Stala se mi zajímavá věc: přes portál mého dodavatele (Elimon) jsem podával tak jako každý rok (kvůli změně distribučních cen) odečet elektřiny ke konci roku (k 31.12.23, distributor PRE distribuce), a to přesně dle reality. V systému bylo nejprve "předáno distributorovi", po pár dnech pak "Zamítnuto" a místo toho další řádek s odečtem ke stejnému dni, ale stavem o pouhé 3 kWh vyšší. Přijde vám "normální", že PRE distribuce odečet zamítne a nahradí ho vlastním odhadem (těžko u nás na Silvestra byli fyzicky), když je rozdíl jen 3 kWh? Mě to přišlo spíše k smíchu
. Jinak takto malý rozdíl (realita x jejich odhad) je dán jednak mou celkem konstantní spotřebou, jednak tím, že v první půlce listopadu u nás měnili komplet elektroměry, takže měli v PREd poslední stav necelé dva měsíce starý.
Nebo mě napadlo, že by snad ty nové elektroměry našeho bytového domu (velký, 208 bytů) z listopadu měly už dálkový odečet, který do PREd došel kolem půlnoci, zatímco já odečítal během dne, a tedy by ten malý rozdíl odpovídal? Nevím, jak se to pozná, zda ten elměr má dálkový odečet, ale že by je dávali u běžných bytů s celkem malou spotřebou, typicky 0,5-3 MWh ročně za byt?