Aktualne nejvyhodnejsi dodavatel elektriny

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod pulmann 30. 3. 2024 17:56

Také jsem měl s EONem problém. Musel jsem u nich být o rok déle. Za vysokou cenu.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod goodyear 31. 3. 2024 17:44

S474N píše:Tak treba PPAS (Prazska Plynarenska) ma SPOT + 10% a mesicne 99 Kc bez DPH.

Docela trapne, ze zrovna PPAS (tedy jeden z tech vetsich a zavedenych dodavatelu) chce pro spot mereni typu B, coz jak jsem pochopil maji jen ti co maji svou fotovoltaiku.

Mate nekdo prehled, kteri dodavatele nabizejici tarif SPOT mereni B nevyzaduji? Nasel jsem namatkoku CEZ Esco, ale ti nabizi jen smlouvu na ICO.

-- 31. 3. 2024 17:47 --

Milos píše:Graf vývoje ceny elektřiny na burze máš třeba zde https://www.kurzy.cz/komodity/cena-elek ... voje-ceny/
Jaké asi budou ceny elektřiny v budoucnu, najdeš třeba zde https://www.tzb-info.cz/ceny-paliv-a-en ... t-a-rostou

Tak to trochu vypada jako ze jsme na kratkodobem cenovem dne a mozna by se vyplatilo ted zafixovat.. :)
goodyear
Návštěvník

Odeslat příspěvekod retron 1. 4. 2024 09:45

Čistý spot bez průběhového měření nenabízí akutálně nikdo, jelikož to vládní vyhláška zakazuje, proto jsou zavedeny ty měsíční spoty. Na přelomu roku šlo "spadnout" na spot u elimonu, ale to už teď možné není.
retron
Přeborník

Odeslat příspěvekod pulmann 1. 4. 2024 09:55

Prosím,
a jak fungují ty měsíční spoty ?
Každý měsíc jiná cena, představoval bych si tedy, že každý měsíc nahlásím stav elektroměru.
Ale asi to tak nebude, někde jsem četl o ročním diagramu.
A navíc ke spotu je navýšení 8 % a ještě cca 500 Kč/MWh.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod retron 1. 4. 2024 15:03

Elimon VOP: Cena dodané silové elektřiny je pro každý jednotlivý měsíc dodávky složená z aritmetického průměru uzavíracích cen měsíčních baseload futures derivátového trhu obchodovaných v měsíci M na dodávku měsíce M+2 po sobě jdoucích 5-ti obchodních dní obchodovaných na POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE, a.s. (PXE) vynásobených koeficientem 1,08 a ceny za služby obchodu ve výši 435 Kč/MWh bez DPH (526,35 Kč/MWh s DPH).

Zkráceně měsíc dopředu se vyhlásí cena na další měsíc, aktuální květnová cena elektřiny je 1 956 Kč/MWh bez DPH.

Buď můžeš každý měsíc sám od sebe zadávat stav elektroměru přes portál anebo to necháš na nich dle TDD.
retron
Přeborník

Odeslat příspěvekod pulmann 1. 4. 2024 15:49

Běžně si odečty dělám sám.
Když je nějaké výroční datum, změna ceny, konec roku, apod.
Matně si vzpomínám, že za rok se může poslat max 10 samoodečtů.
Ale nejsem si tím jistý.
Nebo to je mimořádných vyúčtování ?
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod S474N 1. 4. 2024 15:52

goodyear: no jeste trapnejsi je to, ze pozaduji prubehove mereni B, ale v realu neuctuji cisty spot, ale TDD, coz je dost chucpe :mrgreen:

Jinak tu mam takovou obecnou otazku k elektrine jako takove. Co kdyz je OPM, kde jiz byla vypoved k urcitemu datu a nestihlo se uzavrit novou smlouvu minimalne 10 dnu predem, ale treba jen 4 dny predem a novy dodavatel to nestihne prehlasit. Jaky je dalsi postup?
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod pulmann 1. 4. 2024 17:02

Jinak tu mam takovou obecnou otazku k elektrine jako takove. Co kdyz je OPM, kde jiz byla vypoved k urcitemu datu a nestihlo se uzavrit novou smlouvu minimalne 10 dnu predem, ale treba jen 4 dny predem a novy dodavatel to nestihne prehlasit. Jaky je dalsi postup?

TAk to se mě stalo před cca 8 lety.
Od jiného dodavatele jsem přecházel k ČEZu. Vše zařizoval ČEZ, výpověď původnímu podával ČEZ na základě plné moci.
ČEZ tedy podal výpověď.
ČEZ pak ztratil moji smlouvu a k termínu mě nepřihlásil.
Bylo to v Praze.
Po 10ti dnech jsem měl doporučený dopis, že mám neoprávněný odběr a že mi přijdou druhý den odmontovat elektroměr.
Hned jsem to šel řešit na ČEZ, dlouho hledali a pak řekli, že to ztratili .
Smlouvu mi ale neudělali, protože ten proces trvá několik dní.
A celou tu dobu bych měl neoprávněný odběr.
A jestli mi odeberou elektroměr, že to je můj problém.
Řekli mi, že se s nimi můžu soudit.
Musel jsem tedy na dodavatele poslední instance, což je v Praze PRE.
Ti se mnou hned uzavřeli smlouvu, což oni musí.
A měl jsem u PRE 4 měsíce drahou elektriku.
Ale řešení to má.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Milos 1. 4. 2024 17:29

Když nový dodavatel uzavře smlouvu do 10 pracovních dnů od konce smlouvy s původním dodavatelem, tak se jedná jen o tzv. přetržku a nic se neděje. Nejedná se o neoprávněný odběr elektřiny a odpovědnost za odchylku nese nový dodavatel.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod 123123123 1. 4. 2024 17:47

Mně poslal ČEZ výhrůžný dopis o neoprávněném odběru již za 4 dny. A novému dodavateli se podařil převod odběrného místa až za 12 dnů.
:D

Nový dodavatel mi pak na těch 12 dnů vystavil fakturu.
123123123
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod S474N 1. 4. 2024 18:58

No jde o to, ze s tim novym smlouva uz fakticky dolozitelne je, ale ted jde o to, jak moc se snazi to zprocesovat. Mohu nekde z druhe strany overit stav?

A jak donutit noveho, aby vyresil s puvodnim tu pripadnou pretrzku?
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod yndezit 1. 4. 2024 19:01

Blbě, ale tak já jim tam podal osobně důraznou žádost.
yndezit
Nadšenec

Odeslat příspěvekod 123123123 1. 4. 2024 19:39

Přetržku si vyreší distributor s novým dodavatelem, ktery ti pak pošle fakturu na těch pár dnû.
123123123
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod slavo963 2. 4. 2024 06:40

Prechazim od cetropolu k PPAS 7.4., jeste v lednu mi centropol poslal dopis, ze smlouvu ukoncuje, ale ze mne od distributora neodhlasuji, protoze kdyby nastala situace, ze novy dodavatel neuzavre s operatorem smlouvu, mel bych neopravneny odber.

Dale je tam veta, ze kdyz chci, muzu pisemne pozadat o ukonceni distribuce k danemu datu. Je to zmatecne, musim jeste odhlasit distribuci pres Centropol, nebo PPAS to vsechno zaridi, kdyz mne prevezmou?
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 2. 4. 2024 07:18

Vše s distribucí zařídí nový dodavatel.
Milos
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka