vodné a stočné

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod ripper6 10. 1. 2023 16:12

Milos: dik moc. Snazim se najit stare foto, ale hadam ze jsem to smazal.
Mela by mit, jelikoz vzdy si pise cele toto cislo tj ty cerne cisla 285 treba ted a jeste se ptala jestli vidi dobre na ty cisla :)
U toho mesice a teple vody, to by odpovidalo co pises. Pokud prumerny clovek u teple projede mesicne 1,2 m3 tak musis pocitat, ze prumerny clovek chce teplou vodu na telo, chce mit paru jako vidis v reklame na novej sprchovej gel. Tam to sedi ta horka koupelna :)
Pokud ale spocitas ze to bude nekdo podpurmernej, co chce ledovou vodu a teplou netoci, tak musis tu spotrebu odecist.
Pak by to na to umyti sem tam hlavy mohlo vychazet 0,25 m3/měsíc :)

Soudim ale i podle puvodnich lidi co to meli na starost. Chodil vzdy postarsi pan co zil leta.
Vzdy radne pustil, provedl kontrolu a napsal.
Vraceli me celkem dost za tu vodu snad 7000czk :)
Ted to maj tyto lidi a zase me vraci, takze z toho soudim ze asi spatne to nedelaj a nebo by to uz nekdo resil. Radsi to ale budu kazdej rok archivovat a mit foto jako dukaz :)
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod dave_no 10. 1. 2023 18:47

ripper6: Jak se dá přežít s 250 l měsíčně? To je 8 litrů denně. To nesplachuješ, nepiješ, nemyješ si ruce, neumýváš nádobí, nezalíváš kytky atd. ? K tomu ta sprcha. Myslel jsem, že Patrik je největší skrblík, ale ripper se dostává do vedení:)
dave_no
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 10. 1. 2023 18:51

Asi jste opomněli, že jedná o měřák TEPLÉ vody.

Ale to již jinde jsme, to je jiná vesnice.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod ripper6 11. 1. 2023 08:46

měřák TEPLÉ vody - Zminoval jsem ho tam jasne pouze o teplou, psal jsem ze u studene neni :)
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod tom brava 11. 1. 2023 12:47

studenou máš z vlastního zdroje (studna, horský pramen nad RD), že je bez měřáku?
tom brava
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 11. 1. 2023 15:06

Vždyť včera ve 13:30h psal, že studenou vodu u nich platí paušálem za bytovou jednotku (paušál rozpočítán dle celkové spotřeby domu rovnoměrně na byty), tedy metoda donedávna běžná, když se na tom majitelé bytů shodli (ušetří se za podružné měřiče v bytech, jejich odečty a výměny, stejně jako za každoroční rozúčtování na byty odbornou firmou dle změřené spotřeby, vždyť účet vodárnám se stejně platí za celý dům, dle celkového měřiče domu). Dnes už to není tak časté (tím že to nenutí jednotlivé domácnosti k úsporám), ale evidentně někde to ještě je. Donedávna to tak bylo i u tepla (radiátory) v některých pražských panelácích, také bez měřičů s rovnoměrným rozdělením jen dle plochy bytu (v jednom takovém jsem byl v nájmu, ale to je už skoro 11 let zpět, nevím jak dnes).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod tom brava 11. 1. 2023 16:48

dík za postřeh a koment, to jsem nevěděl, že něco takového se social. prvky ještě 30 let od sametu může existovat, a navíc v tom jeho postu odvedlo moji pozornost, resp. mě rozsekalo konstatování o studené sprchovačce....neumím si to představit v mém bytě s dálk. topením zvlášť tudle zimu, kdy jsou radiátory jakoby stále v útlumu=válečné šetření
tom brava
Diskutér

Odeslat příspěvekod vpe 12. 1. 2023 02:46

Pri spolecne priprave TUV se plati:

1) zakladni slozka podle m3 bytu (30% z nakladu kotelny/faktury teplarny)
2) spotrebni slozka dle vodomeru nebo osob ( zbylych 70%)
3) naklady na vlastni (studenou) vodu dle vodomeru

Takze s velkym bytem a 0 spotrebou zaplatis stejnak ranec za 1)
Přílohy
E6DA76B3-4E48-47D3-B40C-8EBDA5C19ACF.jpeg
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Rop 12. 1. 2023 10:42

Jenom dodám, že to je zákon č. 67/2013 Sb. a k němu prováděcí vyhláška č. 269/2015 Sb.
Ale jak jsem psal, to už jsme hodně jinde. Mám Vám tuto část oddělit?
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod ripper6 12. 1. 2023 11:03

tom brava píše:dík za postřeh a koment, to jsem nevěděl, že něco takového se social. prvky ještě 30 let od sametu může existovat

Ano je to tak :-) Jsou to jeste byty kde neni ani zadnej boiler, takze velka vyhoda nemusis jako najemnik resit vubec karmy/boilery, neresis ani merak vody krome te teple ;-) Soudim ze je to vse ok, protoze to byse uz asi nekdo z baraku ozval. Navic jsem nasel zpet vyuctovani a tak nejak +- to sedi, vzdy vraci kolem podobne castky za tu vodu, coz je par tisic zpet na ucet 8-D
Kamna tak ty stacej na vecnej plaminek, proste aby to bylo funkcni pres zimu a jsou po 1 cislovku. Za to ale treba vidim u souseda, tam se merak hezky toci na ten plyn :D
Proto driv ten dotaz... majitel: jestli jeste tom byte bydlite :D Mozna mu byla divna ta spotreba vody, jen se nechtel zrejme vic vyptavat.
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod dr._lukas 12. 1. 2023 11:58

Spotřebu 3 m3 teplé vody má vedle mě soused, který nemít byt, tak si myslíš, že je to bezdomovec..my čtyřčlenná rodina, dvě malé děti, máme ročně cca. 40 kubíků jen té teplé, necelých 60 studené. Možná jsme rozmazleni, ale přijde mi normální se min. jednou denně sprchnout, sem tam si napustit vanu, někteří by se možná divili, že i tím “zázračným” sprchováním stejně vyšlouchaj čtvrtku vany :-D, naštěstí tyto malé spotřeby řeší zákon a těch 30% zaplatí všichni..Nějaký ten rok jsme měli na toto téma výživnou schůzi, kde jsem odmítl platit za přípravu jen 10%, jak bylo kdysi domluveno za účelem zalíbení se méně majetnějším s vidinou levnějšího zakoupení jejich nemovitostí pro své odrostlé potomky..Argumentoval jsem příkladem, kdy má člověk bojler a chce použít okamžitě teplou vodu, tak taky nepošle ČEZ doprdele za spotřebované energie, protože ji nakonec nepustil..
dr._lukas
Inventář

Odeslat příspěvekod tmx643 12. 1. 2023 12:52

My máme pro dva lidi cca 7 kubíků měsíčně studená, 4 kubíky měsíčně teplá (3,5 je koupelna, 0,5 je kuchyň). Než jsme začali pracovat z domova, bylo studené 5 kubíků (rozdíl je zjevně splachování během dne a myčka).
To ať máte v porovnání taky někoho normálního. :D
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod bufalobil1 12. 1. 2023 14:32

Také přidám pro zajímavost RD 2 dospělí + 2 děti spotřeba vody vše dohromady 183 m3 za rok. V tom na zálivkovém vodoměru 45 m3 závlaha zahrady plus bazen.
bufalobil1
Nadšenec

Odeslat příspěvekod filas81 12. 1. 2023 15:06

My v RD rodiče a 3 děti do deseti let spotřeba 8 kubíků měsíčně /teplá asi půlka spotřeby
filas81
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 12. 1. 2023 17:05

Druhá věc je cirkulace TUV ve stoupačce:
Přílohy
CAD7186C-ED98-4B45-A850-6E34F8DE4C69.jpeg
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Předchozí stránkaDalší stránka