Aktualne nejvyhodnejsi dodavatel plynu

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod pulmann 6. 1. 2025 21:00

Já bych s tím fixem na 3 roky byl opatrný.
Cena v třetím roce je hodně zajímavá.
Mám dodavatele s fixem na dva roky a obchodních podmínkách mají ujednání něco v tom smyslu, že když se zvýší velkoobchodní cena komodity, můžou mi také zvýšit cenu.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Milos 6. 1. 2025 21:07

Každý dodavatel má ty podmínky pro fix jiné, solidní dodavatelé tam takovou možnost změny ceny nemají. Jakého konkrétního dodavatele máš?
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod pulmann 6. 1. 2025 21:37

yello
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod DrholecR 6. 1. 2025 23:35

Právě proto jsem k Yello s fixem na 2 roky nešel.
DrholecR
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pulmann 7. 1. 2025 11:19

Ale zase, když navýší cenu, může zákazník zrušit smlouvu.
Myslím, že to tam tak mají.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Milos 7. 1. 2025 11:39

Možnost zrušit smlouvu a odejít jinam v takovém případě samozřejmě je. Pokud ale v té době budou ceny vystřelené nahoru, tak takové ceny nebude chtít člověk, který původně počítal s nízkou cenou fixovanou na několik let.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod pulmann 7. 1. 2025 13:27

Ale budu mít volné ruce a možnost výběru.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Milos 7. 1. 2025 13:44

Volný výběr sice mít budeš, ale třeba za dvojnásobné ceny, než které jsi měl (mít) fixované...
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod pulmann 7. 1. 2025 14:07

Ale já jsem si vzal fix a úpis na ty dva roky.
Předpokládám, že zdraží.
Pak jsem si přečetl a všiml, že cena nemusí být fixovaná.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Jerry7650 9. 1. 2025 10:48

Milos píše:Možnost zrušit smlouvu a odejít jinam v takovém případě samozřejmě je. Pokud ale v té době budou ceny vystřelené nahoru, tak takové ceny nebude chtít člověk, který původně počítal s nízkou cenou fixovanou na několik let.

Přesně tak, vždyt ono se na to dá podívat i logicky. FIX si člověk bere právě jako obranu před navýšením ceny. Takže možnost vypovězení smlouvy bez sankce je k ničemu, protože ten dodavatel zdražuje proto, že je komodita drahá. A to pro všechny, takže zdražují zcela jistě všichni.
Aneb FIX, kde si dodavatel ujedná, že může m ěnit cenu, enní fix. Respektive je to jednostranně výhodný fix pro něj, kdyby šla cena dolů, tak těžko můžete vypovědět.

-- 9. 1. 2025 10:50 --

pulmann píše:Já bych s tím fixem na 3 roky byl opatrný.
Cena v třetím roce je hodně zajímavá.
Mám dodavatele s fixem na dva roky a obchodních podmínkách mají ujednání něco v tom smyslu, že když se zvýší velkoobchodní cena komodity, můžou mi také zvýšit cenu.

Pochybuji, že Innogy by mi zvedlo cenu, ti ten fix držet budou. A pokud má Yello tak tragickou smlouvu, tak do toho bych nikdy nešel. Vlastně máte FIX jen pro ně. Cena půjde dolu, máte smůlu, cena půjde nahoru, máte smůlu. Odejít sice můžete, ale zdražovat v té době budou všichni.
Jerry7650
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T.E.CH 13. 1. 2025 09:43

Zdražoval Yello v rámci Fixací někdy ? Nezdražoval. Může to reálně udělat dle zákona, nemůže. Tak už tady nemelte nesmysle ... to že se někdo zachová tak, že poruší zákon je věc zcela jiná.
T.E.CH
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Markil 16. 1. 2025 08:29

Suky. píše:Tak smlouva moc na fix nevypadá:
ČEZ píše:6. Obchodník je oprávněn změnit Ceník z důvodu změny ceny plynu na velkoobchodním trhu, změny cenových předpisů a rozhodnutí, změn vyplývajících z platné právní úpravy a z důvodu změn technických, provozních, obchodních nebo organizačních podmínek na straně Obchodníka. Změna Ceníku bude účinná až pro období následující po uplynutí Doby. Zvýšení ceny za dodávku plynu nebo změnu jiných smluvních podmínek dodávek plynu Obchodník oznámí Zákazníkovi
nejpozději třicátý den přede dnem její účinnosti.

Fix to je jednoznačně. Druhá věta v té citaci přece říká: "Změna Ceníku bude účinná až pro období následující po uplynutí Doby." Co je ta Doba pak se pak uvádí ve smlouvě výše, kde je uvedeno, od kdy do kdy ta smlouva platí tj. platí závazek setrvat a cena. Jde tedy právě o tu dobu fixace. Takže ten citovaný bod 6 na tom nic nemění, cenu můžou změnit až po uplynutí Doby, tj. doby fixace... :-]
(Dostal jsem i návrh smlouvy jiného dodavatele, teď nevím zda Yello nebo PPAS nebo EPET - řešil jsem více nabídek, a tam byl téměř shodný odstavec, jen ta věta o účinnosti změny ceníku až po době fixace chyběla. Tam by problém nastat mohl...)
Markil
Nadšenec

Odeslat příspěvekod xtonda 23. 1. 2025 11:14

Jaký je nejlepší dodavatel a tarif do bytu kde nikdo nebydlí v Praze. Je lepší změnu udělat při přepisu odběrného místa na nového majitele (dědictví) nebo až později?
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod retron 23. 1. 2025 13:50

PPAS umí podpultový produkt "Garance" fix na rok, dva či tři, cena za kWh poměrně vysoká, ovšem paušál je 25 Kč bez DPH. Pak je levný překvapivě i innogy plyn Standard 24 Kč. A pak spešl nabídky pro seniory 65+ u PPAS nebo ZTP/P u ČEZu. Tarif Vařím do 1,89. Je to komplikovanější, ale je to lepší udělat ihned při přepisu, jelikož se tím vyhneš obvykle 3 měsíční výpovědní lhůty. Píšeš, že jsi v Praze tak tam bude pravděpodobně PPAS, tak by to mělo jít při přepisu.
retron
Přeborník

Předchozí stránkaDalší stránka