od pepisis 23. 5. 2015 10:03
Mám zkušenosti s obojím. Odečet odhadem je jedním ze tří způsobů dělání odečtu. Jak už název napovídá, přesné to není, je to odhad. Ale vzhledem k tomu, že myslím jednou za 3 roky musí přijít udělat fyzický odečet, tak nejpozději za tuto dobu se spotřeba narovná a tratný ve výsledku nejsi. Na vyúčtování by mělo být napsáno, jakým způsobem byl odečet proveden.
Když jsem naposledy měnil dodavatele el. a plynu, tak vždy vyúčtování dělali odhadem. Protože jsem to dopředu věděl a věděl jsem, kdy je poslední datum odběru od starého dodavatele, udělal jsem si od každého elektroměru i plynoměru fotku (toto doporučuji, protože pak nic neprokážeš) prokazující spotřebu. Porovnal jsem to s výsledkem na konečném vyúčtování a protože to nesedělo v můj neprospěch, poslal jsem původnímu dodavateli dané fotky s žádostí, aby mi udělali vyúčtování znovu. Trvalo to asi měsíc, než poslali opravné vyúčtování (mezitím to nějak konzultují s distributorem, jestli je ta spotřeba reálná). Vše mi uznali a za další cca měsíc jsem měl peníze doma.