Aktualne nejvyhodnejsi dodavatel elektriny

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod tulum 3. 11. 2024 14:54

Jak je to prosím přesně s tou odměnou za sjednání smlouvy? Jakákoliv odměna, která se bude fakticky odečítat až v době prvního vyúčtování, tam lze tedy odměnu zohledit do plusu i s tím DPH? Viz PPAS bonus 2500 Kč a s DPH 3000 Kč, Yello odměna 3000 Kč a s DPH 3600 Kč?
Je tedy důležitý fakt, zda to pošlou hned od zahájení dodávek energií na účet (to jen případ u ČEZ - kde tedy přijde jen ten daný bonus bez DPH) nebo až když to bude zahrnuto v prvním vyúčtování kde to bude ještě navíc DPH, chápu to správně?
tulum
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Milos 3. 11. 2024 20:42

PPAS nově posílá bonus přímo na účet, do dvou měsíců po zahájení dodávek. Velikost bonusu je 1000Kč až 3000Kč dle typu smlouvy (viz. https://www.ppas.cz/sites/default/files ... mlouvy.pdf) a jedná se o částky s DPH.
Yello zohledňuje bonus až v pravidelném vyúčtování, odečítá částku 3000Kč z celkové obchodní ceny bez DPH, ve výsledku je tedy hodnota bonusu 3600Kč s DPH.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod tulum 4. 11. 2024 09:22

Díky Miloši za trefnou.
Rozmýšlím se právě nad tím, zda by pro mne mělo smysl nakonec přece jen nezůstat u ČEZu s tím, že aktuálně jsem domluven s Yello (prodkut Styx na dva roky s bonusem 3600 Kč s DPH)

A nyní mi přišla od ČEZu na moji spotřebu cca 2,2 MWh/rok retenční nabídka ať u nich přece jen zůstanu:

Elektřina – obchodní část

2 530 Kč (3 061,3 Kč s DPH) = individuální cena za 1 MWh pro vysoký i nízký tarif
128 Kč (154,88 Kč s DPH) = stálá měsíční platba
3 000 Kč = bonus pro Vás, který bude připsán do 30 dní od zahájení dodávky na bankovní účet
1 rok = délka fixace

-- 4. 11. 2024 10:46 --

Milos píše:Yello zohledňuje bonus až v pravidelném vyúčtování, odečítá částku 3000Kč z celkové obchodní ceny bez DPH, ve výsledku je tedy hodnota bonusu 3600Kč s DPH.

Ještě mě napadlo, jak je to v případech, kdy je sice sjednán u Yello tento bonus na dva roky 3600 Kč s DPH, ale v místě, kde probíhá odběr je malá roční spotřeba, např. chata se spotřebou 54,00 kWh/rok. To pak Yello ten bonus v plné výši 3600 Kč s DPH nevyplatí, případně se přesouvá zase do dalšího vyúčtování ?
Naposledy upravil tulum dne 4. 11. 2024 09:47, celkově upraveno 1
tulum
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Milos 4. 11. 2024 09:46

V tvém případě bych zůstal u ČEZu, který ti nabízí lepší cenu a větší bonus (3000Kč/rok vs. 1800Kč/rok u Yello). Následující rok můžeš získat bonus zase třeba u někoho jiného :-)

Nevyčerpaný bonus u Yello se přesouvá do dalšího vyúčtování.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod tulum 4. 11. 2024 09:50

Díky Miloši za reakci a přesně takto jsem si to taky spočítal a nahlodalo mě to u nich nakonec zůstat. Tak snad nám příští rok cena el. energie nevystřelí do nebes :hm

-- 4. 11. 2024 10:51 --

Milos píše:V tvém případě bych zůstal u ČEZu, který ti nabízí lepší cenu a větší bonus (3000Kč/rok vs. 1800Kč/rok u Yello). Následující rok můžeš získat bonus zase třeba u někoho jiného :-)

Nevyčerpaný bonus u Yello se přesouvá do dalšího vyúčtování.

Hmm a to může být s tou malou spotřebnou nakonec problém, když je smlouva podepsaná "pouze" na dva roky :roll:
tulum
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Milos 4. 11. 2024 10:24

I s velmi nízkou spotřebou ten bonus 3600Kč v rámci dvou let (dvou vyúčtování) vyčerpáš, jelikož jen za pravidelné měsíční platby zaplatíš 3480Kč (24x145Kč).
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod malda 4. 11. 2024 11:00

Milos: mesicni poplatky se tedy pocitaji do obchodni slozky? Ja mam velmi nizkou spotrebu, podepsal jsem ted u Yello a kdyby se nepocitaly, tak nejspis celou slevu ani nevycerpam a resil bych smlouvu nekde jinde
malda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tulum 4. 11. 2024 11:09

Milos píše:I s velmi nízkou spotřebou ten bonus 3600Kč v rámci dvou let (dvou vyúčtování) vyčerpáš, jelikož jen za pravidelné měsíční platby zaplatíš 3480Kč (24x145Kč).

Díky a jestli nejsi ve skutečnosti naprogramované AI tohoto fóra, tak smekám 8-)
tulum
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Milos 4. 11. 2024 11:40

Možná to tak vypadá, ale nejsem AI :D

malda píše:Milos: mesicni poplatky se tedy pocitaji do obchodni slozky? Ja mam velmi nizkou spotrebu, podepsal jsem ted u Yello a kdyby se nepocitaly, tak nejspis celou slevu ani nevycerpam a resil bych smlouvu nekde jinde

Ano, obchodní složka ceny komodity (elektřiny nebo plynu) se skládá z platby za spotřebovanou komoditu (spotřeba v MWh krát obchodní cena) a ze stálého měsíčního platu.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod malda 4. 11. 2024 11:57

Milos: OK, tak to jsem spatne pochopil. Diky za vysvetleni. Pak nic neresim a je to pro me asi nejlepsi reseni aktualne :-)
malda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PaulPaul 4. 11. 2024 12:02

U ČEZu se teda bonus odvíjí od spotřeby. U 1 MWh/rok to je 1000 Kč. Zajímavý, že u 2 MWh/rok to už jsou 3000 Kč, disproporční.
PaulPaul
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tulum 4. 11. 2024 12:09

No napřed na mě šli s bonusem "jen" 2000 Kč, ale řekl jsem jim, že mám u Yello těch s DPH 3600 Kč, a tak to prověřil u svého temaleadera a jsou ochotni mi přiklepnout těch 3000 Kč. Takže zase takové automatikum to není.
tulum
Nadšenec

Odeslat příspěvekod pivinecek 4. 11. 2024 17:46

Me overovala obchodacka u Yello ze staly mesicni plat se nefinancuje bonusem. Jde kombinace ze se doporucim navzajem s druhym odbernym mistem
pivinecek
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Milos 4. 11. 2024 21:50

Mě tedy na infolince Yello sdělili, že sleva se vztahuje i na stálý měsíční plat. Na webu Yello se ohledně té slevy 3000Kč vádí:

V případě naplnění předpokladů uplatnění slevy sníží Yello zákazníkovi obchodní složku ceny komodity (tj. elektřiny nebo plynu) bez daní o částku ve výši 3000 Kč za každé odběrné místo zákazníka uvedené ve Smlouvě a za celou dobu trvání Smlouvy (dále jen „Sleva“).

Cena energií se skládá ze dvou základních složek, neregulované (nazývané též obchodní) a regulované. Neregulovanou (obchodní) složku tvoří cena za odebranou energii, tedy reálně spotřebovaná elektřina nebo zemní plyn a stálý měsíční plat čili poplatek za služby dodavatele.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod malda 5. 11. 2024 00:25

Skoda, ze se zjevne dva lide u dodavatele neshodnou :-D Poslal jsem dotaz na obchodacku, tak jsem zvedavy, jaka varianta se vrati ted.
malda
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka