od Taki 10. 11. 2021 18:07
Odpověď společnosti Kolibřík Energie a.s. na Váš přípis... (viz výše v tomto vláknu)
Vážený pane inženýre,
s polečnost Kolibřík Energie a.s. si tímto dovoluje reagovat na Váš přípis ze dne x.11.2021, jimž byl v souvislosti s ukončením dodávek sjednané komodity uplatněn vůči společnosti Kolibřík Energie a.s. nárok na náhradu škody.
Ujišťujeme Vás, že j e nám skutečně upřímně líto, že nebylo možné v dodávkách za sjednaných podmínek pokračovat. Současně nicméně musíme konstatovat, že k ukončení dodávek došlo v důsledku skutečně bezprecedentního vývoje na energetických trzích, který byl zcela neočekávaný, který naše společnost samozřejmě nemohla ovlivnit a jehož důsledkům nemohla předejít, ani je jinak překonat. Cenový vývoj na energetických trzích v roce 2021 skutečně nemá v historii obdoby a mimo jakoukoliv pochybnost se tak jedná o typický případ tzv. vyšší moci se všemi právními důsledky, které z toho vyplývají. S ohledem na tyto skutečnosti musíme Vámi uplatněné nároky v plném rozsahu odmítnout.
Tuto odpověď činí společnost Kolibřík Energie a.s. i za pana Hynk a Sagana, Ing. Pavla Bělonožníka a společnost ARMEX ENERGY a.s., jimž jste svůj přípis z 1.11.2021 rovněž zaslal. Uvedené osoby stejně jako společnost Kolibřík Energie a.s tímto uplatněný nárok odmítají, a to tím spíše, že s Vámi nebyly a nejsou v žádném smluvním, ani jiném právním vztahu.
V dané souvislosti současně prosím vezměte na vědomí též skutečnost, že společnost Kolibřík Energie a.s. byl komunitní dodavatel, zaměřený nikoliv na svůj zisk, ale na podporu komunit, a to zejména formou zajištění cenově velmi výhodných dodávek energií pro členy a přátele partnerských komunit. Tato činnost byla možná zejména díky nízkonákladovému provozu společnosti, kdy například členové představenstva a dozorčí rady za svou činnost nepobírali žádné odměny. Společnost Kolibřík Energie nikdy nevyplatila mateřské společnosti žádnou dividendu, ale naopak mateřská společnost tento neziskový projekt od počátku dotovala a umožňovala tak jeho fungování, a to i v době stoupajících cen energií v průběhu roku 2021.
Věříme, že se Vám podařilo nebo v nejbližší době podaří najít nového dodavatele energií namísto dodavatele poslední instance a že díky správné volbě dodavatele i produktu (a možná i na základě vývoje na energetických trzích v blízkých měsících) se vám nakonec podaří zmírnit nebo dokonce zcela odvrátit negativní dopady ukončení dodávek.
S úctou
Kolibřík Energie a.s.
Hynek Sagan, člen představenstva
Zaujala mne nejvíce tato pasáž: "stejně jako společnost Kolibřík Energie a.s tímto uplatněný nárok odmítají, a to tím spíše, že s Vámi nebyly a nejsou v žádném smluvním, ani jiném právním vztahu."
Je tu někdo právně znalejsi než já, který mi vysvětlí, že jsem se společností Kolibřík Energie a.s. nebyl v žádném smluvním vztahu, když jsem s nimi prostřednictvím TGI a.s., podepsal smlouvu o sdružených dodávkách plynu? Z toho nejsem vůbec moudrý.