání na mail
jarin2008@seznam.cz konkrétních materiálů, týkající se jejich sporu s E.S. Moc mi to pomůže při rozhodování zda stavět s touto firmou. Na oplátku nabízím bezplatné právní rady v těchto cauzách.