Skautská energie

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod CTR-OFFLINE 28. 10. 2021 13:31

Marek Lutonský píše:Zálohám DPI Eonu úplně nerozumím. Mám dvě místa spotřeby, v domě jsem Kolibříkovi platil zálohu 1 100 Kč, v pronajímaném bytě 400 Kč, mám to spočítané podle reality. Eon chce teď u obou dvou měsíčně 1800 Kč – to nevypadá úplně jako výpočet podle reálné spotřeby.

Jen si odkládám, až budu hledat náhradu za ČEZ na dobu neurčitou: https://www.bezdodavatele.cz/cenik/ V aktuální situaci mě spotové tarify lákají asi víc než fix a tohle mi přijde lepší než nabídka Skautů. Je to na dobu neurčitou a přijde mi férovější, když si za své služby berou měsíční paušál, než když to počítají ze spotřeby jako Bidli.

Pozor ten bez dodavatele je marketingovej ředitel Bohemia Energy

Robert Chmelař, zakladatel startupu bezDodavatele a marketingový ředitel Bohemia Energy.

Nešel bych do toho....už jen z principu.
Politici a novináři všech zemí, vyližte si *****.
CTR-OFFLINE
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ladda Li 28. 10. 2021 13:39

cinematic píše:@Ladda Li: koukám na ceník, který aktuálně platí (od 1.7.2021)

Tak to je asi ceník označený jako "platný do 30.11.2021". Studovat historické nefixované ceníky z července asi nedává smysl. Je rychlá doba, všechno se rychle mění :-))
Jedině snad ten produkt "EKO Flexi 2 roky" (platný do 31.11.2021) kde jsou ceny kolem 2tis Kč/MWh, kdybys ho ještě stihl podepsat, ale ten už s tebou asi nepodepíšou.
Ladda Li
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ripper6 28. 10. 2021 13:42

Ladda Li: ten cenik Eko Flexi 2r ma jeste 5% slevu na elektriku ale i tak zde bylo receno ze je to drahe i kdyz ja tam tusim ze jeste bude zdrazeni zrovna u elektriky :)
Ja ho podepsan mam :) a mam i u CEZ takze mam ted lhutu nez mi zahaji dodavku se rozhodnout a nekomu to vypovedet v ramci 14ti dnu :)
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod cinematic 28. 10. 2021 13:43

@Ladda Li: možná mi něco uniká, ale když teď budu chtít uzavřít smlouvu bez závazku, tak bude podle tohoto ceníku, kerý platí do 31.11. nebo ne?
cinematic
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ladda Li 28. 10. 2021 13:49

@cinematic: To jo, ale ta cena ti bude platit jen měsíc. No vlastně přepis bude trvat min. 14dnů, takže ani né měsíc a pak ti začne automaticky platit ta cena, která je v ceníku "od 1.12.".
Ladda Li
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cinematic 28. 10. 2021 13:53

Aha já to pochopil tak, že bude platit tahle cena (která se samozřejmě bude v budoucnu zvyšovat třeba podobně jako u ČEZu o cca 30%) a ten prosincový ceník bude platit pro smlouvy uzavřené od prosince. A ne že prosincový ceník nahradí ten listopadový.
cinematic
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ladda Li 28. 10. 2021 13:53

ripper6 píše:Ja ho podepsan mam :) a mam i u CEZ takze mam ted lhutu nez mi zahaji dodavku se rozhodnout a nekomu to vypovedet v ramci 14ti dnu :)

To jde udělat tak, že podepíšeš smlouvu se dvěma dodavateli zároveň? Myslel jsem, že ve smlouvě bývá vždy nějaká klauzule, že nebudeš jednat s dalším dodavatelem.

-- 28. 10. 2021 15:01 --

cinematic píše:Aha já to pochopil tak, že bude platit tahle cena (která se samozřejmě bude v budoucnu zvyšovat třeba podobně jako u ČEZu o cca 30%) a ten prosincový ceník bude platit pro smlouvy uzavřené od prosince. A ne že prosincový ceník nahradí ten listopadový.

Bývá to tak u všech dodavatelů, tzn. ponechají na stránce aktuální ceník a přidají nový ceník s datem od kdy platí a ten nový ceník automaticky nahradí ten starý. Nový ceník ČEZu vyjde za pár dnů 1.11. takže se pak můžeš rozhodnout mezi PPAS a ČEZ, ale stejně nevíš jestli nezvednou/nesníží cenu na jaře, takže nezafixované ceny budou +- stejné u všech nezafixovaných produktů.
Ladda Li
Návštěvník

Odeslat příspěvekod halentech 28. 10. 2021 14:31

Férový dodavatel Innogy mi ze záloh 1500 na plyn udělal krásných 9500, takže 6.3 násobek... Splatnost 31.10 a 15.11 Krása.
edit: a původní zálohy vycházely tak, že by mi vraceli. No... žádný dopis nepřišel ;-)
Naposledy upravil halentech dne 28. 10. 2021 14:54, celkově upraveno 1
halentech
Návštěvník

Odeslat příspěvekod thomasero 28. 10. 2021 14:38

U bezdodavatele.cz jsem byl od 1.1.2021 do 30.9.2021 , abych od 1.10. vlezl ke Kolibříkovi...

U bezdodavatele vypadal letošní rok následovně (tarif D45D)

období září
Vysoký tarif průměrná jednotková cena 4,10 Kč/kWh
Nízký tarif průměrná jednotková cena 3,99 Kč/kWh

období leden-srpen
Vysoký tarif průměrná jednotková cena 2,47 Kč/kWh
Nízký tarif průměrná jednotková cena 2,34 Kč/kWh

Byl to tedy provar hned od začátku. Jen komunikace z jejich strany fungovala naprosto bezchybně. Protože jsou spřaženi s Bohemií, už mi nesmí přes práh.

V současnosti čekám na zahájení ČEZ na na neurčito, smlouva podepsána, termín zatím nepotvrzen. Dál se uvidí. Mírné naděje vkládám do aukčních síní jako e-centre (věřím, že se poučili z kauzy One Energy) nebo Marandis. S prvně jmenovaným mám (mimo One) dlouholetou, dobrou zkušenost. Bohužel v roce 2021 vysoutěžili podprůměrnou cenu pro můj domácí tarif D45D.

Stejně se divím (vím, jsem naivní), že někoho z velkých dodavatelů nenapadlo podat pomocnou ruku svým zákazníkům, kteří u nich mají nasmlouvanou alespoň jednu utilitu. Mám ve firmě i rodině případ, kdy na odběrném místě je elektřina např. u EONU. Tudíž bych čekal, že něco lepšího nabídnou stran plynu, ať mají odběrné místo celé pod střechou.
thomasero
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod halentech 28. 10. 2021 14:58

Dnes napsal ČEZ prodej, že do 10 dnů mi přepojí plyn na standardní smlouvu... Takže nazdar zálohy u Innogy. Nakálet na hromadu.
halentech
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ladda Li 28. 10. 2021 16:12

Tak jsem si vzal dnešek na rozmyšlenou a vyšla mi z toho taková logická uváha u elektřiny:

Skaut (MND) - nabídka je výhodná jen pokud budou ceny během příštího roku vyšší než nyní.

ČEZ (produkt Elektřina na dobu neurčitou) nebo podobný nezafixovaný produkt od jiného dodavatele - nabídka je výhodná pokud bude cena elektřiny v příštím roce stejná nebo nižší než nyní.

EON (DPI-spotové ceny) (lze zůstat do dubna) - nabídka je výhodná pokud nynější vysoké ceny začnou do dvou měsíců padat stejně rychle jako nyní vystoupaly. Od ledna bych tak mohl mít ceny nižší než bude mít ČEZ. Výhoda je, že od DPI mohu odejít během 14 dnů.

Kdyby to někoho zajímalo, tak tady je průměrná cena elekřiny na burze v roce 2021:

Kód: Vybrat vše
Průměrná marginální cena (EUR/MWh)
===================================
56,16    - leden
50,64    - únor
53,72    - březen
60,24    - duben
59,29    - květen
75,10    - červen
85,07    - červenec
84,88    - srpen
129,75   - září
144,13   - říjen

Zdroj: https://www.ote-cr.cz/cs/statistika/roc ... 2021-01-01

Jde vidět, že cena se zbláznila až poslední 2 měsíce.

Pokud by se ceny na burze přes zimu držely kolem 100 EUR/MWh, tak nemám důvod spěchat s přechodem od EONu (DPI), protože u ČEZu (a dalších nezafixovaných) budou ceny s nějvětší pravděpodobností vyšší.

Jelikož nepředpokládám, že po celý rok 2022 bude cena elektřiny vyšší než je nyní, tak nabídku Skautu (MND) asi nevyužiji. Počkám ještě celý listopad (možná i prosinec) v režimu DPI a pokud ceny nezačnou padat, tak přejdu na nějaký nezafixovaný tarif (třeba u toho ČEZu).
Ladda Li
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 28. 10. 2021 16:21

Teplárny Brno: Tohle je asi nejlevnější plyn, co jsem teď viděl. Ale fix na tři roky, to je moc: https://www.teplarny.cz/files/2021/10/t ... 024-ii.pdf
Marek Lutonský
Hlavní administrátor

Odeslat příspěvekod Osobnee 28. 10. 2021 16:22

Tak ČEZ prodej poslal po včerejší urgenci na infolince, toto (podle mě mé smlouvy hnily 8 dní někde založené a včera se probudily, i když jsem je 20.10. urgoval, moc neveřím, že mě plyn připojí 9/11. jak slibovali.):
"jsme rádi, že máme Vaši důvěru a děkujeme, že jste si při přechodu z režimu dodavatele poslední instance vybrali právě nás. Získáváte tím jistotu kvalitních služeb a spolehlivé dodávky energií."

"K přechodu na standardní smlouvu z režimu dodavatele poslední instance na adrese ..., dojde během dvou až tří týdnů a budeme Vás o tom informovat."
Osobnee
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Havers 28. 10. 2021 16:30

halentech píše:Férový dodavatel Innogy mi ze záloh 1500 na plyn udělal krásných 9500, takže 6.3 násobek... Splatnost 31.10 a 15.11 Krása.
edit: a původní zálohy vycházely tak, že by mi vraceli. No... žádný dopis nepřišel ;-)

Pak napiš, jestli ti poslali upomínku z důvodu prodlení platby zálohy (100 Kč).
Havers
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka