Aktualne nejvyhodnejsi dodavatel elektriny

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Havers 2. 12. 2023 13:46

Taki píše:Do kterého Praha musela brutálně napumpovat, aby nekrachnul..

Ono to tak úplně nebylo...
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika ... y-40442507

Jinak zrovna tak stát pomohl ČEZu s úvěrovou smlouvou v objemu až 3 mld. EUR.
https://www.cez.cz/cs/pro-media/tiskove ... mou-160751
Havers
Diskutér

Odeslat příspěvekod S474N 2. 12. 2023 14:16

jir.vesely: je to tak, nicmene v tom mam i trosicku toho principu. Neni vubec zadny duvod, aby zdrazovali. Neni to tak davno, kdy firmy dokazaly fungovat se ziskem 100-150 Kc/MWh a najednou je temto stavajici castka malo?

Co se hledani tyce, tak treba Electree ma 290 Kc bez DPH/MWh + 39 Kc bez DPH mesicni poplatek (pri soucasnem odprodeji). Docela by me zajimalo, jak to ma treba PPAS - na webu nic konkretniho nemaji: https://www.ppas.cz/produkty/elektrina/spot
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 2. 12. 2023 14:21

S474N píše:...Neni vubec zadny duvod, aby zdrazovali. Neni to tak davno, kdy firmy dokazaly fungovat se ziskem XYZ...

Velmi zajímavá řekl bych až skoro komunistická úvaha. Takže u tebe také není žádný důvod, aby ti zaměstnavatel přidal k výplatě, když stále odvádíš stejnou práci? Zkus to říct kolegům v práci, zvlášť v dnešní inflační době tě sežerou zaživa :D. A ano, i mzdy zaměstnancům dodavatelů platíš ty jako zákazník, typicky právě ve fixním poplatku, kdo jiný by to platil?
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod S474N 2. 12. 2023 14:48

minarjo: aha, komunisticka? Takze ja nekde chci, at skonci nebo je chci znarodnovat?

Ja proste nesouhlasim s tim zdrazenim a proste to vyresim kapitalisticky - odejdu za lepsi nabidkou. Co je na tom komunistickeho opravdu nechapu.

BTW radeji bych zde videl konstruktivnejsi rady, nez nejake uvahy na tyto temata.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod jir.vesely 2. 12. 2023 15:20

A já zase to vidím tak, že to jejich zdůvodnění dává docela smysl. To taky nebývá pravidlem. Oni říkají - průběhové měření je náročnější na administraci a fakturování, a tak přidáváme 150 korun k marži a u neprůběhového zůstáváme na současné. Nemá smysl se dohadovat, jestli to je o tolik nebo o tolik, ale věřím tomu, že ty náklady tam opravdu vyšší jsou.

S tím, že dřív stačila marže 150... Dřív mi na 5 rohlíků stačilo 5 korun a dneska je to 15. To vlastně i celkem vychází, ne? ;) navíc oni musí z pohledu jejich byznysu řešit celkem zásadní věc - lidi šetří a jejich prodej tím pádem klesá. Já je nechci bezhlavě hájit na základě nějakých sympatií, ale snažím se na to podívat i z jejich strany. A za mě se to dá pochopit, bylo to dobře komunikované a navíc jejich produkt je pořád dobrý a ve srovnání s konkurencí obstojí.

Já dneska taky koukal na různé stránky a u PPAS jsem si říkal přesně to samé! Taky by mě to zajímalo, ale vzhledem k tomu, že se to bojí transparentně dát na svůj web, předpokládám, že to nebude nic extra. Ale určitě kouknu na ten druhý tip.
jir.vesely
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 2. 12. 2023 15:23

Konstruktivně? Hlasovat nohama a přejít na kouřové signály. Stejně je to hnus, veškerou energii dává slunce, a my tady s energií kšeftujem :-)

třeba U plynu už ta jejich přirážka 300 Kč přesáhla ceny jiných dodavatelů - takže plyn vypovědět u BD :-))

Co se týká dodavatelů, tak by mělo jít zanedlouho nakupovat ze zahraničí - z Polska, ale už se to reguluje právě přes ten distribuční poplatek :-) Nakonec ho zdraží do té míry, že už to bude asi jedno
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod jir.vesely 2. 12. 2023 15:29

Mrknul jsem na to Electree a pro lidi s FVE to vypadá jako zajímavé řešení. Na papíře je to opravdu dobrá nabídka.
jir.vesely
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 2. 12. 2023 15:42

Tu jejich chytrou krabičku chci :-))
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod KilerShot17 4. 12. 2023 08:39

Milos píše:
KilerShot17 píše:Aktuální zkušenost s PPAS. Na začátku října vyplněna online žádost / smlouva k přechodu, včetně plné moci k vyřízení výpovědi u PRE. 20.10. potvrzeno / podepsáno PPASem. Včera přišel e-mail od PRE o přijetí ukončení smlouvy včetně pokuty 4 700,- za nedodržení výpovědní lhůty. PPAS poslal výpověď ke konci ledna, což by bylo i byly 3 měsíce, pokud by výpověď byla podána v říjnu, ale výpověď doručili teprve včera. :roll: No uvidíme co bude...
Jak víš, že PPAS poslala výpověď do PRE teprve včera? A neměl jsi náhodou u PRE smlouvu na dobu určitou?
PRE Proud Nefix, klasická výpověď 3 měsíce. Nevím přesně, kdy to PPAS poslal, ale PRE ve výpovědním dopise zmiňuje, že přijali žádost o výpověď 29.11. Ať tak či tak, je to strašně pozdě od PPASu.
KilerShot17
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vpe 5. 12. 2023 18:33

To je tak, když si někdo neumí sám poslat email s výpovědi a nechává to na nového dodavatele :-)

Proboha proč?

Ps: O tom byla i reportáž černých ovcí, kdy ovšem tu pokutu udělil nový dodavatel, kterému opouštěný dodavatel neuvolnil místo,, takže přechod ani nastal, Ovšem podomního prodejce bylo potřeba z něčeho vyplatit, že?
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod EmPí 6. 12. 2023 10:12

Kalkulačka ERU začala počítat regulovanými cenami pro 2024. No je to mazec ...

Počítáme už podle regulovaných cen pro rok 2024!
Energetický regulační úřad zveřejnil ceny regulované části pro rok 2024. Vycházíme z nich při výpočtu, abychom Vám předložili reálné ceny pro rok 2024.
https://srovnavac.eru.cz/

Hypoteticky, D45d, 25A, distribuce EON, 750/6500 VT/NT kWh, byla regulovaná část cca 7 606, v 2024 bude 15 988 ... To snesu, ale co firmy a ostatní ??? Fakt otřesný, inflace se má na co těšit, tohle 100% navýšení regulované složky tady dělá 20% na celkové spotřebě elektriky ...
EmPí
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vpe 9. 12. 2023 23:06

Nepsal jsem ze se NT distribucni cast zdrazuje 2,5x ? Ta cenovka pro NT je totiž pro všechny sazby D01-D6x stejná. Prostě si slevňuje silová elektřina a zdraži se distribuční část. A kdovi zda v tom mas zapicteny OZE, ktery nebyl v 2023 uctovan…

Zbyle slozky asi zdrazily mene, tedy to ve vysledku neni 2,5 nasobek :)
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Jirka1277 11. 12. 2023 11:51

EmPí píše:Kalkulačka ERU začala počítat regulovanými cenami pro 2024. No je to mazec ...

Počítáme už podle regulovaných cen pro rok 2024!
Energetický regulační úřad zveřejnil ceny regulované části pro rok 2024. Vycházíme z nich při výpočtu, abychom Vám předložili reálné ceny pro rok 2024.
https://srovnavac.eru.cz/

Hypoteticky, D45d, 25A, distribuce EON, 750/6500 VT/NT kWh, byla regulovaná část cca 7 606, v 2024 bude 15 988 ... To snesu, ale co firmy a ostatní ??? Fakt otřesný, inflace se má na co těšit, tohle 100% navýšení regulované složky tady dělá 20% na celkové spotřebě elektriky ...

Ahoj,
kontrolovali jste si výstupy ze srovnávače ?
Já ano, zadal jsem spotřebu od 01/08/23 do 30/11/23 (885 kWh), tedy průměr na měsíc: 221,3 kWh. Na rok: 2655 kWh, což se kryje s realitou. Ze srovnávače vypadlo 8,850 MWh, tedy cca 3x více, než bylo zadáno.
Tedy, než vás z toho picne :-) Si raději opakovaně ověřte ty výstupy :-)
EDIT: Parametry byly zadány: D02d; 3x16 A, EG.D, dodavatel: EPH, fix smlouvy a ceny: na 12 měsíců.
Jirka1277
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ilja2001 11. 12. 2023 13:08

Jirka1277: když jsem zkusil Tvé údaje, tak mi to taky vyhodilo asi 8,5 MWh, jak by to počítalo podle nějaké křivky s topením v zimě, což je zvláštní u sazby D02.
Mi vůbec ten způsob zadání "roční" spotřeby přijde zvláštní. Jak by tam nemohly být jenom obyčejné kolonky s roční spotřebou bez nějakých dat odečtů.
ilja2001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod EmPí 11. 12. 2023 15:10

Nechápu, co tu řešíte, podklady jsem uvedl ... Jde o to, co srovnávače počítaly před zveřejněním regulovaných cen a poté, na obchodní části změna není. Pokud nevěříte srovnávačům (ERU nebo TZB na aktuálních cenách nebo pro 2024 a také vzájemně mezi sebou), spočítejte si v nějakým spreadsheetu po zadání regulovaných cen 2023 a 2024. Ono proměnných do toho vstupuje fest, každý si to pak vykládá jinak, započítat POZE nebo ne, změna meziroční nebo k měsíci atd. ...
EmPí
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka