Aktualne nejvyhodnejsi dodavatel elektriny

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Milos 14. 11. 2021 19:32

@minarjo: A když malý dodavatel skončí v insolvenci, nehrozí že zákazníci přijdou o zaplacené zálohy? Teď firmy BE a Kolibřík sice přestaly dodávat energie, ale ke svým finančním závazkům se naštěstí hlásí.
Co se týká ceny elektřiny v příštích letech, tak každý tvrdí něco jiného. Já mám info z několika stran, že cena elektřiny by měla v příštím roce také klesat, stejně jako cena plynu.
Naposledy upravil Milos dne 15. 11. 2021 09:11, celkově upraveno 1
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod evelista 14. 11. 2021 22:03

jedine cez!!!
evelista
Nadšenec

Odeslat příspěvekod ripper6 15. 11. 2021 00:24

Milos: Ja mam info od cloveka co rikal ze cena klesne mirne v roce 2022 ale potom bude uz jen rust i v roce 2023 :(
Je to ten clovek co dokazal predpovedet uz v letech snad 2018 ze tohle prijde.
Byl to nejakej ten vedec, bohuzel jsem to nesledoval :(
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod dr._lukas 15. 11. 2021 01:05

minarjo píše:…tak ani ty tři týdny v DPI při vynucené změně nijak nevadí, cenový rozdíl za to stál v minulosti a o to více při vyšších rozdílech cen stojí i dnes…

Za ten měsíc co budu v režimu DPI přijdu zhruba o 3/4 toho co jsem uspořil s Kolibříkem místo letošního ceníku ČEZu na dobu neurčitou. Takže za sebe, nikdy víc. A to nemluvím o hodinách s telefonem u ucha, desítkami papírů s novými smlouvami a hlavně času, který jsem mohl využít smysluplnějším způsobem 8-)
dr._lukas
Inventář

Odeslat příspěvekod Arwenova 15. 11. 2021 08:53

Jsem na tom stejně, s elektřinou pouhých 14 dní u 3E než padli, nyní neuvěřitelně starostí , měsíc života pryč s telefonem, když se náhodou dovoláte- mluví stroj, nemožnost se někam dovolat, zeptat se, na maily nereaguje nikdo, nebo za strašně dlouhou dobu. S plynem u Halimedes Plynule totéž, tam sice neskončili, ale navýšili drasticky ceny, byť jsem měla úvazek s fixem >:-( nabídka odstoupení od smlouvy, ale koho seženete. Takže lépe zůstat u molocha velikosti ČEZ nebo Eon než toto znovu 8-S .Poslední instance mi ty kalkulace s ušetřením spočítá >:-( I když až člověku otrne nikdy neříkej nikdy ;-)
Arwenova
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vpe 15. 11. 2021 09:34

O kolik vice starosti, nez kdyz menis dodavatele ve standardni situaci?
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Lexx 15. 11. 2021 09:44

Mě ta návštěva u DPI nepřišla nijak dramatická. Odhaduju to na zvýšené náklady o 1000 Kč (úspora za celou dobu u Skautů byla samozřejmě mnohem vyšší) a celé mě to stálo tak hodinu času:
- první hovor na ČEZ - smlouva uzavřená za 10 minut (čekání 40 minut nepočítám, protože telefon položený na stole...)
- tisk, podpis, sken - 15 minut
- druhý hovor na ČEZ nebyl nezbytný, ale chtěl jsem si ujistit data přechodu - 5 minut (čekání 50 minut opět nepočítám)
- 2x vyfotit plynoměr a elektroměr, nahlásit odečet online - zbytek do té hodiny :-))

Co se týče ceny, tak nevidím problém u DPI, nýbrž v cenách v následujících časech, to bude jiný masakr. Každopádně dosavadní Skauty stále považuju za nejlepší možné rozhodnutí* v dané době a za nějaký čas, až se situace třeba zklidní, se možná opět setkáme.

(* teda za podmínky, že mi vrátijou přeplatek)
Lexx
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 15. 11. 2021 09:56

Milos píše:@minarjo: A když malý dodavatel skončí v insolvenci, nehrozí že zákazníci přijdou o zaplacené zálohy?

To bych se bál pouze tehdy, když bych platil zálohy převyšující výrazněji spotřebu. Tím že ale má spotřeba elektřiny je v jednotlivých měsících i celoročním souhrnu téměř stabilní (rozdíly do 10%), vždy zálohy nastavím tak, aby odpovídaly co nejvíc přesně měsíční reálné spotřebě. Třeba u poslední faktury Energie ČS (letošní srpen) jsem měl díky tomu nedoplatek 24 Kč - ani ho nechtěli zaplatit, převedli to do další faktury, tedy závěrečné po pádu, stále na ni čekám. Pak mi ten krach nemůže vadit, když zálohy odpovídají realitě a pohledávky (vyšší než řekněme do 500 Kč) nemám já vůči nim ani naopak. Chápu, že větší problém je to u kolísavé spotřeby, kdy záloha daného měsíce neodpovídá někdy i výrazněji spotřebě v témže měsíci, tedy typicky u topení plynem.

-- 15. 11. 2021 10:04 --

@dr._lukas, Arwenova:
U Energie ČS jsem byl několik let a za tu dobu jsem ušetřil minimálně 5x tolik, kolik mě teď stály navíc ty tři týdny pod DPI PRE, tedy za mě pohoda. Rozdíly dominantních a alternativních dodavatelů byly a stále jsou zkrátka mnohdy enormní, i v desítkách procent (v měsíčním paušálu silové elektřiny i přes 100%, tedy více jak dvojnásobek u PRE a podobných).
A PROČ jste "strávili mládí" s telefonem u ucha, když to nebylo vůbec třeba? Upřímně řečeno vaše chyba, že jste si vybrali ty obří dodavatele, u kterých se dal přetlak zájemců čekat, také jsem ty fronty v Praze před pobočkami PRE či PPAS nechápal (a to i mladí lidé, co s počítačem umí). Já nad tou změnou strávil maximálně hodinu: do půl hodiny hledání výhodné nabídky, 20 minut u Elimon vyplnění online smlouvy, její tisk, podpis a zabalení do obálky a 10 minut cesta do nejbližší poštovní schránky (což nemusím počítat, bylo to cestou do práce). A teď poté co Elimon doručil rozpis záloh, tak tři minuty změna trvalého příkazu. Fakt stačí přemýšlet, kde to bude rychlé a snadné, a nejít cestou davu, tedy většina k těm co dělají DPI.
Naposledy upravil minarjo dne 15. 11. 2021 10:08, celkově upraveno 4
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod vpe 15. 11. 2021 10:04

Jde udelat kdykoliv mimoradne vyuctovani a preplatek plynu kdykoliv, treba v pulce roku, vybrat, stoji to 30 Kc v uzemi Gasnet (poplatek pro distributora). Ja to delal zejmena pri zmene najemce, abych nemusel rozdelovat spotreby. Operace na 2 minuty. Takze po topne sezone doplacite a ne ze financujete obchodnika.

Nejvetsi skody vznikly v tom, jak nyni budou lide nahlizet na zmenu dodavatele a ze bude mala konkurence.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod minarjo 15. 11. 2021 10:16

@vpe:
Souhlas s posledním odstavcem - ale my chytří, dle mnohých možná "odvážní" (tedy nebojící se případného pádu těch malých dodavatelů) na tom můžeme jen profitovat. Protože cenové nůžky mezi menšími alternativními dodavateli a těmi obřími, kteří si budou vědomí toho, že mnoho lidí je z obav opakování BE neopustí i při vyšších cenách, se budou nejspíš zvětšovat.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod vpe 15. 11. 2021 10:35

Nemyslim si, ze obchodnik s minimem odberatelu je schopen kouzlit s cenami. Kde by bral prostor na rozevirani nuzek?

Se podivej co dela CEZ s cenama, prodava pod cenou, proc asi? Ten si muze dovolit likvidovat konkurenci neomezene dlouho :-)
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod minarjo 15. 11. 2021 11:45

...a přesto to mám u Elimon na dvouletý fix levněji než to má ČEZ. Vyprodalo se to ale celkem rychle, ty dvouleté kontrakty Elimon s cenami od 13.10., tedy nejen já jsem si té výhody všiml a skočil po tom.

ČEZ sice predikoval, že ceny na dobu neurčitou už během roku 2022 nezmění, to ale znamená, že s nimi ani nepůjde dolů, když by ceny na burze klesaly. Tedy ten fix fakt nebyla špatná volba. Navíc nikdy za dobu co mám alternativní dodavatele (před ČS to byla třeba Fosfa či EEE) neplatilo, že by ČEZ byl levnější než mnou nalezená nabídka menšího dodavatele, pochybuji, že to bude teď někdy jiné :).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 15. 11. 2021 12:06

@minarjo: Když budou v roce 2022 ceny elektřiny na burze klesat a ČEZ ceny nesníží, tak díky smlouvě na dobu neurčitou nebude problém ho opustit a přejít jinam :-) Jinak v sazbě D25d mají ČEZ i Elimon "podobné" ceny a navíc věřím tomu, že na jaře ceny klesnou, proto jsem aktuálně volil raději ČEZ se smlouvou na dobu neučitou.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod vpe 15. 11. 2021 13:32

Ty už věříš v letní levnější elektřinu? :+) plošně se to zavede hned jak bude na většině míst moderní odečet, aby s tím nešlo švindlovat.

Elektřina v zimě bude o dost dražší než ta letní, které jsou a budou solární přebytky.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Pravý Tomáš Marný 15. 11. 2021 13:45

Jj, zejména v noci...
Pravý Tomáš Marný
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka