Aktualne nejvyhodnejsi dodavatel plynu

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Milos 8. 11. 2023 21:19

@Honk: Neboli pravidelnou "roční" fakturu od PPAS obdržíš ve stejném termínu, v jakém jsi dostával faktury za plyn doposud. Změna dodavatele nemá vliv na termín pravidelné roční fakturace.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Bolek007 8. 11. 2023 22:11

Ahoj vespolek, chtěl bych se zeptat někoho znalého - mám plyn u Innogy se závazkem do 1.1.2024 , v srpnu jsem trochu ukvapeně uzavřel smlouvu (online, tedy " na dálku") s EON (od 2.1.24). U Innogy je výpovědní lhůta 20 dní před koncem závazku. Innogy výpověď akceptovalo a EONu poslalo souhlas s výpovědí. Teď je ale k mání podstatně výhodnější nabídka od PPAS a otázka je jak postupovat, abych korektně odstoupil od smlouvy u EONu (výpověď při uzavření smlouvy distančním způsobem) a znovu poslal Innogy výpověď pro přechod k PPAS???
Je nutné podat odstoupení od smlouvy EONu a pak ihned mohu řešit PPAS, nebo to pak ještě musí nějak zpracovat i Innogy? Nebo stačí v Innogy účtu na webu odvolat výpověd ve prospěch EONu a pak hned uzavřít smlouvu s PPAS?
Děkuji za fundovanou odpověď :)
Bolek007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod T.E.CH 9. 11. 2023 09:26

Zkusil bych nejdříve EON, zda ti to nevylepší.
T.E.CH
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mach.k 12. 11. 2023 11:19

Bolek007 píše:Ahoj vespolek, chtěl bych se zeptat někoho znalého - mám plyn u Innogy se závazkem do 1.1.2024 , v srpnu jsem trochu ukvapeně uzavřel smlouvu (online, tedy " na dálku") s EON (od 2.1.24). U Innogy je výpovědní lhůta 20 dní před koncem závazku. Innogy výpověď akceptovalo a EONu poslalo souhlas s výpovědí. Teď je ale k mání podstatně výhodnější nabídka od PPAS a otázka je jak postupovat, abych korektně odstoupil od smlouvy u EONu (výpověď při uzavření smlouvy distančním způsobem) a znovu poslal Innogy výpověď pro přechod k PPAS???
Je nutné podat odstoupení od smlouvy EONu a pak ihned mohu řešit PPAS, nebo to pak ještě musí nějak zpracovat i Innogy? Nebo stačí v Innogy účtu na webu odvolat výpověd ve prospěch EONu a pak hned uzavřít smlouvu s PPAS?
Děkuji za fundovanou odpověď :)

Innogy uz je ze hry, to akceptovalo výpověď E.onu. Ted je potreba podat výpověď u E.onu pred zahajenim dodavky. Je to myslím podle § 11 energetickeho zákona. Je to výpověď bez sankce, kterou je možno podat az do 15 dnů po zahájení dodávky, ergo kladívko tzn. kdykoliv před tímto datem. Když to podáš ještě v listopadu, tak výpověď skončí 15.12. (je 15 denní a běží od 1. dne měsíce, který následuje po měsíci, ve kterém dodavatel výpověď obdržel). Mezitím můžeš řešit PPAS. Nebo se můžeš domluvit s PPAS, aby výpověď dali za tebe, ale je možný, že nepochopi, že sice máš ještě innogy a mezitím jsi podepsal E.on. Takže bych volil jistější variantu,všechno vypovědět sám a doložit PPAS akceptace výpovědí od všech dodavatelů...
mach.k
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bolek007 12. 11. 2023 11:41

Já nakonec volal na EON a pak i Innogy a na základě informací od obou dodavatelů (především Innogy) jsem zvolil řešení :
1 - v Innogy Innosvětě jsem odvolal výpověď, součástí byla plná moc pro ukončení smlouvy s EONem, tím bych se měl dostat do bodu nula
2 - pro jistotu jsem ještě poslal EONu výpověd i napřímo podle vzoru ERU
3 - o den později jsem uzavřel smlouvu s PPAS, součástí byla plná moc pro vypovězení smlouvy s Innogy

při troše štěstí by to mělo klapnout - u Innogy se mi nyní zobrazuje původní stav, tj smlouva do konce roku, EON mám ošetřený jednak plnou mocí ze strany Innogy a druhak přímou výpovědí a PPAS má dostatek času na zpracování žádosti o převod (chtějí min 6 týdnů před začátkem dodávek)
Tak budu doufat, že se to někde nezadrhne nebo nepřekříží, ale myslím, že případný zádrhel by se pořád dal napravit v rámci všech lhůt...
Bolek007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod T.E.CH 20. 11. 2023 12:25

Tak snad už nikdo nezlevní, aby z toho nebyla čtyřčlenka. :mrgreen: :D ;-) Případne kulovej Blesk. :D
T.E.CH
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod čulibrk 24. 11. 2023 11:57

Známý obdržel nabídku z retence ČEZ - plyn smlouva na 1 rok, bonus 1500 Kč, cena 1390Kč/MWh bez DPH a platbou 128 Kč/měsíčně za odběrné místo. Tedy podobné jako Pražská plynárenská.
čulibrk
Diskutér

Odeslat příspěvekod T.E.CH 24. 11. 2023 15:51

Jj, to je cena konkurenceschopná.
T.E.CH
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Huda-P1 26. 11. 2023 21:19

Milos píše:Je vidět, že v PPAS asi nestíhají, jelikož k těm informacím na webu nově doplnili:
Smlouvu je třeba uzavřít minimálně 6 týdnů před koncem doby určité se stávajícím dodavatelem. Pokud je termín kratší, je třeba doložit akceptaci výpovědi od stávajícího dodavatele (v případě chybějící akceptace může dojít k nedodržení termínů pro realizaci změny dodavatele).

Jinak já jsem u nich online sjednával pro mámu smlouvu dne 18.9.2023 s požadovaným začátkem dodávky od 1.10.2023 (smlouva se stávajícím dodavatelem končí 30.9.2023). Smlouvu mi oficiálně potvrdili až 2.10.2023 s tím, že dodávky od nich začnou až 10.10.2023. Že bude máma pár dnů jakoby bez dodavatele, toho se prý nemusíme nijak obávat, po aktivaci smlouvy dojde k narovnání.

Máte někdo podobnou zkušenost, že dodávka od nového dodavatele úplně nenavazovala na dodávku předchozího dodavatele? Opravdu za to nehrozí žádný postih?

Díky za tento příspěvek. Trochu jste mě uklidnil. Já tedy tomu dal měsíc a stejně jsem teď v situaci, kdy akceptace výpovědi je necelé 2 týdny přijata, resp. potvrzena PPAS s informací že smlouvu mi pošlou, ale stále mi ji neposlali a stávající končí 1.12. Gasnet již poslal výhružný dopis o odpojení..
Huda-P1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod retron 27. 11. 2023 09:51

V klidu, já mám smlouvu od 1.11., dlouho se nic nedělo, ale pak mě připojili asi od 8.11. zpětně.
retron
Přeborník

Odeslat příspěvekod vlazy 27. 11. 2023 13:14

Mám podobnou zkušenost. Nepamatuji si to už přesně jak to bylo ale když jsem před několika léty přecházel k dodavateli Yello tak mi vypověděli smlouvu u původního dodavatele k určitému datu a zahájení dodávky od nich mi vyřídili o několik dnů později. Tím mne dostali do situace, že jsem měl být těch několik dnů bez dodavatele elektřiny na což mne upozornil distributor ČEZ. Musel jsem se s Yello kvůli tomu dohadovat. Komunikace s nimi byla hrozná protože na e-maily příliš nereagovali a pokud ano tak po každé odepisoval zmateně někdo jiný a většinou tvrdili, že je to tak v pořádku. Dovolat se na nich příliš nešlo. Ze strany distributora ČEZu nebyl příliš problém, protože ti nejsou s odpojením od elektřiny až tak rychli a těch několik dnů bez konkrétního dodavatele by mi vyúčtovali za jejích cenu. Nakonec to dopadlo tak, že jsem si u Yello vyhádal to, že mi ze zpětnou platnosti změnili dodávku elektřiny od nich od správného data tak jak to původně mělo být.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod T.E.CH 30. 11. 2023 10:38

Jo to je tuším tzv. přetržka, takže to je pojmenované a jsou na to nějaká pravidla, když to nastane.
T.E.CH
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 1. 12. 2023 00:22

A kdyz se to nestihne tak se taky ho… stane, mate na to 15 dnu (gasnet) resp. 30 (cezdistribuce) po ukonceni smlouvy , aby se novy prihlasil (ne aby nutne zahajil). Prihlaseni probehne v den D, kdyz odesle do 10:00 u elektriny a do … hodin u plynu (nevim, najdete ve vyhlasce) zadanku do OTE.

Tedy, prihlaseni je mozne stihnout za 0 dnu (vyzkouseno).

Lidi, bacha na kortizol. Zkracuje telomery.

Vlazy: musis akorat umrit a ne se handrkovat kdyz nejde o nic
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod vlazy 1. 12. 2023 01:02

vpe:
Když ale jde o něco tak handrkování je zcela namístě. O nic jde obvykle naivně těm co se do nějaké situace nedostali a nemusí to řešit nebo co by byli rádi aby se to nevyřešilo a někdo kvůli tomu měl problémy.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Huda-P1 3. 12. 2023 18:53

vpe píše:A kdyz se to nestihne tak se taky ho… stane, mate na to 15 dnu (gasnet) resp. 30 (cezdistribuce) po ukonceni smlouvy , aby se novy prihlasil (ne aby nutne zahajil). Prihlaseni probehne v den D, kdyz odesle do 10:00 u elektriny a do … hodin u plynu (nevim, najdete ve vyhlasce) zadanku do OTE.

Tedy, prihlaseni je mozne stihnout za 0 dnu (vyzkouseno).

Lidi, bacha na kortizol. Zkracuje telomery.

Vlazy: musis akorat umrit a ne se handrkovat kdyz nejde o nic

Tak jsem od vřerejška bez dodavatele plynu. PPAS mě údajně připojí až 12.12. (pak 15 dnů je ok :) Teď ale řeším, kdy a komu nahlásit stav plynu? Teď nebo po připojení? Původnímu nebo novému dodavateli, nebo Gasnetu? Nikdo to po mně nechce a byl bych nerad, kdyby někdo zadal nějakou nízkou spotřebu za ukončený levný fix..
Huda-P1
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka