od Jerry7650 11. 3. 2024 21:38
Dobrý den, řeším bohužel nechtěný aktuální problém s výběrem dodavatele k rodinnému domu se spotřebou 15MWh, který má na střeše 4,2kWp panely a k tomu tepelné čerpadlo.
Zemřel mi bohužel otec, takže dům nyní bude obydlen o víkendech, dá se říct, že v režimu chata. Otec měl až do července Innogy s teď už pravděpodobně nedosažitelnou cenou 2300Kč bez DPH a výkup šel do Entri.
Musím teď provést přepis na sebe a přemýšlím co s tím.... Cílem bude maximální úspora plateb za elektřinu. Nebude vadit, pokud bude teplota kolísat a klidně klesat přes týden až někam k 15 stupnům.
Napadlo mne, zda nepřejit na nějaký SPOT tarif s tím, že bych řídil spotřebu pomocí například Home assistantu s tím, že v průběhu týdne by nevadilo kolísání teploty klidně až k těm 14-15 stupnům, když by energie byla drahé a naopak v době, kdy je přes daný den energie nejlevnější by se dům prostě vytopil na maxmum. Je taková úvaha reálná? Nebo nemá cenu řešit a prostě vybrat nejlevněnší tarif co teď je a nechal přes týden třeba 19stupnů (tato varianta je reálná už nyní, takto teĎ funguji) a pak ručně při příchodu teplotu zvedl (asi 3 hodiny se ten dům na 21 vyhřeje teď při 7-10 stupních)....
Cílově by pro mne bylo ideální, aby veškeré topení obstarala FVE, ale na to je bohužel moc malá, musel bych se asi dostat na 15kWp a vyměnit střídač (a je otázka jak vysoká by ta investice musela být, na současný stav šla dotace asi 3 roky zpět a ještě bych myslim 2 roky musel počkat než se dá zase čerpat).
Budu hlavně rád za jakoukoliv radu, jak teď při přepisu postupovat a na co přejít (zda nemá cenu spekulovat a najít nějaký levný roční fix nebo i nechat dočasně Innogy bez závazku nebo nějaký SPOT). Přemýšlel jsem i nad ČEZ Virtuální baterie (prakticky veškerou letní spotřebu bych uložil), ale stejně to bude tak 2 MWh a asi to nemá význam.