Skautská energie

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod ripper6 29. 10. 2021 14:04

Ladda Li: jak to vlastne je u techto dodavatelu, do kdy mi Kolibrik musi dat to vyuctovani a vratit pripadny preplatek? :)

Dluzil by mi hadam cca 5000czk u plynu, pokud jsem udelal vic na elektrice napr ze bych dluzil ja 1500czk tak pak rozdil bude mensi
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Ladda Li 29. 10. 2021 14:08

xls píše:Statutární orgány zaměstnavatele nemají a sami po sobě určitě škodu vymáhat nebudou.

Podle mě může akciová společnost vymáhat škodu po představenstvu nebo dozorčí radě, viz článek.

Asi to tady nevyřešíme, musel by se tomu začít věnovat nějaký právník, aby to nebyly jen nějaké naše úvahy.

-- 29. 10. 2021 15:11 --

ripper6 píše:Ladda Li: jak to vlastne je u techto dodavatelu, do kdy mi Kolibrik musi dat to vyuctovani a vratit pripadny preplatek? :)

Dluzil by mi hadam cca 5000czk u plynu, pokud jsem udelal vic na elektrice napr ze bych dluzil ja 1500czk tak pak rozdil bude mensi

Kolibřík už rozesílá faktury. Takže bych ještě 14 dnů počkal. Možná, že to bude dělat vyčuraně. Nejdřív rozesílá faktury s doplatkem a až potom rozešle faktury s přeplatkem :-)
Ladda Li
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Markil 29. 10. 2021 15:00

To s tím Armexem už sem někdo dával ve středu (tuším toto: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/dals ... rzy-178880)

Od Kolibříka taky nemám zatím žádnou fakturu - ani plyn a ani el. Díval jsem se i do jejich portálu. Určitě tam budou před zimou nemalé přeplatky...

Co se týká Skautů, na nic jsem nečekal a 16. 10. jsem telefonicky pořešil nové smlouvy na dobu neurčitou u ČEZu. 17.10. mi potvrdili přijetí. U plynu už mám datum přechodu od Innogy na 9.11. U elektřiny zatím nic. Teď jsem volal a prý to zatím není hotovo. Takže ČEZ se asi bude snažit podržet to v režimu DPI co nejdéle. Vymlouvali se, že je toho moc, ale od jiného dodavatele (plyn) to stihli a v rámci ČEZu to nejde... Je vůbec nějaký zákonný limit, do kdy musí dodavatel vyřídit ten přechod od podpisu smlouvy?

Od Skautů se teď nedalo čekat, že přijdou s něčím zajímavým, přece jen množství odběrných míst je teď spíš nechtěná zátěž, než výhoda k jednání. Když jsem k nim volal, že odcházím a chci zrušit plné moci, tvrdili, že to není třeba, že to zanikne samo přechodem jinam. Přesto jsem poslal ve středu mail, ale kromě automatické odpovědi o doručení dosud nikdo nereagoval.
Markil
Nadšenec

Odeslat příspěvekod xls 29. 10. 2021 15:19

Ladda Li píše:"Tj. chce to, dle mého názoru, při prázdném Kolibříku vymáhat peníze po FO."

Ale to není právně možné, protože ty jako klient nemáš s FO nic společného. Ty s nimi nemáš uzavřenu žádnou smlouvu a vždy jsi jednal s právnickou osobou jménem "Kolibřík Energie a.s.". Akorát když je např. jediný majitel SROčka zároveň jediný jednatel, tak tam mám dojem, že mohou být vymáhány dluhy i po jednateli SRO. Tento článek o tom asi pojednává: https://www.pravniprostor.cz/clanky/obc ... m-majetkem

"tj. nakoupené kontrakty, už určitě vyvedli."
Pokud by je vyvedli a tím poškodili věřitele, tak to může být další trestný čin Poškození veřitele. V podstatě klasické tunelování.

K tomu vymáhání např. tady:
https://www.epravo.cz/top/clanky/povinn ... 10473.html
U sročka je jedno, kolik je jednatelů, každý odpovídá naprosto stejně. A např. u a.s. nebo jiné formy viz poslední věta v tom článku, tj. stejně jako jednatelé odpovídají členové volených statutárních orgánů - představenstva, dozorčí rady, jinak by tu byl naprostý Kocourkov.

K tomu tunelování: ano, do 18.10. měli dodávky desetitisícům zákazníků pokryté předem zakoupenými kontrakty, od 19.10. nic. Takže jsou 2 možnosti: buď porušení péče řádného hospodáře (pokud na dlouhodobě sjednané smlouvy nenakoupili), nebo nakoupili a vyvedli (tunelování), anebo (nejpravděpodobněji) obojí.

Ještě zjednodušeně viz tady:
https://azlegal.cz/pravni-slovnik/pece- ... hospodare/
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod qxdxqxdx 29. 10. 2021 15:30

Však to nejde nakoupit 100% dopředu, skutečnou spotřebu dopředu neznáš. Část prostě nakoupili a zbytek počítali, že levně dokoupí, jenže ono se už levně dokupovat nedá, tak na to reagují takto.
qxdxqxdx
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Ladda Li 29. 10. 2021 15:35

@xls: Ale podle mne se vymáhání škody za porušení povinností řádného hospodáře vztahuje na vztah SPOLEČNOST vs. JEDNATEL (nebo člen představenstva či dozorčí rady). V tvém článku na epravo.cz se píše:

"Jedná-li s péčí řádného hospodáře, není povinen hradit společnosti škodu, byť by v důsledku takového jednání vznikla."

Z toho mně vyplývá, a oprav mě jestli se mýlím, že by jsi se jako klient Kolibříku musel nejdříve stát majitelem (spolumajitelem) společnosti "Kolibřík Energie a.s." a až potom vymáhat škodu po členech představenstva. Takže by nejdřív musel proběhnout soud, který by klientům Kolibříka přiznal nějaké odškodnění a až poté co by "Kolibřík Energie a.s." neměla na zaplacení by se klienti stali majiteli společnosti (dostali by nějakým podílem akcie v exekučním řízení). A až potom bys už jako jeden ze spolumajitelů akciovky mohl žádat odškodné po členech představenstva. Je to tak?
Ladda Li
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas1107 29. 10. 2021 16:21

Skauti mi potvrdili, že už nebudou do budoucna spolupracovat s Občanům s.r.o, takže nemá smysl jim nechávat plnou moc.
lukas1107
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jan_21 29. 10. 2021 16:22

Ladda Li píše:@xls: Ale podle mne se vymáhání škody za porušení povinností řádného hospodáře vztahuje na vztah SPOLEČNOST vs. JEDNATEL (nebo člen představenstva či dozorčí rady). V tvém článku na epravo.cz se píše:

"Jedná-li s péčí řádného hospodáře, není povinen hradit společnosti škodu, byť by v důsledku takového jednání vznikla."

Z toho mně vyplývá, a oprav mě jestli se mýlím, že by jsi se jako klient Kolibříku musel nejdříve stát majitelem (spolumajitelem) společnosti "Kolibřík Energie a.s." a až potom vymáhat škodu po členech představenstva. Takže by nejdřív musel proběhnout soud, který by klientům Kolibříka přiznal nějaké odškodnění a až poté co by "Kolibřík Energie a.s." neměla na zaplacení by se klienti stali majiteli společnosti (dostali by nějakým podílem akcie v exekučním řízení). A až potom bys už jako jeden ze spolumajitelů akciovky mohl žádat odškodné po členech představenstva. Je to tak?

Jj, je to tak jak píšeš. Když už by je chtěli klienti žalovat, tak určitě z jiného důvodu. Ale ve všem budou nejspíš tahat za kratší konec. Co by mohlo pomoci, by byly hromadné žaloby. Ale stejně by byl výsledek nejistý.
Jan_21
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ladda Li 29. 10. 2021 18:07

qxdxqxdx píše:Však to nejde nakoupit 100% dopředu, skutečnou spotřebu dopředu neznáš. Část prostě nakoupili a zbytek počítali, že levně dokoupí, jenže ono se už levně dokupovat nedá, tak na to reagují takto.

Skutečnou spotřebu můžeš odhadnout. Pokud by to bylo tak jak píšeš, tak by z principu nemohlo fungovat žádné fixování cen. Fixování cen se dělá právě proto, aby se zákazník pojistil proti krátkodobým výkyvům cen. Už to, že Kolibříkovi došel dech v říjnu v 1. roce jeho dodávek svědčí o tom, že si zřejmě nakoupili jen úplné minimum dlouhodobých kontraktů. Věděli, že budou potřebovat na 2 roky elekřinu/plyn pro 30 tisíc klientů. To není zas tak složitá matematika a problém udělat odhad spotřeby. Možná, že to byla i chyba výběrového řízení, že Skauti nepožadovali dohled nad množstvím nasmlouvaných kontraktů, ale tohle asi nedělá nikdo při výběrovém řízení, aby lezl firmě do účetnictví a kontroloval kolik toho mají "skladem".

Omluvou pro Kolibříka by bylo kdyby se nějakým zásadním způsobem navýšilo množství odebírané energie ze strany zákazníků, ale žádná živelná katastrofa, která by neočekávaně zvedla spotřebu energií se nestala.
Ladda Li
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ripper6 29. 10. 2021 18:24

Markil píše:Takže ČEZ se asi bude snažit podržet to v režimu DPI co nejdéle. Vymlouvali se, že je toho moc, ale od jiného dodavatele (plyn) to stihli a v rámci ČEZu to nejde... Je vůbec nějaký zákonný limit, do kdy musí dodavatel vyřídit ten přechod od podpisu smlouvy?

To bude vsude podobny, pokud je CEZ tvuj DPI, nemam iluzi ze te nezdrzi umyslne v tomto rezimu a pokud na to neni nejaka lhuta dle zakona :) Jako DPI bych te klidne v tom podusil, hezky at platis dva mesice a rekl bych ti sorry, vidis blizej se vanoce, mame moc lidi, moc prace hochu :D Proto jestli mas vyssi spotrebu, tak to radeji hodit jinemu dodavateli, ktery bude mit zakaznika a ten by nemel snad mit duvod delat neco umyslne :hm

Proto jsem radeji elektriku nacpal do CEZ (ten neni muj a nikdy jsem tam nic nemel) s fixem, ze budou mit motivaci me vzit k sobe diky kontraktu nez abych jim uletel treba k PRE :)
Skauti a ty vypovedi, daj ti vedet, me pak prisel email potvrzujici, jen se musi pockat :)
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Dave5678 29. 10. 2021 18:34

Ahoj, chtěl bych se s vámi poradit ohledně dvou věcí:
1) Je třeba posílat novému vybranému dodavateli plnou moc, když k němu budeme přecházet z DPI?
2) Co si myslíte o situaci, do které jsem se (spíš nechtěně) dostal: Nezaslal jsem na OTE samoodečet plynu k datu přechodu od Skautů k DPI (19.10.) a na konečné faktuře od Skautů tedy čekám stav m3 na základě odhadu spotřeby, který bude o dost vyšší, než mám skutečně na plynoměru, protože jaro až podzim mám díky zateplenému domu a soláru téměř nulovou spotřebu plynu (odečty u nás probíhají v dubnu). Při odchodu od DPI však chci samoodečet nahlásit, protože už nejspíš budu mít vyúčtování od Skautů a na plynoměru natočím ideálně tak, aby to bylo jen o trošku víc, než ten odhadnutý stav k 19.10. Tím bych u DPI platil minimum za kWh. Jen mám trochu obavy, že mi ten samoodečet neuznají, protože to nebude odpovídat průběhu spotřeby během roku. Fotku ale samozřejmě budu moct přiložit bez jakékoliv editace, když si pohlídám skutečnou spotřebu. Dík.
Dave5678
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod S474N 29. 10. 2021 18:40

V portale Kolibrika uz jsou k dispozici faktury za elektrinu i s moznosti stazeni PDF s detaily. Predpokladam, ze tam vsichni budeme mit nedoplatek. A plyn, kde zase bude preplatek bude kdovi kdy...
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod Stosun 29. 10. 2021 18:56

Mě došla třeba faktura s přeplatkem 2150 za elektro :)
Ale to je tím,že jsem posílal i za říjen zálohu 2000.
Stosun
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod cinematic 29. 10. 2021 19:11

Pánové, asi blbá otázka, ale ten Kolibřík portál to je tohle?
Já jsem se kdysi registroval do nějakýho Bohouše, ale tam se jen hlásily odečty.
cinematic
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka