Ahoj,
letos máme nedoplatek zhruba 9k Kč navzdory snížené spotřebě oproti minulému roku o cca 7%. Předpokládám, že asi vzrostla cena ekologické daně + edit: tak zvýšená sazba DPH bez změny. Osobně tuto oblast moc nesleduji, protože "zatím nemusím", ale je chyba otce, že nezvednul zálohu (neřku-li, že o problematice neví více než já). Celý naštvaný pak volal na RWE a tam mu řekli, že mají pro něho "slevu" na míru. Ze slevy se vyklubalo, co jsem se díval, zafixování cen plynu na 2 roky.
Ještě trochu k našemu příkladu - V období V/2011 až V/2012 roční spotřeba 23.200 Wh (2.180 m^3) s cenou celkem 37 000 Kč. Brno, rodinný dům, plynem topíme v jednom pokoji + ohřívání vody (karma) a sporák.
Do excelu jsem si naťukal pár čísel z jejich tabulky pro zákazníky, abych si ověřil svoji hypotézu, jak se to vůbec počítá. Mají do daného limitu několik pásem dle počtu kWh/rok s různými cenami.
Moje otázka (otázky) zní:
*má někdo nějaký tip na optimalizaci výdajů?
*slyšel jsem o "noční výhodnější spotřebě" - nevíte o tom něco více?
*plyn ideal, tj. zafixování cen na 2 roky. V dokumentu píší o "nejisté situace a trhu komodit a bla bla bla". Protože jsem až přehnaně nedůvěřivý, překládám si informace, které ovlivňují mojí peněženku, vždy opačně čili "cena půjde asi dolů, ale my nechceme přijít o velký tantiémy". Osobně si myslím, že zafixování nic neřeší. Co myslíte? 2 roky jsou navíc dost krátká doba.