Samoodečty elektroměru a Odečet odhadem

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod myšpulín 27. 12. 2023 17:17

Přišel mi email od ČEZ distribuce ať jim pošlu stav elektroměru do 29.12.

Přemýšlím, jestli pro mě nebude výhodnější nechat si stav odhadnout,. protože v tomto roce nám klesla spotřeba z 2MWh na 1,4 MWH. Mám 3 letou fixaci ještě na rok, takže od nového roku mi elektřina podraží díky zvýšení tý regulované části ceny jestli jsem to správně pochopil.
Takže bude lepší zaplatit za víc elektřiny teď než v příštím roce, že?
myšpulín
Diskutér

Odeslat příspěvekod pulmann 27. 12. 2023 17:35

Záleží také, kdy máte pravidelný odečet k fakturaci.
A proč chtějí odečet do 29.12 ?
Odečet si můžete udělat kdy chcete.
Myslím, že máte nárok na 10 odečtů za rok.
A odečet se dělá zpravidla ke změně ceny, což je 31.12 .
Ve vašem konkrétním případě si spočítejte, co je pro vás výhodnější.
Samozřejmě je asi lepší zaplatit více elektřiny za nižší cenu.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod myšpulín 27. 12. 2023 17:40

Tohle je pro roční vyúčtování, předtím jsem měl odečet k 15.12.2022.

Dobrý den,

v tomto období standardně provádíme fyzický odečet na vašem odběrném místě na adrese xxx Kladno 272 01 číslo elektroměru xxx

V rámci zjednodušování a digitalizace přistupujeme ke stanovení vaší spotřeby elektřiny k ročnímu vyúčtování na základě samoodečtu, a proto bychom vás rádi požádali o nahlášení stavu vašeho elektroměru.

Žádost se vás týká bez ohledu na vámi zvoleného dodavatele elektřiny.

Předáte-li nám odečet do 29. 12. 2023, roční vyúčtování bude následně vystaveno na základě vámi dodaného odečtu elektroměru. Pokud to nestihnete, použijeme pro fakturaci odhad dle průměrné spotřeby vašeho odběrného místa za minulá období.
...
myšpulín
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 27. 12. 2023 17:55

To vypadá, že distributoři začínají šetřit a přestávají dělat roční odečty fyzicky na místě :hm
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod EmPí 27. 12. 2023 20:24

Až budou mít smart elektroměry, bude po hehe :-D

Je divný, že žádaj do 29.12., šak kdybys poslal samoodečet přímo na jejich webu
https://www.cezdistribuce.cz/cs/pro-zak ... lektromeru
tak pro změnu ceny na konci roku sami udávaj 31.12., proto by podobně mohli postupovat i pro roční vyúčtování který zrovna spadá na prosinec, aby tam ty dva dny nedělali zbytečně bordel, pokud to tedy není ČEZ bordel :-)
EmPí
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 27. 12. 2023 20:30

@Milos:
Jednoduše distribuční společnosti nemají na tyto podomní pochůzky s tou "odečítací pistolkou" lidi (máme holt nízkou nezaměstnanost, lepší to nebude). Zvlášť to platí na menších městech či venkově (větší města jim ještě jakž takž pokryjí studenti tamních SŠ a VŠ coby brigádníci, jak jsem viděl u nás v Praze, tomu odečítači bylo tak 17). Třeba ČEZ distribuce ve vsi u táty (800 obyvatel, okres Svitavy na východě Čech, periodický odečet na konci srpna) už nebyla dva roky a vždy pošlou email+SMS žádost o samoodečet s tím, že když nebude zadán do Xtého, použijí odhad dle minulé fakturace.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 27. 12. 2023 20:55

Asi je to práce, kterou nechce nikdo dělat. Pokud se ale nepletu, tak fyzický odečet je jednou za tři roky povinný.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod pulmann 27. 12. 2023 20:59

To samé mám na chalupě. Elektroměr je uvnitř. Každý rok mi zavolá edečítač, že přijde ve středu. Řeknu mu, že má přijít v sobotu odpoledne. On řekne, že v sobotu nepracuje. Tak mu řeknu, že mu stav pošlu. A on je spokojený. Cca 1 x za 5 let to prý musí fyzicky vidět, tak se nějak dohodneme.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 28. 12. 2023 05:28

Zavolá ti odečítač? Tak to máš nějaký hodně nadstandardní servis, to jsem ještě neslyšel, že by někomu takto předem přímo volali. Typicky distributor vyvěsí oznámení o termínu odečtů na sloupu v ulici/na vchodech větších domů a tím je oznámeno hromadně, žádné individuálně každému extra :) (případně i emailem, kdo to má nastavené, ale opět hromadně za dané území).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod pulmann 29. 12. 2023 08:48

Protože to už musí fyzicky udělat a zkontrolovat sám. Je to malá vesnice, ze systému ví telefon. Někdy tam nechá jen lístek.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod gman 1. 1. 2024 09:22

Má smysl dělat teď 1.1.24 samoodečet když se změnila regulovaná část ceny?
gman
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 1. 1. 2024 10:03

Kdo chce ušetřit, tak má smysl udělat samoodečet a nahlásit vyšší stav, než je skutečný stav :-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod MirekM. 1. 1. 2024 12:18

A co když budou po tobě chtít dodatečně foto měřidla nebo po pár dnech po samoodečtu přijdou si opsat stav měřidla, což se mně jednou již stalo? :-)
Včera jsem prováděl samoodečty a pro jistotu jsem poslal i tam kde nechtěli foto měřidla.
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod Alfréd z hor 1. 1. 2024 13:02

Tak Miloš bude v pohodě, než z něj nějaký aktivní orgán, zovaný čárkoman, udělá návodce trestného činu :D 8-P ... takže samozřejmě i taková případná optimalizace se musí dělat s rozumem ;-)
Alfréd z hor
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Milos 1. 1. 2024 15:59

Já nikoho k ničemu nenavádím :-) Zapisovat stav měřidla chodí obvykle jen v termínu pravidelné roční fakturace, takže kdo má pravidelnou fakturaci třeba v lednu či únoru, tak na to samozřejmě musí brát ohled při hlášení "optimalizovaného" samoodečtu.
Milos
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka