Aktualne nejvyhodnejsi dodavatel elektriny

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod pavels84 31. 12. 2023 17:57

... píše:Ten novelizovany zakon nemuze retroaktivne dopadnout na smlouvu uzavrenou v zari 2023, smlouva nabyla platnosti i ucinnosti v den, kdy ji podepsaly obe smluvni strany.

V září se mohla stát účinnou akorát ta část Tvé smlouvy, která se týká té fixace ceny na měsíční bázi. Automatický přechod na spot sis mohl ujednat s účinky nejdříve ke dni 01.01.2024.

Bohužel dnes vyšla ve Sbírce zákonů novela energetického zákona, která s účinností od téhož dne stanoví, že "smlouva o dodávce elektřiny nebo plynu nebo smlouva o sdružených službách dodávky elektřiny nebo plynu s dynamickým určením ceny uzavřená se spotřebitelem nenabude účinnosti dříve, než bude odběrné místo spotřebitele vybaveno průběhovým měřením elektřiny nebo plynu."

V přechodných ustanoveních se pak uvádí, že smlouvy uzavřené se spotřebitelem se řídí zákonem č. 458/2000 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, i když k jejich vzniku došlo přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona.

Takže nevěřím tomu, že ten spot pro odběrné místo nevybavené průběhovým měřením od zítřka dostaneš, a nevidím v tom žádnou zakázanou retroaktivitu. Ale určitě všichni tady oceníme, když dáš vědět, jak jsi dopadl.

No a nemůžeme teda požádat o ten supr čupr elektroměr pod záminkou, že odebereme těch 6MWh?

Ve finálním znění té novely už žádné právo na instalaci průběhového měření pro odběrná místa s určitým odběrem zakotveno není. Instalaci průběhového měření na náklady provozovatele distribuční soustavy si ale bude moci vyžádat ten, kdo hodlá využít právo na sdílení elektřiny. Právní úprava týkající se sdílení elektřiny však bude použitelná až poté, co se rozběhne to slavné Elektroenergetické datové centrum. Pravděpodobně tedy až od roku 2025.
pavels84
Návštěvník

Odeslat příspěvekod svaricek 1. 1. 2024 22:27

Uzavřel jsem fixaci na 2 roky za cenu 3390 Kč za 1 MWh bez DPH.
Mám ještě nějaký čas od smlouvy odstoupit.

Oslabení průmyslu v Německu v kombinaci s vysokým přebytkem z alternativních zdrojů může způsobit snížení cen energií.
Krátkodobé cenové pohyby při případných odstávkách jaderných elektráren lze očekávat, ale jinak je pravděpodobné, že trh s energiemi půjde dolů.
Na energetických trzích byla velká bublina a většina takových bublin splaskává velmi rychle, ceny se vracejí k průměru, kde se vyhouply v rámci energetického šoku.
Většina odborníků i laiků se dívá pouze do zpětného zrcátka v horizontu let či měsíců.
Jaká bude cena energie, nikdo nemůže přesně vědět, ale zatím to vypadá, že sekvence spomalující ekonomiky způsobí levnější energie.
svaricek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milos 1. 1. 2024 22:56

Že budou ceny energií v příštích letech klesat, to potvrzuje i tento aktuální článek na E15:

Ceny energií 2024: Dodavatelé budou moci v příštím roce ještě více zlevňovat
https://www.e15.cz/byznys/prumysl-a-ene ... at-1412480
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod ... 2. 1. 2024 12:18

Ma dele nez pul roku bych nic nefixoval.
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod retron 2. 1. 2024 13:21

souhlas, ale na druhou stranu 3390 je pravděpodobně nejlepší cena jakou může aktuálně dostat, kromě spotu. Takže pokud neuvažuješ nebo nechceš spot, klidně bych se upsal. První rok na tom stopro vyděláš druhý budeš nejhůř na nule.
retron
Přeborník

Odeslat příspěvekod ... 2. 1. 2024 14:57

Vydela akorat tak dodavatel.
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod octaviampi 2. 1. 2024 16:13

Pri bonusu 2500Kc a male spotrebe tezko.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod vpe 3. 1. 2024 14:19

... píše:Ma dele nez pul roku bych nic nefixoval.

Stačí vědět jak tu fixaci hladce ukončit :-) V území ČEZu s tím nemám problém :-)
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod jir.vesely 3. 1. 2024 21:16

Teď koukám, že Tedom už se podle novely zařídil. Nově nepočítá ten fix na měsíc na konci předchozího ale dává tam měsíc k dobru. Tím pádem z konce prosince vypočítal cenu na únor, na konci ledna vypočítá březen atd. To není úplně dobrá zpráva, protože to bude spíš o něco dražší. Ta dynamika je většinou taková, že s blížícím se dalším měsícem ta cena o něco klesne.

Bezdodavatele se tváří, že zůstávají u podobné metodiky a požadavky novely plní tím, že zákazník může vypovědět smlouvu klidně 5 dní před koncem měsíce. Zároveň místo posledních 5 dní obchodu stanovuje cenu od 15. obchodního dne v měsíci (což už jsme věděli dřív a teď se trochu vysvětluje proč - aby tam byl ten prostor pro rychlou výpověď). Hoďte na to někdo oko, jestli tomu rozumíte stejně.

Jestli to tak zůstane, tak jsem zvědavej, jak bude vycházet srovnání cen od února.
jir.vesely
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 3. 1. 2024 23:17

Elimon normálně na Spot najel, vidím to jak na webu elimon.cz (tarif Měsíc používaný v době státního stropu byl zastaven, Spot naopak rozjet), tak v jejich zákaznické platformě (tarif Spot prostě mám evidovaný). Takže buď na to Elimon s***, nebo ten výklad zákona není až tak ostrý, jak se zde prezentuje.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod jir.vesely 4. 1. 2024 00:50

Ale novým zákazníkům taky pouze s průběhovým měřením. Jsem zvědavej, jak se to nakonec vyvrbí, ale úplně se mi nezdá, že by si to BD a Tedom takhle překopali bez zásadního důvodu.
jir.vesely
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 4. 1. 2024 02:07

Tak vis jak, v ktere bance ty jsi novy zakaznik, v kazde uz jsi byl :-) Nikde nejsi novy :)
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Bond2 4. 1. 2024 08:40

Co se týká spotu, jsem klidný. Česi zase něco vymyslí, i když byl spot loni zakázán, spousta dodavatelů stanovovala ceny měsíčně. Takže se k tomu třeba zase vrátí.
Svět není černo bílý jen podle litery zákonů. na červenou se přecházet nemá, většina nájemních smluv neodpovídá zákonům....ale kde není žalobce, není soudce. Pokud to oběma smluvním stranám vyhovuje a nikdo si nestěžuje, pár měsíců to vydrží. Snad sem nechodí nějaký stupidní novinář, který by si tím vyhonil své ego a začal se v tom šťourat... :oboze
Bond2
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Pekac.pekac 4. 1. 2024 11:22

Odběr nad 6 MWh bych splnil. Zajímá mne tedy, jak se bezplatně dostat k průběhovému měření, jak zde bylo výše uvedeno. Z novely en. zákona se prý vytratilo, ceník ČEZ Distribuce nic podobného zatím neuvádí. Ostatně je to známý moloch. Ale asi je ještě moc brzo.
Pekac.pekac
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vpe 4. 1. 2024 19:52

Jakto, myslel jsem, ze vsichni 3 distributori ti ho daji za penize anebo zdarma (kdyz budes vyrobna - ale vyrabet nic nemusis :-). Nebo se pletu?
vpe
Poslední varování

Předchozí stránkaDalší stránka