Tak to už ví tady každý, kdo to tu čte, že přílišná horlivost je na škodu. Stav ke změně se hlásí do 5 pracovních dnů od dne změny, distributorovi…
Pokud se nenahlásí, tak distributor provede 6 pr. den po změně výpočet odhadu a pošle fakturační data ukončenému dodavateli. Tak toto funguje podle vyhlášky pro elektřinu i plynSi to vyzkoušejte, ten 7. den, pokud nic nenahlásíte, můžete mít už fakturu tenkrát když to nahlásíte druhý den tak můžete mít už 3. nebo 4. pr. den FA apod. Anebo si přečíst vyhlášky, pochopit, jak to funguje
-- 5. 12. 2023 19:17 --Huda-P1 píše:vpe píše:A kdyz se to nestihne tak se taky ho… stane, mate na to 15 dnu (gasnet) resp. 30 (cezdistribuce) po ukonceni smlouvy , aby se novy prihlasil (ne aby nutne zahajil). Prihlaseni probehne v den D, kdyz odesle do 10:00 u elektriny a do … hodin u plynu (nevim, najdete ve vyhlasce) zadanku do OTE.
Tedy, prihlaseni je mozne stihnout za 0 dnu (vyzkouseno).
Lidi, bacha na kortizol. Zkracuje telomery.
Vlazy: musis akorat umrit a ne se handrkovat kdyz nejde o nic
Tak jsem od vřerejška bez dodavatele plynu. PPAS mě údajně připojí až 12.12. (pak 15 dnů je ok
Teď ale řeším, kdy a komu nahlásit stav plynu? Teď nebo po připojení? Původnímu nebo novému dodavateli, nebo Gasnetu? Nikdo to po mně nechce a byl bych nerad, kdyby někdo zadal nějakou nízkou spotřebu za ukončený levný fix..
Tady nastává otázka, zda skutečně jsi bez dodavatele? Myslím že nikoliv, ten gas net mu to asi neukončí, schválně pak dej vědět, s jakým koncovým datem byla ukončovací faktura a s jakým datem bylo zahájení dodávky. To můžeš ověřit už teď, zavoláš na gas net, a když jim tam nyní den po předpokládaném datu ukončení nepůjde zadat “ke změně dodavatele”, tak to ukončeno stále není… nevadí, řekneš, že stav Zadat jako kontrolní.
rozhodující pochopitelně je ten ukončovací stav - co ti vyfakturuje opouštěný dodavatel. Takže v rámci předb.opatrnosti bych určitě distributorovi sdělil stav nejpozději 5. pracovní den od data, od kterého mám domněnku ukončení. I když ovšem možná to ještě ukončeno není.
Každopádne no strach, i kdyby začal dodávat až 30 prosince, stačí ti ohlídat, že do 15 dnů v OTE se pouze registruje nový v GasNet, PRE anebo do 30 dnů v ČezDistribuce (nezáleží pak už na datu zahájení
. To datum se dozvíš typicky uvítacího dopisů, jenže někteří uvítací dopis posílají až při zahájení dodávky, takže zjistit, jestli už se někdo přihlásil – registroval v OTE, není tak jednoduchý pro lajka. Asi se nehodí jsem psát veřejně návod, jak to jde obejít
A že bys byl bez plynu ti nehrozí, ten stav si nahlaš kdykoliv, stačí nahlásit kontrolní… on ten odhad podle mého předchozího příspěvku bude vycházet z toho kontrolního.
Jo a poslední věc, pokud mezera mezi ukončení m a novým zahájením je kratší 10 dnů,, tak žádná mezera ani nevznikne, neušetříš ani na paušálu … Tomu novému dodavateli se to zpětně natáhne k tomu ukončovacímu datu…
Jako já nikoho nenavádím dělat si tam mezeru 15 nebo 30 dní, abyste ušetřily na paušálech, to tozhodně ne-e