od GiCa 8. 10. 2014 13:08
SocPredator: v rámci ostatních nákladů na energie je: elektřina (včetně vaření, včetně elektřiny na kotel, včetně občasného využití motorové zásuvky pro práci na zahradě + ostatní běžné spotřeby – pračka,myčka,lednička,mrazák,tv,pc,net,osvětlení a další drobné zdroje,paušální platby), voda (včetně stočného). Ohřev vody. Když k částce za uhlí přičtu energii spotřebovanou s provozem kotle i kotelny a skladu paliva, poměr se trochu srovná.
Z toho vyplývá, že i když jsou naše náklady na vytápění vesměs porovnatelné, vstupuje tam celá řada více nákladů a dražší elektřiny na mé straně. Navíc, protože mám automatický kotel, jsem rovněž závislý na EE. Takže jsi na tom (tvůj systém) ekonomicky určitě lépe, což jsem věděl od začátku, kdy jsem bydlení zvažoval.
Proto, když se mě někdo zeptá, doporučuju:
1, koukej kolem sebe, ptej se, čti, navštěvuj, pozoruj a dej na vlastní zkušenost
2, vnímej nové budoucí bydlení v souvislostech
3, urči si vlastní priority
4, stůj si za nimi, jen si hlídej, aby ti to nepřerostlo přes hlavu
5, pokud priority nemáš, dej na rady odborníka, kterému důvěřuješ
6, neber ohledy jen na sebe, ale i na svou rodinu
7, neměj předem předsudky vůči jednotlivým systémům
8, neboj se změnit názor, pokud to má smysl.
Vším tím jsem se při přemýšlení o svém bydlení řídil. Souhlasím s tím, že když stejný postup zvolí 10 dalších, žádnému z nich nemusí vyjít můj systém jako vhodný. Přesto bych neměnil a jsem spokojen.