Skautská energie

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod polulin 21. 2. 2022 19:09

Skautům už nevěřím ani nos mezi očima.
polulin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rejca 4. 3. 2022 08:15

Já na žalobu peču. K žalobě se nepřipojím. Kam se ceny pohnou nemohl nikdo tušit, stejně tak do projektu přistupovali další lidé i když už pro Armex muselo být jasné, že to je neudržitelné. Ceny šly nahoru setrvale.

Kdyby to od začátku bylo jen pro ty, co naskočili od začátku období, tak by to bylo jiné... Takhle se to postupně stalo neudržitelné. Také jsem přišel v průběhu...

Spíš přemýšlet co dál... Plyn nevypadá moc perspektivně. Na burze (i dlouhodobé) skoro 10x dražší komodita než na začátku dodávek Armexu (Kolibříka) "Skautům"...

Budete měnit kotel, nebo čekáte na zázrak?
rejca
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaischa 4. 3. 2022 08:25

Vrátíl jsem se k uhlí / a trochu dřeva do toho.. Tepelny cerpadlo je už taky moc drahý holt jsem ho po 3 letech musel přestat používat.. :-(
aaischa
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Jirka.2 4. 3. 2022 08:31

rejca: No jde o to za co bys chtěl ten kotel vyměnit? Podle mě je řešení co nejvíc zateplit a mít co nejmenší spotřebu, popřípadě pak uvažovat o tepelném čerpadle. Bohužel takhle ted bude uvažovat každý, plus chybějící lidi ve stavebnictví vyženou ceny tak vysoko, že to většina bude splácet až do důchodu.
aaischa: uhlí bude dlouhodobě kopírovat ceny toho plynu, dřevo je ještě stále levný kvůli kurovci, ale pokud budou ty ceny takhle stoupat, tak lidi budou brát lesy útokem, to bys musel mít jedině vlastní les.
Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod rejca 4. 3. 2022 08:32

Uhlí bylo fajn, když šlo koupit starý kotel, který se naládoval a bylo...

Ty nové automatické, to je taky darda... S akumulační nádrží to jde klidně i ke 150k za nákup.

Klasický litinový by byl v pohodě za třetinu... :-|

Já blb jsem před 3 lety odvezl do šrotu starý litiňák... Měl jsem ho hýčkat.

-- 4. 3. 2022 08:36 --

Jirka.2 píše:rejca: No jde o to za co bys chtěl ten kotel vyměnit? Podle mě je řešení co nejvíc zateplit a mít co nejmenší spotřebu, popřípadě pak uvažovat o tepelném čerpadle. Bohužel takhle ted bude uvažovat každý, plus chybějící lidi ve stavebnictví vyženou ceny tak vysoko, že to většina bude splácet až do důchodu.

Zatepleno máme až na fasádu, ta je nereálná. 600k - 750k za to nedám... Máme dost velké plochy a spoustu oken na domě.

TČ je také darda.

Šlo by nadimenzovat TČ na teploty kolem -5st (mnohem levnější než dimenzovat na -18st) a kdyby bylo chladněji, tak dotápět krbovkami... Tak by šla obejít vysoká cena TČ. Ale jde o to, jestli by na takové TČ ČEZ přiznal výhodnější tarif, když nepokrývá zcela TZ objektu.

Máme 100 let starý dům s plochou cca 200 m2. Takže TZ jsou významné i po zateplení půdy, sklepa a výměně oken. U skautů jsme protopili do 40 tis ročně. Takže zálohy kolem 3600 (i ohřev TUV). Teď 2x dráž a ty ceny na burze teď, tam by to bylo skoro 200k ročně. Tak drahé uhlí, pelety, nebudou...
rejca
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bodyczech 4. 3. 2022 08:51

To, že se zdroj tepla nadimenzuje na nižší než výpočtové hodnoty je běžná praxe. Vzhledem k životnosti a účinnosti by měl běžet v optimálním rozmezí výkonu, řekněme 80-100%. Bohužel to v Čechách není zvykem, lidé jak nemají doma "trenýrkovou" teplotu, tak nejsou spokojeni. A pak se diví, že jim TČ odejde po 7-8 letech, když celé jarní a podzimní období cykluje zapnutí-vypnutí...
bodyczech
Diskutér

Odeslat příspěvekod aaischa 4. 3. 2022 08:53

To jsme na tom podobně,
2 patrový dům cca 180m2 dohromady, zateploval jsem sám, na míru 10cm hranoly, mezi to vata a zakrýt fasádníma palubkama a před zdražením materiálu to nebylo moc drahý ale dělal jsem to asi 4 měsíce v kuse v době covidu kdy jsem dopracoval v práci max 80hodin..

Teď bych koupil jedině klimu s prestavbovým setem, cena super.. Samo instalace.. Pripadne čínský monoblok

ČEZ to uzná když to má silnej elektrokotel (moje má až 12kW elektrokotel takže se počítá výkon elektrokotle v TČ/jistič nebo tepelný ztráty..

Samo si muzes koupit elektrokotel, nejakej silnější a napsat si sazbu na něj.. :-) a dal nic řešit nemusis

Jsem tedy z teplého Polabí, kde mrzne pár dní z roka.. A -8 je většinou maximum a to tak týden / dva z roka..
aaischa
Nadšenec

Odeslat příspěvekod rejca 4. 3. 2022 08:55

Ano, je to možnost, uvidíme kam se to pohne...

Momentálně plynem topíme na cca 20st a dotápíme krbovkama v přízemí. Když se topí krbovkama, tak vypínám dole hlavice.

Ušetříme kolem poloviny ze spotřeby plynu. A je doma teplý zdroj tepla, který je příjemný.

-- 4. 3. 2022 08:58 --

aaischa: A úspora ze zateplení se projevila? Díky za info.
rejca
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaischa 4. 3. 2022 09:09

Rozdíl je velkej, po vypnutí topení když je nad 0 tak druhej den stále celkem teplo a až třetí to vychlada ale pomalu.. V kuchyni je teplo jen od vaření.. A na TČ stačí topit jen na 32-34C do radiátorů driv kolem 0 už bylo potřeba 38 a pod 0 už to nešlo.. Teď kdyby to nebylo drahý tak do - 8 kolem 36C otopná voda stačí.. Doma Topime max na 22 to už nam je horko a vypínáme.. A necháme 2 dny vychladnout (moc nízká teplota vody pak způsobuje vypínání TČ a to nechceme, je to invertor tak je cílem nechat ho jet v kuse co nějdyl - pár dní a pak třeba na den dva vypnout)
aaischa
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 4. 3. 2022 17:00

rejca píše:A je doma teplý zdroj tepla, který je příjemný.

Buď se ohřeje vzuch (pres klasicky topeni nebo primotop) anebo zdroj tepla sala (kamna, krb, el. infra panel). Jako kdyz grilujes kuratka nebo kdyz sala ze Slunce, i kdyz je treba 5°C vzduch, je ti teplo.

Kazdopadne s plynem bude asi brzo ouvej. Usa asi chce vic vyvazet LNG?

Kdo zateplil, vyhrava. Anebo kdo si vcas zafixoval alespon CEZ, na 1119,- na 2 roky (i kdyz mi radili jen na rok) jeste letos v lednu.

Jo a v nakladech na vytapeni dokazou byt i obrovske rozdily, kdyz se to dobre sejde, tak byt pro dva, teplo i tepla voda, rocni naklady cca 3500,- a teplota nejde pod 20,5°C a to tam jsou dreveny okna a jen 2 skla :-)

Inu sousedi topi asi na trenyrkovou teplotu 23°C, jinak si to neumim vysvetlit. Tak at plati oni. Jelikoz jde o centralni dodavku tepla (a ne zvlast topeni a zvlast voda), tak se ani neuplatni pravidlo -20+100%.
Uz jsme to tu myslim resili.
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 13. 3. 2022 10:03

Nakonec se ke mně dostala zprostředkovaně ta smlouva o postoupení pohledávky Litfinu. Rozhodl se do toho někdo jít? Ručení postupitele za dobytnost je tam vyloučeno, tj. za mne relativně v pořádku. Samozřejmě nelze vyloučit, že těch vzorů mají více.
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Markil 17. 3. 2022 08:44

Já uvažuji, že to nezávazně vyplním a uvidím, co pošlou za smlouvu. Pokud to bude bez jakéhokoliv rizika, že bych něco platil, proč do toho nejít?
Markil
Nadšenec

Odeslat příspěvekod zvirek 17. 3. 2022 10:11

Já teď akorát vyplňuji smlouvu a fotím potřebné podklady, je toho dost. Vypadá to, že to je slušně sepsané.
zvirek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bufalobil1 17. 3. 2022 12:24

No mě se to nezdá. Smlouvu o podstoupení pohledávek bych měl podpsat se společností LitFin SPV 3 s.r.o základní kapitál 10 litrů.

Bod 6)
Postupník je oprávněn vypovědět Smlouvu s okamžitým účinkem po doručení písemného oznámení o ukončení Postupiteli, pokud je Nárok částečně nebo zcela nevymahatelný nebo pokud má dle názoru Postupníka vymáhání Nároku malou šanci na úspěch. Postupník je povinen informovat Postupitele nejméně 30 dnů před výpovědí Smlouvy o skutečnostech, které byly rozhodující pro její ukončení a výrazně snížily šanci na úspěšné vymožení Nároku (např. zamítavé rozhodnutí soudu v daném nebo obdobném případě, znalecký posudek). Náklady (ať již soudního řízení, či jiné) do té doby vzniklé postupem Postupníka při vymáhání Nároku nese Postupník svým nákladem a budou-li uplatňovány vůči Postupiteli třetími osobami, zavazuje se mu je obratem k výzvě Postupitele uhradit.

Co když to postupník zabalí , klekne a na mojí výzvu uhradit něco třetí straně se vykašle.

-- 17. 3. 2022 12:35 --

https://www.startupjobs.cz/newsroom/lit ... udni-spory

zatím jsou asi v mínus eséroček mají založeno asi 10 pro různé spory předpokládám, že když jim to klekne tak to zavřou a ručí těmi 10 litry.
Nevím nejsem odborník třeba se pletu ,ale stejně by mě zajímal odhad možných nákladů takového sporu.
bufalobil1
Nadšenec

Odeslat příspěvekod jjrr 17. 3. 2022 15:29

A za kolik jim postupujete pohledávky? Snad ne zdarma?
jjrr
Trvalý BAN

Předchozí stránkaDalší stránka