ČEZ

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod iguka 18. 5. 2022 14:26

Hm, elektřina zdražena od 1.7.2022 také, už tam nevidím ani cení na dobu neurčitou, ale jen ten jejich Start.
Stejně tak odedneška zdražili všechny fixy a přestali rozlišovat, kdy byla smlouva uzavřena.
iguka
Nadšenec

Odeslat příspěvekod rejca 18. 5. 2022 14:54

U elektřiny na dobu neurčitou je to jinak, ceník v archivu je ten starý stále bez zdražení k 1.7. Narozdíl od plynu, tam je i v archívu změna ceny k 1.7.

Netuším jestli elektřinu nezdražují jen novým. U plynu určitě všem.
rejca
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xls 18. 5. 2022 16:41

Něco s tím udělat museli, získali mnohem víc zákazníků a místo nárůstu zisku udělal Prodej ztrátu 200 mega. Vypadá to, že ty fixy taky neměli úplně pokrytý a způsobuje jim to ztráty.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Korzaik 18. 5. 2022 20:45

V novém ceníku koncové ceny elektřiny okolo 9000 Kč za MWh, ve starém na neurčito, který je snad do konce roku stále platný, to mám za cca 4000. Pokud tyhle ceny budovy od roku 2023 i u tarifů na dobu neurčitou, což asi ano, jestli se nestane zázrak, tak regulérně nechám tepelné čerpadlo jen na ohřev vody a koupím si kotel na uhlí. Mám celkovou spotřebu cca 10 MWh a fakt nebudu platit místo 40 tisíc 90. Ekologie se může jít bodnout.

Sociální tarif bude nejspíš jen na zlomek spotřeby, to nám moc nepomůže.
Korzaik
Nadšenec

Odeslat příspěvekod čulibrk 18. 5. 2022 21:29

Jojo, a to si spousta lidí v dnešní době pořizuje tepelné čerpadlo a já přitom odhaduju, že cena plynu po válce půjde dolů.
Obrázek
Naposledy upravil čulibrk dne 18. 5. 2022 22:01, celkově upraveno 1
čulibrk
Diskutér

Odeslat příspěvekod Korzaik 18. 5. 2022 21:35

No kdo si dnes koupí tepelné čerpadlo do starého baráku je blázen a při těhle cenách bych si snad dal kotel na tuhá paliva i do novostavby. Bohužel díky emisním povolenkám a burze je trh totálně rozloženej.
Korzaik
Nadšenec

Odeslat příspěvekod xls 19. 5. 2022 03:36

Třeba se díky rostoucím cenám začnou tepelná čerpadla vyplácet. Zatím to bylo bída. Co jsem počítal, tak návratnost nikdy nehrozila (skoro 20 let starý, relativně zateplený barák cca 200 m2).
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 25. 5. 2022 09:44

Pro ty co jste dostali od retence fix s ceníky s účinností od 1.4.2022 - bylo to prosím jen na distribučním území Pražské Plynárenské, nebo i třeba Gasnetu?

Jde nějak tu šaškárnu s výpovědí, sjednáním jinde a následným stornem smlouvy u nového dodavatele podle nabídky retence ČEZu obejít? Pokud ano, tak prosím o SZ.
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod rejca 25. 5. 2022 10:11

Nevíte jak dlouho ČEZu trvá vyúčtování?

Poslední platbu dle rozpisu záloh jsem měl do 20. března 2022.

Týden odečtu 9.5. - 15.5. 2022

Nyní je 25. 5. a stále vyúčtování není.

Tj. Minimálně 2 měsíce jsou už bez platby za elektřinu...

Je to normální? Děkuji.
rejca
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 25. 5. 2022 10:47

Na distribuci si muzes dle eanu/cisla hodin zjistit datum probehleho fyzickeho periodickeho odectu a i datum distribucni fakturace dodavateli (kdyz budes sikovny).

Ze zakona o dph ma 15 dnu od odectu, ale v dobe hromadnych migraci to natahl i na mesic. Tedy po 15 dnech od fyzickeho odectu je duvod k reklamaci/urgenci obchodnika=dodavatele.

A ze je bez platby tak to ho urcite netrapi, prikladne dluzis zalohy za duben a kveten tak si 31.5. nechas mimoradne vyuctovani k 31.5. tim se dluh zaloh “vymaze” a mas typicky cca 3 mesice od cervnove zalohy tedy az v prubehu srpna-zari by nastala demontaz pro neplaceni… a to se jeste da o par dnu poresit s distributorem :-) Takze od dubna do zari bez placeni zadny problem a “sikovni” to tak udelaji i prez zimu = topi zadarmo.

Takto me jedna socka poucila ze je to tri mesice do sundani a mela pravdu. S fintou mimoradne fakturace dohromady 5. Nastesti, pri sundani meridla v uzemi Cez, neni vyzadovana revize do 6 mesicu a novy odberatel nic neplati.
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod rejca 25. 5. 2022 12:22

Děkuji za informace :-) Registroval jsem se na ČEZ distribuci...

V MůjČEZ u elektřiny má poslední záloha splatnost do 20. března a týden odečtu 9.5. - 15.5.2022.
V ČEZ distribuci: Týden odečtu 23 (06.06.2022 - 12.06.2022).

Takže se obávám, že to mám blbě jako u plynu, ale tam jsem měl měsíc odečtu říjen a vyúčtování udělali už v dubnu.

U elektřiny mám reálný odečet o měsíc déle... :-)

Takže tři měsíce bez platby... :-) Dobrý b0rd3l.
rejca
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 25. 5. 2022 13:34

@rejca: S přechodem k jinému dodavateli se termíny odečtů nemění, ČEZ má v těch termínech zobrazovaných v samoobsluze bordel. Podívej se na předchozí faktury, k jakému datu jsi měl odečty, ke stejnému datu budeš mít odečty i letos a v dalších letech. Pravidelné odečty totiž řeší distributor (nikoliv dodavatel) a dělá to každý rok v plus/mínus stejném čase.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod vpe 25. 5. 2022 13:36

Na cezd jsem se nikdy neregistroval, tak nevim co tam maji za dezinformace, to musis vyresit telefonem na bezplatne lince. Tam dostanes platne info
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Milos 25. 5. 2022 13:41

@vpe: Platí i v současné době ta lhůta 6 měsíců (12 měsíců) od demontáže elektroměru, kdy pro zpětnou montáž není nutná revize? Něco jsem zaslechl, že nově už je revize vyžadována po jakékoliv demontáži elektroměru.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod jjrr 25. 5. 2022 16:47

jjrr
Trvalý BAN

Předchozí stránkaDalší stránka