Plastova okna, prokleti aneb kdo poradi?

Vybavení interiérů i venkovní doplňky, nábytek

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod ripper6 5. 1. 2022 16:26

jjrr: a kdyz otevres vse dokoran v ramci vetrani tak havet neleze, to tam davas cedulku stop - vetrani :D
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Roman1989 23. 2. 2025 08:49

Ahoj využiju toto vlákno.
Měnil tady někdo v poslední době plastový okna? Zajímá mě jeho názor na můj případ.
Mám barák, kde jsou 20 let starý plastový okna, na pohled ale vypadají jako nová, jak kdyby tam byly instalovány vloni. Vše těsní, absolutně bez závad.
Dům chci rekonstruovat (nové dispozice a zvenku jen fasáda) a udělat z něj pár bytů, a budou tam bydlet nájemníci, či to rovnou na byty rozprodám (zatím nevím).
Projektant mě tlačí do výměny oken. Prý 20 let je dlouhá doba a dnešní technologie jsou jinde, např. místo 2komorového je 7 komorový nevím už co, a že se dává jiné těsnění, že toto může být steřelé, atd. Že už není dvojsklo ale víceskel, atd. Udajně tyto okna mají koeficient 1,5 a novýma to stlačím na 0,9 a že to prý je poznat na úspoře elektriky.
Mně se to měnit nechce, protože mi to přijde jako vyhozené peníze, ty okna jsou fakt na pohled pěkná, a nějakou energetickou náročnost, že by tam táhlo jsme nezaznamenali.
Řešil jste toto někdo a dělal si výpočet?
Prý ty modernější i více tlumí hluk. Je otázka o kolik.

a druhý dotaz:
do oken do ulice bych chtěl jen dát rolety před okna. Cena prý 10k rolety a 10k ten kastlík, takže 20k dohromady, to mi přijde jako ok investice, protože:
1) dle mě domy s antracitovýma roletama prostě vypadají dobře, a v kombinaci s bílou fasádou to působí moderním domem. Tedy zvýším si atraktivitu = cenu toho domu.

2)chtěl bych to i z důvodu, že to dle mě sníží hlučnost, aspoň subjektivně to tak vnímám u kamaráda, co ty rolety mají. Projektant řekl, že rolety vůbec na hluk nemají vliv, a že jediný jejich účel je proti slunci, a že zrovna u našeho domu tam není strana na slunce, takže je to zbytečné tam dávat.
A dále mě odrazuje od antracitové barvy, že to bude pořád špinavé a je to tedy extrémně nepraktické, že šedá lepší.

Vaše zkušenosti?, díky :-)
nabízím referral: Revolut, ČS, KB, Raiffka, mBank (prsten pro vás za 1kč), IBKR (za který dostanu 200 usd a Ty až 1000 usd).
Roman1989
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bodyczech 23. 2. 2025 09:34

Nech si tu úsporu při výměně oken vyčíslit, určitě bude mít projektant program na výpočet tepelných ztrát. A kdyby náhodou ne, každý okolo TZB, ti to do minuty vyčíslí. S chladnou hlavou jen podle čísel bych se rozhodl.

Vnější žaluzie jsou znát jak při útlumu hluku, tak pronikání chladu v zimě. O funkci v létě nemá cenu se bavit. Antracitová barva? Rozhodně bude prach a špína vidět, zvlášť u silnice. Známí mají cca 300 m od domku pole, po všech agro pracích musejí okna i žaluzie umýt.
bodyczech
Diskutér

Odeslat příspěvekod tmx643 23. 2. 2025 10:08

U 20 let starých oken, která jsou v pořádku, samozřejmě netáhne. Ale prostup tepla a zvuková izolace dvouskel vs. trojskel bude určitě horší. Že by se to vysloveně finančně zaplatilo na uspoře energií, to si nemyslím, ale co je ok dnes, nemusí být ok za 10 let a pak si rozbouráš "novostavbu"?
Ještě víc bych se bál, že v případě prodeje tam přijde někdo, kdo tomu rozumí, a stará okna samozřejmě pozná. Takže a) bude chtít slevu, b) ani to nekoupí, protože to působí, že jde o rekonstrukci jen na oko.

Špiní se stejně, jen na tmavší to je víc vidět. :) Ale stejně to budeš čistit. Spíš antracitová barva se hodně rozpaluje, takže si pak roztáhneš, až přestane svítit slunce, otevřeš okno a máš tam kamínka za oknem. V tomto světlejší barva bude určitě lepší, protože se tak nerozpálí.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod Uzjsemtadyzas 23. 2. 2025 11:04

Dneska cokoliv rekonstruovat natož nově stavět za pomoci podnikatelů je o nervy a za všechny prachy. Mizerná kvalita předražené práce. Neumí ani dle alespon minima požadavků dle platné normy ani správně ukotvit ty tenká plastová okna. Obecně jsou ty cca 70mm šíře okna vhodná tak možná do novostaveb, paneláků, nevhodná do starších domů, neb musejí býti značně předsazená směrem ven a pak se rosí i trojskla zevnitř, neb je neohříví teplo z radiátoru. Také je velmi problematický vzniklý tepelný most u rámu plast okna o šířce pouhých 70mm, neb v česku neexistuje skutečně precizní několika vrstvá izolace připojovací spáry s dlouhou životností. Ty napatlané pěny, molitan pásky, pásky apod. jsou jen předražená bída podléhající rozkladu, rozpadu vlivem UV, kondenzu vlhkosti, mrazu, ozonu atd. Nejlepší je vůbec zdejší podnikatele "v řemesle" neuvyužívat, natož stavební firmy. "Kvalitu" stavebních prací vidím jak u sebe, tak všude kolem zejména na veřejném a státním že. A když reklamujete, připadáte si jako u felčarů Cvachů, "pozorujte to, to bude dobré", z "objektivních příčin, subjektivní názor stavebníka" Jedno zda stavební nebo felčar... Mafie :D
Uzjsemtadyzas
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pavelxcz 23. 2. 2025 12:04

Já jsem chtěl reagovat trochu v podobném duchu. Na základě zkušeností z našeho paneláku vůbec nezáleží na teoretických parametrech daných oken. Záleží hlavně na tom, jak to ta konkrétní parta ukrošů potom skutečně udělá. Když se dívám termokamerou na ta okna, tak hlavní úniky jsou na "spojení" oken se zbytkem domu, a to řádově větší než na vlastních oknech. V podstatě na té kameře nepoznám, které okno je vyměněné, a které ne, protože úniky okolo to vlastní okno "přesvítí".
pavelxcz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Uzjsemtadyzas 23. 2. 2025 17:07

Njn. to je právě nemoc daná jednak ubohoze malým rozměrem hloubky rámu okna kolem 70mm (na hlubším rámu, by jednak okna lepící "výrobní" firmy nevydělaly tolik- zákazníci by ještě dražší okna nechtěli) a také by hlubší rámy oken měly zřejmě horší statické vlastnosti. (vlastnosti plastu by nezachránily ani další komory s plech výztuhami)Za další samozřejmě jsme druhořadá země, neschopná díky X všeobecným faktorům hlídat technologickou kvalitu provedení stavebních zakázek i "na dotace", natož hlídat samotné montážní firmy. Pokud se tak děje, dělá se kontrola pouze formálně, "aby byla další faktura". Ale to je faktor obecný, daný formálností celého státního systému a zřejmou nesmyslností z nejvyšších míst dlouhodobě...Ale "do luftu" jdou v každém případě minimálně desítky miliard ročně, jak uníky tepla přes "revitalizované" nemovitosti, tak hlavně dotačními tituly obecně. :D
Uzjsemtadyzas
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pavelxcz 23. 2. 2025 17:58

Bohužel to tak bylo i u naší revitalizace. Můžete mít stavebních dozorů kolik chcete, ale všechno se prostě uhlídat nedá. Takže se dohadujete pouze tam, kde je to zásadní. Dotace se řeší na základě papírových hodnot, takže nikomu v zásadě moc nevadí, že reálně se k papírovým hodnotám ani nepřiblížíte.
pavelxcz
Mírně pokročilý

Předchozí stránka