Samoodečty elektroměru a Odečet odhadem

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod minarjo 1. 1. 2024 16:11

Ale někteří distributoři, třeba konkrétně u plynu ten hlavní GASnet (tedy většina rozlohy ČR) při zadávání samoodečtu tam požaduje nahrát fotku plynoměru, bez toho nelze odečet ani odeslat (v tom jejich webu/appce mobilnisamoodecty.cz), takže tam nápad Miloše selhává :)
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 1. 1. 2024 16:23

GasNet skutečně fotku požaduje, ale klidně jim můžeš poslat fotku úplně něčeho jiného, než je plynoměr 8-)
Případně samoodečet nahlásit bez fotky svému dodavateli a nikoliv přímo svému distributorovi.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 1. 1. 2024 18:00

Navíc, aby to byl tresný čin, tak je třeba okrást dodavatele o 50 000 Kč.
Porušení podmínek to určitě je, ale trestné to jen tak nebude.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod ... 2. 1. 2024 11:16

Staci jen skoda 10000 Kc u podvodu a i pod 10000 Kc je to postizitelne jako prestupek.
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod minarjo 10. 1. 2024 09:40

Stala se mi zajímavá věc: přes portál mého dodavatele (Elimon) jsem podával tak jako každý rok (kvůli změně distribučních cen) odečet elektřiny ke konci roku (k 31.12.23, distributor PRE distribuce), a to přesně dle reality. V systému bylo nejprve "předáno distributorovi", po pár dnech pak "Zamítnuto" a místo toho další řádek s odečtem ke stejnému dni, ale stavem o pouhé 3 kWh vyšší. Přijde vám "normální", že PRE distribuce odečet zamítne a nahradí ho vlastním odhadem (těžko u nás na Silvestra byli fyzicky), když je rozdíl jen 3 kWh? Mě to přišlo spíše k smíchu :). Jinak takto malý rozdíl (realita x jejich odhad) je dán jednak mou celkem konstantní spotřebou, jednak tím, že v první půlce listopadu u nás měnili komplet elektroměry, takže měli v PREd poslední stav necelé dva měsíce starý.
Nebo mě napadlo, že by snad ty nové elektroměry našeho bytového domu (velký, 208 bytů) z listopadu měly už dálkový odečet, který do PREd došel kolem půlnoci, zatímco já odečítal během dne, a tedy by ten malý rozdíl odpovídal? Nevím, jak se to pozná, zda ten elměr má dálkový odečet, ale že by je dávali u běžných bytů s celkem malou spotřebou, typicky 0,5-3 MWh ročně za byt?
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod libol 10. 1. 2024 09:48

Mám dálkový odečet (poprvé jsem si to neuvědomil a taky zadal i ručně - >a totéž co u tebe) a já tam mám normálně fyzicky vyvednou anténku. Ale mám už to 10+ let, tak je možné, že modernější už ji mají integrovanou
libol
Diskutér

Odeslat příspěvekod retron 10. 1. 2024 11:14

na premereni.cz je kompletní přehled elektroměrů které PRE osazuje, mas to i s obrazky tak snad ten svůj poznáš
retron
Přeborník

Odeslat příspěvekod minarjo 10. 1. 2024 11:20

Kouknu, vůbec by mě nenapadlo, že se jim pro běžné byty, kde spotřeba není taková jako u RD, nějaký dražší s datovou dálkovou komunikací vyplatí, no asi jo :).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod ... 10. 1. 2024 11:30

Tak ono to umi i jine veci, pry to pozna i manipulaci s plombou nebo neopravneny odber elektriny a informuje to hned distributora, mi tvrdil revizak.
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod minarjo 10. 1. 2024 11:44

@retron:
Společnost PRE měření nově už neexistuje, byla rozdělena na dvě nové (PRE Energo a PRE DS), jak na premereni.cz lze vidět. Ale PRE DS na starý web třeba pro ty elektroměry stejně zatím odkazuje.
Takže mám tento typ elměru: https://www.premereni.cz/cs/dulezite-in ... ru/am-363/
Nikde ani zmínka o dálkovém odečtu, takže o to větší záhada :).
minarjo
Inventář

Předchozí stránka