Uhlí bylo fajn, když šlo koupit starý kotel, který se naládoval a bylo...
Ty nové automatické, to je taky darda... S akumulační nádrží to jde klidně i ke 150k za nákup.
Klasický litinový by byl v pohodě za třetinu...
Já blb jsem před 3 lety odvezl do šrotu starý litiňák... Měl jsem ho hýčkat.
-- 4. 3. 2022 08:36 --Jirka.2 píše:rejca: No jde o to za co bys chtěl ten kotel vyměnit? Podle mě je řešení co nejvíc zateplit a mít co nejmenší spotřebu, popřípadě pak uvažovat o tepelném čerpadle. Bohužel takhle ted bude uvažovat každý, plus chybějící lidi ve stavebnictví vyženou ceny tak vysoko, že to většina bude splácet až do důchodu.
Zatepleno máme až na fasádu, ta je nereálná. 600k - 750k za to nedám... Máme dost velké plochy a spoustu oken na domě.
TČ je také darda.
Šlo by nadimenzovat TČ na teploty kolem -5st (mnohem levnější než dimenzovat na -18st) a kdyby bylo chladněji, tak dotápět krbovkami... Tak by šla obejít vysoká cena TČ. Ale jde o to, jestli by na takové TČ ČEZ přiznal výhodnější tarif, když nepokrývá zcela TZ objektu.
Máme 100 let starý dům s plochou cca 200 m2. Takže TZ jsou významné i po zateplení půdy, sklepa a výměně oken. U skautů jsme protopili do 40 tis ročně. Takže zálohy kolem 3600 (i ohřev TUV). Teď 2x dráž a ty ceny na burze teď, tam by to bylo skoro 200k ročně. Tak drahé uhlí, pelety, nebudou...