Co vím, tak bezdodavatele je nejpopulárnější mezi FV geekama, právě proto, že je to aktuálně asi nejvýhodnější dodavatel pro výkup FV energie. Jinak ale máš pravdu, bohužel se to u nás chytilo za špatný konec a třeskutě na tom vydělali různí Michalici a podobní, a možná ještě někdo na Kypru...
Byla to zcela špatná cesta, namísto toho, aby to bylo výhodné pro domácnosti se na tom napakovalo pár solár kmotrů napojených na různé strany. Třeba Poláci mají soláry už na víc, než na milionu střech. Jsem zvědavý, jestli nová vláda s tím něco bude dělat, především když teď řešíme energetickou krizi.
Jinak u těch bytových domů je pak celý dům jedno odběrné místo a rozúčtovává se to podle spotřeby = měřák pak v každém bytě, už jen na tom se dá ušetřit dost. 6 odběrných míst platí celkem jistě víc, než jedno.
No a taky 6 bytů, tam se neustále někde spotřebovává, čili není třeba, jako u jednotlivce co to má v RD, nějak moc přemýšlet nad tím, abych zapnul pračku v poledne, dal Teslu nabíjet ráno atp. Prostě 6 kombinovaných ledniček, sem tam praní atp., pěkně se to rozprostře a většina se spotřebuje přímo v domě + baterie, jako rezerva na pár hodin provozu při výpadcích atp.
Jako za 300k mi to nepřijde vůbec marné, to máš 50k na byt. Podotýkám, že odhadem ta roční výroba 10kwp solárů zhruba odpovídá roční spotřebě el. energie v domě, samozřejmě třeba pražský panelák s desítkami bytů, tam by to asi smysl nedávalo, neb nemají tak velkou střechu v poměru na to, kolik lidí tam bydlí.
Ale máš pravdu svým způsobem, jen jsem se tak zasnil, k ničemu takovému v tom domě nedojde nejspíš, a to i přes to, že polovina osazenstva je teď u DPI nebo po přechodu od DPI na mimořádně drahých smlouvách.
-- 15. 12. 2021 17:40 --Dobře popsáno tady:
https://www.estav.cz/cz/8409.bytovy-dum ... ii-proc-ne