Aktualne nejvyhodnejsi dodavatel plynu

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Huda-P1 3. 12. 2023 19:53

vpe píše:A kdyz se to nestihne tak se taky ho… stane, mate na to 15 dnu (gasnet) resp. 30 (cezdistribuce) po ukonceni smlouvy , aby se novy prihlasil (ne aby nutne zahajil). Prihlaseni probehne v den D, kdyz odesle do 10:00 u elektriny a do … hodin u plynu (nevim, najdete ve vyhlasce) zadanku do OTE.

Tedy, prihlaseni je mozne stihnout za 0 dnu (vyzkouseno).

Lidi, bacha na kortizol. Zkracuje telomery.

Vlazy: musis akorat umrit a ne se handrkovat kdyz nejde o nic

Tak jsem od vřerejška bez dodavatele plynu. PPAS mě údajně připojí až 12.12. (pak 15 dnů je ok :) Teď ale řeším, kdy a komu nahlásit stav plynu? Teď nebo po připojení? Původnímu nebo novému dodavateli, nebo Gasnetu? Nikdo to po mně nechce a byl bych nerad, kdyby někdo zadal nějakou nízkou spotřebu za ukončený levný fix..
Huda-P1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milos 3. 12. 2023 20:10

Po připojení toho 12.12.2023 tě o nahlášení stavu Gasnet sám vyzve (alespoň u mě to tak před pár měsíci v podobné situaci bylo). Ale klidně mu to nahlaš už i teď k 30.11.2023.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod ... 4. 12. 2023 04:40

Nahlasit bys to mel hlavne distributorovi a stav k ukonceni dodavky klidne i obema dodavatelum, stav k zahajeni dodavky klidne i novemu dodavateli.
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod minarjo 4. 12. 2023 11:41

... píše:Nahlasit bys to mel hlavne distributorovi a stav k ukonceni dodavky klidne i obema dodavatelum, stav k zahajeni dodavky klidne i novemu dodavateli.

To není úplně rozumné, hlásit odečet ke stejnému dni jak distributorovi, tak obchodníkovi, duplicitní data mohou pak být zamítána (ten druhý údaj, který na distribuci dorazí).
Dám reálný příklad jen měsíc starý: rodiče přešli s plynem k EON (distribuční území Gasnet) a pokud odečet zadám Gasnetu aplikací mobilní samoodečty, tak ten to přijme, ale když tentýž zadám pak i v online systému EON, tak je po pár dnech komunikace s distributorem odmítnut (jak vidím online u EON) nejspíš právě kvůli duplicitě. Zkoušel jsem to takto oběma stranám schválně zadat jak k datu změny, tak i měsíc nato, a je to tak v obou případech. Proto když už se to zadá distributorovi, není rozumné totéž zadávat obchodníkovi, který jim to stejně na distribuci posílá, a minimálně u GASnetu jim to pak distributor odmítne, když už data má.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod vpe 5. 12. 2023 20:03

Tak to už ví tady každý, kdo to tu čte, že přílišná horlivost je na škodu. Stav ke změně se hlásí do 5 pracovních dnů od dne změny, distributorovi…

Pokud se nenahlásí, tak distributor provede 6 pr. den po změně výpočet odhadu a pošle fakturační data ukončenému dodavateli. Tak toto funguje podle vyhlášky pro elektřinu i plyn

Si to vyzkoušejte, ten 7. den, pokud nic nenahlásíte, můžete mít už fakturu tenkrát když to nahlásíte druhý den tak můžete mít už 3. nebo 4. pr. den FA apod. Anebo si přečíst vyhlášky, pochopit, jak to funguje

-- 5. 12. 2023 19:17 --

Huda-P1 píše:
vpe píše:A kdyz se to nestihne tak se taky ho… stane, mate na to 15 dnu (gasnet) resp. 30 (cezdistribuce) po ukonceni smlouvy , aby se novy prihlasil (ne aby nutne zahajil). Prihlaseni probehne v den D, kdyz odesle do 10:00 u elektriny a do … hodin u plynu (nevim, najdete ve vyhlasce) zadanku do OTE.

Tedy, prihlaseni je mozne stihnout za 0 dnu (vyzkouseno).

Lidi, bacha na kortizol. Zkracuje telomery.

Vlazy: musis akorat umrit a ne se handrkovat kdyz nejde o nic

Tak jsem od vřerejška bez dodavatele plynu. PPAS mě údajně připojí až 12.12. (pak 15 dnů je ok :) Teď ale řeším, kdy a komu nahlásit stav plynu? Teď nebo po připojení? Původnímu nebo novému dodavateli, nebo Gasnetu? Nikdo to po mně nechce a byl bych nerad, kdyby někdo zadal nějakou nízkou spotřebu za ukončený levný fix..

Tady nastává otázka, zda skutečně jsi bez dodavatele? Myslím že nikoliv, ten gas net mu to asi neukončí, schválně pak dej vědět, s jakým koncovým datem byla ukončovací faktura a s jakým datem bylo zahájení dodávky. To můžeš ověřit už teď, zavoláš na gas net, a když jim tam nyní den po předpokládaném datu ukončení nepůjde zadat “ke změně dodavatele”, tak to ukončeno stále není… nevadí, řekneš, že stav Zadat jako kontrolní.

rozhodující pochopitelně je ten ukončovací stav - co ti vyfakturuje opouštěný dodavatel. Takže v rámci předb.opatrnosti bych určitě distributorovi sdělil stav nejpozději 5. pracovní den od data, od kterého mám domněnku ukončení. I když ovšem možná to ještě ukončeno není.

Každopádne no strach, i kdyby začal dodávat až 30 prosince, stačí ti ohlídat, že do 15 dnů v OTE se pouze registruje nový v GasNet, PRE anebo do 30 dnů v ČezDistribuce (nezáleží pak už na datu zahájení :-). To datum se dozvíš typicky uvítacího dopisů, jenže někteří uvítací dopis posílají až při zahájení dodávky, takže zjistit, jestli už se někdo přihlásil – registroval v OTE, není tak jednoduchý pro lajka. Asi se nehodí jsem psát veřejně návod, jak to jde obejít :-)

A že bys byl bez plynu ti nehrozí, ten stav si nahlaš kdykoliv, stačí nahlásit kontrolní… on ten odhad podle mého předchozího příspěvku bude vycházet z toho kontrolního.

Jo a poslední věc, pokud mezera mezi ukončení m a novým zahájením je kratší 10 dnů,, tak žádná mezera ani nevznikne, neušetříš ani na paušálu … Tomu novému dodavateli se to zpětně natáhne k tomu ukončovacímu datu…

Jako já nikoho nenavádím dělat si tam mezeru 15 nebo 30 dní, abyste ušetřily na paušálech, to tozhodně ne-e ;)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni +11% pa)
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za registraci
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Rop 5. 12. 2023 20:53

Opakování jest matka moudrosti.

Webové stránky, kde se dělají odečty u distributorů (elektřina i plyn):
ČEZ Distribuce (elektřina): https://dip.cezdistribuce.cz/irj/portal/ (stačí se zaregistrovat), respektive: https://dip.cezdistribuce.cz/irj/portal ... autorizace (bez přihlášení)
GasNet (plyn): https://www.mobilnisamoodecty.cz/dom/we ... ogin.rails

PRE distribuce (elektřina) + Pražská plynárenská distribuce (plyn): https://www.premereni.cz/cs/dulezite-in ... t-meridel/

EG.D. (elektřina i plyn): https://www.egd.cz/online-formular-podani-samoodectu
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod dave_no 15. 12. 2023 18:47

Řešil jsem převod k PPAS a až dnes mi zahájili dodávku. Smlouva u ČEZ ale končila k 10.12. Co se dělo těch pár dní a kdo mi to bude účtovat?
dave_no
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 15. 12. 2023 19:05

A jsi si jisty, ze doslo k ukonceni? Mezera neni >10 dnu, na 99% pausal jeden z nich nauctuje, zalezi zda opravdu doslo k ukonceni (zjistis u distributora anebo pockas na fakturu).
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Milos 15. 12. 2023 20:04

@dave_no: V tomto případě ti bude ČEZ účtovat dodávky až do 14.12., přestože smlouva skončila 10.12. Řešil jsem podobnou situaci v říjnu, kdy mi PPAS začala dodávat plyn až 10.10. (místo od 1.10.) a smlouva se starým dodavatelem mi skončila 30.9. Takže starý dodavatel mi ve výsledku fakturoval dodávky až do 9.10.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod dave_no 15. 12. 2023 20:14

Vyúčtování bylo vystaveno dnes, takže nejspíš bude všechno v pořádku.
dave_no
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 15. 12. 2023 20:28

A jaký konec zúčtovacího období figuruje na tom vyúčtování? Předpokládám, že 14.12. :-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod vpe 15. 12. 2023 23:12

dave_no píše:Vyúčtování bylo vystaveno dnes, takže nejspíš bude všechno v pořádku.

No to určitě bude, proč by nemělo být? ;-)

U plynu si to gas net nehlídá, a největší mezera je 15 dnů, přičemž 10 dnu je přetržka, Účes distribuce může být ta mezera klidně 30 dní i více. Žádný paušál za tu díru nikdo nevyžaduje, jde o pár korun. Spotřeba přece plynule navazuje.

Pokud je díra do 10 dnů, tak to zpětně vezme nový dodavatel, pokud je větší, tak tam prostě zůstane nevyfakturované období, no měřidlo navazuje přece plynule, ty jsi přece můžeš do 5 dnů nahlásit stav ke změně
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod dave_no 16. 12. 2023 13:18

Milos píše:A jaký konec zúčtovacího období figuruje na tom vyúčtování? Předpokládám, že 14.12. :-)

Zatím nevím, protože se k vyúčtování nedostanu. V účtu čezu není, tam mi s koncem smlouvy záložku plyn úplně smazali, na emailu je jen odkaz, ten vede na stránku, kde je uvedené upzornění: že odběrné místo patří k jinému účtu, než ke kterému jste se právě přihlásili. Přitom to otevírám v anonymním režimu a nejsem přihlášen.
dave_no
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod AlePa 16. 12. 2023 15:11

Mám stejný problém. ČEZ mi poslal mailem odkaz na konečné vyúčtování, ale ten je nefunkční.
AlePa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vpe 18. 12. 2023 10:23

Klasika, zakaznicky ucet se “vymaze” k okamziku skonceni smlouvy skoro u vsech dodavatelu :-) Nechapu to.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Předchozí stránkaDalší stránka