ČEZ

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod aaischa 14. 12. 2021 23:01

Díky
aaischa
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 15. 12. 2021 11:20

Tak ČEZ konečně rozjel pravidelné roční fakturace stávajících zákazníků. Na odběrném místě sestry byla faktura vytvořena včera (pravidelný odečet ČEZd byl 26.11., za normálního stavu to bývá za 2 dny až týden od odečtu). Takže snad už DPH modifikaci do systémů dostali a už taková zdržení nebudou (i když dokud nebude zcela vyřešen přechod všech lidí z DPI, tak ještě nejspíš trochu jo).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod D.roak 15. 12. 2021 13:28

Kdyby DPI dal čes do klasického vyučtování. Umě by to bylo jen odsunutí o dva měsíce. No a jen by faktura byla komlikovaná co se týče přehlednosti. A myslím si že by to i Čezu přidělalo komoplikace
aaischa píše:Vyúčtování se týká jen lidí kteří z dpi šly mimo ČEZ? Nebo všech? Měl jsem za to, že kdo jde z dpi do ČEZu tak mu to ČEZ dá do periodické faktury..?
D.roak
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tulum 20. 12. 2021 23:50

Jak byste prosím nejelegantněji řešili situaci, kdy už mám u ČEZu zaplacenou zálohu za prosinec dle jejich původního zálohového kalendáře a ještě bych rád poslal extra zálohu pro příští rok do data odečtu kvůli optimalizaci DPH? Koukal jsem na ČEZ online, že kromě navýšení zálohy (aktuálně pro leden) je tam i možnost nastavit si datum zaplacení zálohy, nezkoušel prosím někdo, zda půjde na ten samý měsíc (prosinec) nastavit další záloha?
tulum
Nadšenec

Odeslat příspěvekod abyx 21. 12. 2021 06:25

A proč prostě nezaplatíš ty zálohy, které tam určitě máš nastavené až do ročního vyutování ?
abyx
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod cinematic 21. 12. 2021 10:23

Já jsem si spočítal spotřebu do ročního vyúčtování, nastavil výši záloh podle počtu zbývajících měsíců a celou sumu jsem poslal v jedné platbě. ČEZ si to rozloží na jednotlivé zálohy.
cinematic
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka.2 21. 12. 2021 10:40

A posíláte ty zálohy jen do zúčtování, nebo to navyšujete tak, aby zbylo i na další roky?
Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod abyx 21. 12. 2021 13:04

Tak mám vyučtováno DPI i na druhém OM a ČEZ opět boduje. Spotřeba opět dle odhadu distributora 0 kWh ;-)

Takže u mne celkem OK. Obě OM z DPI pryč s nulovou spotřebou a vyučtovaný paušál bez DPH. Na další 36m období podepsaná slušná smlouva za slušnou cenu a zaplacené zálohy až do vyučtování taky bez DPH.
abyx
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ripper6 21. 12. 2021 17:11

abyx píše:A proč prostě nezaplatíš ty zálohy, které tam určitě máš nastavené až do ročního vyutování ?

To neni nejlepsi, pokud se cloveku neco stane treba umrti, ma zbytecny tam az tolik penez. Jen at firma potom utre. Proto sice take bych to mohl zaplatit na celej rok, ale neudelam to, kdyz se zabiju tak ma pak firma smulu 8-)
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Rop 21. 12. 2021 18:53

My věříme, že ti tvoje představa o délce života vyjde. Ale ostatní, kteří nekalkulují se svou vlastní smrtí, tak tam pošlou zálohu ve výši očekávané ceny bez DPH. Tedy pokud do toho ještě nezasáhne třeba příspěvek na bydlení.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod tulum 21. 12. 2021 19:03

abyx píše:A proč prostě nezaplatíš ty zálohy, které tam určitě máš nastavené až do ročního vyutování ?

Jo to nakonec tak zřejmě udělám, jen jsem si říkal, aby mi to nevrátili nazpátek (když už mám prosincovou zálohu dle zál. kalendáře uhrazenou). Tady si valná většina spíš navýšila tu prosincovou zálohu. Proto jsem taky pokukoval, že by se zřejmě ta lednová záloha dala datumově vztáhnout do prosince :hm
tulum
Nadšenec

Odeslat příspěvekod yndezit 21. 12. 2021 19:14

Rop píše:My věříme, že ti tvoje představa o délce života vyjde. Ale ostatní, kteří nekalkulují se svou vlastní smrtí, tak tam pošlou zálohu ve výši očekávané ceny bez DPH. Tedy pokud do toho ještě nezasáhne třeba příspěvek na bydlení.
Lama dotaz, kde se má ve výsledku projevit úspora na dph pro mne jako spotřebitele? Na faktuře konečném ročním zúčtování, a i když bude příští rok v červnu, tak bude celá faktura s nulovým dph? Zálohy, co se teď platí, tak ty platit jak jsou, i s dph co v nich je?
yndezit
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rop 21. 12. 2021 20:59

Je na to celé téma: viewtopic.php?f=334&t=1318899
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod gman 30. 12. 2021 14:07

ČEZ má nové ceny plynu účinné od 31.12.2021. Je vhodné zaslat samoodečet ke změně ceny? V ČEZ online je možné toto zadat. Je tam nějaká lhůta do kdy se to musí nahlásit?
gman
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jirka.2 30. 12. 2021 14:38

5 pracovních dní, odečet je vhodný zadat pokud nechceš aby to odhadli. Některý chytrý elektroměry už umí i dálkový odečet a pak není co řešit.
Jirka.2
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka