Samoodečty elektroměru a Odečet odhadem

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod msimcard 10. 6. 2015 10:08

mám 3x25
msimcard
Nadšenec

Odeslat příspěvekod pepisis 10. 6. 2015 11:04

Jakou máš na vyúčtování roční spotřebu?
pepisis
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod msimcard 10. 6. 2015 11:11

889 kWh je roční spotřeba. 5847 Kč jsou skutečné náklady. Nedoplatek 457 Kč. Nově mi zvedli zálohy z 490 Kč na 520 Kč. Jedná se o garsonku, kde jede akorát lednička, občas varná konvice, pračka. Nejvíce co se týká času je asi notebook, který běží kolikrát třeba týden v kuse. Dále jen světla a nic zvláštního mi dále nenapadá.
msimcard
Nadšenec

Odeslat příspěvekod pepisis 10. 6. 2015 11:15

V tom případě doporučuji Fonergy nebo Fosfu - cena by byla při stejné spotřebě v obou případech stejná - 4618 Kč. Obě firmy jsou OK. Já mám osobní zkušenost s Fonergy. Jako plus tam navíc vidím, že si můžeš zřídit online přístup ke svému účtu, kde mj. uvidíš, předpis záloh, jejich zaplacení apod.
pepisis
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod astrapa 10. 6. 2015 11:23

Jestli je v garsonce jen elektřina, tak Fonergy není tak výhodné. Výhodné je jen když u nich máš elektřinu a plyn.

Fosfa takovou podmínku nemá, takže přejít k Fosfě.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod pepisis 10. 6. 2015 11:56

Jo, to máš pravdu, tak v tom případě Fosfa vychází nejlépe.
pepisis
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod guru jára 10. 6. 2015 17:30

msimcard píše:889 kWh je roční spotřeba. 5847 Kč jsou skutečné náklady. Nedoplatek 457 Kč. Nově mi zvedli zálohy z 490 Kč na 520 Kč. Jedná se o garsonku, kde jede akorát lednička, občas varná konvice, pračka. Nejvíce co se týká času je asi notebook, který běží kolikrát třeba týden v kuse. Dále jen světla a nic zvláštního mi dále nenapadá.

A kvuli cemu tam mas tedy tri faze? Na lednicku, konvici, pracku, notebook a svetla staci jedna faze. Navic by urcite stacil hlavni jistic jen 16 A.
guru jára
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod retron 10. 6. 2015 18:19

je to zvláštní, jestli jistič 16A nebo 25A už je jedno, ale třífáz je zbytečný, tipuju, že to tam je kvůli sporáku. ještě je otázka je zda se nevyplatí přejít na sazbu D01d
retron
Přeborník

Odeslat příspěvekod msimcard 11. 6. 2015 14:18

Pardon - ano na sporák s troubou jsem zapomněl. Takže kvůli tomu musí být 3fáze? 1fáze neutáhne? D01d by bylo možné?
msimcard
Nadšenec

Odeslat příspěvekod retron 11. 6. 2015 15:31

utahne, ale musi se jinak zapojit, pripadne vymenit sporak. D01d je pouze pro hodne malou spotrebu typicky garsonku bez velkych spotrebicu nebo neobyvany prostor, ale pri teto spotrebe neni rozdil tak velky jako naopak kdyz se to presvihne.
retron
Přeborník

Odeslat příspěvekod xtonda 11. 6. 2015 15:47

Tam, kde je komplet elektrický sporák, který má celkem přes 10 kW bývá 3 x 25 A. Pokud je 1 x 25 A dá se dát elektrická trouba a plotny se nechají plynové, přesně tohle řešila moje sestra, rekonstrukce na 3x25 by byla moc drahá, tak má el. troubu a plynové vařiče.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod guru jára 11. 6. 2015 17:57

Tak muze mit cely sporak elektricky, ale kdyz mu to bude vyhazovat jistic, tak nesmi pouzivat plotny a troubu zaroven.
guru jára
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod weros 25. 5. 2022 14:05

Přišel mi dopis ať si provedu samoodečet. Klasicky jsem na to zapomněl a termín jsem prošvihl. Tady v článku - https://komparito.cz/blog/samoodecet-elektriny-plynu/, jak si udělat samoodečet jsem našel, že si to pak v mém případě EON vypočítává sám podle vzorce dle minulé spotřeby. Má někdo s tímto zkušenosti, prosím? Nevyjde to pak velmi nevýhodně?
weros
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jjrr 25. 5. 2022 15:56

Však můžeš udělat samoodečet kdykoliv ne?
jjrr
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod pulmann 26. 5. 2022 08:25

Pokud je plynoměr veřejně přístupný, tak si distributor dělá odečet sám.
Pokud není přístupný, tak distributor kontaktuje odběratele a nějak se dohodnou na zpřístupnění .
Samozřejmě dneska jsou líní, takže napíšou, aby odběratel poslal stav.
Když nepošle, tak oni tam nějaké přibližné číslo napíšou, které nemusí odpovídat skutečnosti,
ale při příštím odečtu se to srovná.
Při dnešních cenách ale není výhodné hlásit menší stav, protože při příštím vyúčtování bude cena dražší.
pulmann
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka