Aktualne nejvyhodnejsi dodavatel elektriny

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod 123123123 16. 3. 2024 03:38

Nojo, ale co když má poměr mezi VT a NT jiný?
123123123
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Milos 16. 3. 2024 14:05

Však psal, že dům bude obydlen jen o víkendech (režim chata), takže převážná část z celkové spotřeby bude za vytápění, které běží pouze v NT. U sazby D57d je doba VT každý den 4 hodiny a doba NT je 20 hodin, tudíž v poměru 1:5. Mimo to také uváděl, že když tam otec bydlel sám celoročně, tak spotřeba bez vytápění byla 2MWh maximálně, což celkem odpovídá všeobecným průměrům.

A i kdybych rozdělil celkovou spotřebu 8MWh na 4MWh ve VT a 4MWh v NT (poměr spotřeb 1:1 u sazby D57d za normálních okolností v reálu nikdy nenastane), tak by celkové roční náklady činily 52.000Kč a nikoliv 50.000Kč. Pořád je to ale výrazně méně, než 63.000Kč se sazbou D02d.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Alfréd z hor 16. 3. 2024 14:23

Reálně to bude vždy maximálně 1 MWh VT na 5 MWh NT, a to za předpokladu, že má vyblokovaný spínač HDO a spotřebiče pofrčí pořád, v reálu a blokace spotřebičů je ten poměr daleko, dokonce předaleko, rozdílnější ... několik let jsem se divil, proč mám spotřebu 2 MWh na 10 MWh, když spotřeba ve VT byla před lety, co frčel v domě elektrokotel za 20 MWh v NT a ve VT jsem měl asi 0,4 MWh ... no celkem snadno, elektrický trotlman, co si hrál při rekonstrukci domu a po odstavení elektrokotle s rozvodnou skříní, vše zapojil napřímo, nějak mě to nepřišlo, HDO si vesele blikal, stěrače stíraly, v domě bylo porád teplo, bojler ohřátý ... kdybych nepředělával elektriku kvlůli FVE, tak jsem asi spokojenej dodnes :D 8-P
Alfréd z hor
Nadšenec

Odeslat příspěvekod goodyear 16. 3. 2024 15:59

123123123 píše:Až se začne karta obracet a fixované ceny začnou stoupat.

Je nekde nejakej graf nebo snadnej ukazatel, co muzu sledovat? (abych nemusel kazdy dva mesice zkousel znova kalkulacku tarifu)
Diky
goodyear
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 16. 3. 2024 16:20

Graf vývoje ceny elektřiny na burze máš třeba zde https://www.kurzy.cz/komodity/cena-elek ... voje-ceny/
Jaké asi budou ceny elektřiny v budoucnu, najdeš třeba zde https://www.tzb-info.cz/ceny-paliv-a-en ... t-a-rostou
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod tomáš81 19. 3. 2024 12:56

ahoj, nějaký slevový kód pro sjednání smlouvy na nové odběrné místo? :)
tomáš81
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod frelichl 22. 3. 2024 13:30

Dneska mi PRE pres telefon nabidnul PRE PROUD EXTRA za 2640 Kc bez DPH, mesicni platbu 109 Kc bez DPH, fixaci do 31.12.2025 a 2000 Kc bonus do fakturace.
frelichl
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 23. 3. 2024 10:05

Tak pokud nekdo jede na SPOT (a ma prubehove mereni B), tak nejvyhodnejsi to ma asi ted PPAS.

Maji dve varianty na vyber:
:arrow: 1) pricitaci........ 0 Kc mesicne a 400 Kc/MWh
:arrow: 2) nasobici........ 99 Kc mesicne + 10% z ceny spotu
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod retron 23. 3. 2024 16:45

a výkup mají taky?
retron
Přeborník

Odeslat příspěvekod tomáš81 28. 3. 2024 11:28

Přes média běží aktuálně info, že ČEZ vydá od dubna nové ceníky (ELE i plyn). Na jejich stránkách zveřejněny ještě nejsou. Má je někdo k dispozici jinou cestou?
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika ... .seznam.cz
tomáš81
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod OnderCZ 28. 3. 2024 11:51

Ceníky od dubna už tam nějakou dobu jsou, ale jen ty fixované. Na dobu neurčitou je tam pouze od 1. 1. 2024 jak ELE, tak plyn.
OnderCZ
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tomáš81 28. 3. 2024 12:15

OnderCZ: ano, ale ceny uvedené v článku tam nikde v cenících nevidím
tomáš81
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 30. 3. 2024 04:13

wit.cz píše:Hlavně použij slovo výpověď a požádej o akceptaci, ať nedopadneš jako já loni u eonu, kde mě pak vyfákli s tím, že náš nesouhlas s ceníkem brali jako obecný dotaz.

Občas je dobré si přečíst aktuální zákon:

Nesouhlasí-li spotřebitel nebo podnikající fyzická osoba … se zvýšením ceny nebo se změnou jiných smluvních podmínek, jsou oprávněni bez postihu vypovědět závazek ze smlouvy kdykoliv do desátého dne přede dnem účinnosti zvýšení ceny nebo změny jiných smluvních podmínek, přičemž taková výpověď je účinná ke dni bezprostředně předcházejícímu den účinnosti zvýšení ceny nebo změny jiných smluvních podmínek. Lhůta je zachována, je-li v jejím průběhu odesláno oznámení o výpovědi závazku ze smlouvy držiteli licence.

Výpověď (za předpokladu, že je správně podána) je jednostranný právní úkon a nač žádat akceptaci, když může být takticky výhodnější prokázat doručení (pokud se vrací doručenka na mail, je to v pohodě). Pokud dodavatel neukončí jak má, tak nedostane zaplaceno (nemá nárok ;-) dodavatel ví, že 99/100 vyměkne a zaplatí, tak to stále někteří zkouší, říkají tomu ochrana zákazníka.
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod 123123123 30. 3. 2024 07:35

E.On jsou šmejdi, já před rokem dal výpověď smlouvy ke konci 3letého fixu k datu dd.mm.2023 a oni poslali akceptaci výpovědi k dd.mm.2024, já si toho nevšiml, byl jsem spokojen, nový dodavatel při sjednávání smlouvy si toho také nevšiml a změnu dodavatele E.On odmítl, protože výpověď byla akceptována až v dalším roce. Musel jsem jim pohrozit, že se budu soudit, pak to teprve přehodnotili. Chtěli mi po tříletém fixu napálit na další rok cca 4x vyšší ceny, asi jsou zvyklí, že 99,99 % zákazníků drží hubu, krok, a platí. Ovšem novou akceptaci výpovědi ti šmejdi poslali až těsně pťed dd.mm.2023 a dodávku k tomu dni také ukončili, ale nový dodavatel kvůli tomu nestihl prevést odběrné místo ten den k sobě, takže jsem asi 12 dnů odebíral elektřinu načerno a ČEZ poslal i výhružný dopis, že mi odmontuje elektroměr.
123123123
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod vpe 30. 3. 2024 10:11

Nový dodavatel mohl trvat na změně (ale to musíš požadovat předem) anebo jsi si mohl “všimnout” až po 3 mesících, které by si musel eon zacvakat ze svého. Když se správně nahlásí odečty, tak to zrovna může dělat 3/4 roční spot.

No, děje se jim to celkem často :)
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Předchozí stránkaDalší stránka