Dostal jsem pred lety sice zadarmo plastova okna, ackoliv jsem je nechtel.
(pozn. radeji bych nekdy pritopil a neresil, jelikoz me drevene fakt stacili ale moda je moda)
Bohuzel za ty roky jsem porad koukal, ze mam tam neco cerne, neco jako spinu ale neresilo se to. Ani pritelka to neresila.
Po letech jsem zjistil, ze je to skutecne plisen
Jak resite aby se plisen netvorila?
Ctu sice navody po internetu, jak vetrat, prej taky topit ale to je pro me nesmysl.
V byte mam dost teplo i v zime, ze kamna skoro nepouzivam, takze predstava ze budu jako jeste topit?
Jen vetrani taky nepomuze jak pisou. Ventilator (stropni + 2 vetraky na leto) zase pustet kvuli tomu nechci, zbytecna elektrika a to je uz zase moc.
Jak pisou jinde:
Takze za zatepleni domu a vymenu oken dam skoro pul milionu abych pak byl zpatky na zacatku a vypoustel vsechno ven a neusetrim nic. Kdybych to vedel tak toho pul milionu radeji procestuji po svete. Zatim to resim tak, ze mam nainstalovane elektricke odstranovace vlhkosti, ktere saji vzduch, kondenzuji a zkapalnuji vlhkost a vypousti suchy vzduch...
Je třeba topit a větrat
Nejlepší prevencí je pečlivé vytápění místností v kombinaci s pořádným větráním. Pouhé vytápění nestačí, protože vyvětráním se vlhčí vzduch v interiéru nahradí sušším z vnějšího prostředí.
Nejlepší je čas od času otevřít všechna okna dokořán a nechat proudit vzduch tak 7 až 10 minut
Stará okna netěsnila tak dobře jako nová a vlastně tak vlastně permanentně přirozeně luftovala.
https://bydleni.instory.cz/1170-objevil ... i-byt.html
a nebo proste Pythium oligandrum , zvané chytrá houba?
Vydrzi to, pomuze to jak pisou?