Skautská energie

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod bufalobil1 29. 8. 2022 10:12

Tak já si pamatuju, že spotové ceny propagoval i Písařík když zdechla Bohemka. I naší babi se to zdálo jako dobrý nápad :) A jestli pravda co píší například tady https://archiv.hn.cz/c1-67105330-spotov ... ce-mesicne že každá 20-rodina frčí na spotu
tak jsem zvědavý kolik lidí půjde teď na podzim do kolen
bufalobil1
Nadšenec

Odeslat příspěvekod xls 29. 8. 2022 14:24

Jo, spot vypadal dlouho nadějně, ale zkušenosti texaských soudruhů tu nadějnost nepotvrdily. To je něco, jako hypotéky v eur nebo švýcarských francích, to si taky pár zemí vyzkoušelo.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod jjrr 29. 8. 2022 17:59

Mně byli skauti podezřelí už v té době, kdy brali nové zákazníky jen na doporučení jiného skauta. Tvářili se jako VIP dodavatel, který nechce dodávat každému. Chtěli si vytvořit loajální zákaznický kmen. Což by bylo výhodné pro ně a nevýhodné pro zákazníky. Vyhýbal jsem se jim obloukem.
jjrr
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod bado 29. 8. 2022 18:52

Rejča píše:Kdyby Skauti nekrachli, tak momentalne vybiraji dodavatele na pristi roky, a cena by byla raketa, ale spis jen SPOT.

Takze krach byl pro nas nejlepsi reseni, od prosince lonskeho roku mame fixy na tri roky, skoda z meho pohledu neni zadna, spise naopak.

Přesně tak to vidím i já. Sláva zkrachovanému Skautu a Kolibříkovi. Protože teď bychom byli v zádeli. Podařilo se mi zajistit taky díky zde získaným informacím fix na tři roky, ono to letí, za chvíli už bude už rok pryč. Jen mám obavu aby nenašel ČEZ nebo vláda nějakou kličku a ty ceny nezměnili. Do podzimu 24 se to snad situce nějak srovná.
bado
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jjrr 29. 8. 2022 19:07

Vláda nejspíš ceny brzo zastropuje, ale to nebude výhodnější než fix z minulosti, takže zbytečná obava.
jjrr
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Rop 29. 8. 2022 21:18

V diskuzi o zastropování cen energií prosím pokračujte ve tématu Zastropování cen energií
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Heaton 30. 8. 2022 22:41

Bado: "Jen mám obavu aby nenašel ČEZ nebo vláda nějakou kličku a ty ceny nezměnili. Do podzimu 24 se to snad situce nějak srovná." -
Taková klička existuje. Dodavatelé si to vylobovali do zákona. Stačí, aby se vyhlásil nouzový stav a dodavatelé nebudou muset dodržet pro ně nevýhodné staré fixy. Neznamená to automaticky, že vyhlášením nouzového stavu to hned vypoví, ale dostali by tu možnost. Takže jestli si někdo myslí, že má do podzimu 24 vystaráno a může mít nohy na stole, tak velký omyl dámy a pánové. Vaše fixy mohou skončit lusknutím prstů a okamžitě přejdete v lepším případě na základní ceník v horším případě rovnou na spot. Ani trpělivost ČEZu už není bezbřehá, dokonce i tento gigant přestal brát nové klienty. Že dodrží všechny fixy sjednané před krizí, bych bral v lepším případě jako poněkud na vážkách.
Heaton
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bufalobil1 31. 8. 2022 06:33

Pochybuju, že je nutná podmínka vyhlášení nouzového stavu. Podle mě stačí, když se prostě Čez rozhodne že s plynem končí a už nebude dodávat . Byznis s elektřinou mu pojede dál a klienti se mohou tak maximálně léta soudit o náhradu škody viz SE :) PS: já mám nohy na stole a jsem v klidu
bufalobil1
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tomáš81 31. 8. 2022 07:26

v návaznosti na můj příspěvek z 29.8.2022 se ještě jednou zeptám:

Opravdu vám všem přijde v pořádku, že polobůh Slavík z toho všeho vzejde jako neviňátko? Že si dál bude prosazovat svoje kšeftíky a brát provize? Že dál bude doporučovat nechutný spotový tarif finančně méně gramotným lidem, kteří na něj kývnou jen proto, protože jsou to přece "čestní Skauti"? A že tímto dostane mnoho lidí do existenčních problémů? Že dál se bude ohánět možností nesmyslné žaloby na Kolibříka přes LitFin, aby tímto maskoval svá vlastní pochybení? Že arogantně přichází s dalšími řešeními nových "podpultových" smluv, které nejsou ničím lepším, než jakékoliv jiné dostupné tarify, ale prezentuje je jako spasitel lidstva? Že špiní jméno Junáka?

Ano, nemám žádné relevantní důkazy či návrhy řešení, co s tím? Pouze remcám. Ale prostě mi to přijde neetické (zvláště u skautů), aby tento člověk stále s úsměvem vedl tento projekt Skautské energie. Bez jakékoliv sebereflexe, či přiznání podílu viny.

Nechápu ani samotnou organizaci Junák, že se od něj veřejně nedistancuje.
tomáš81
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jjrr 31. 8. 2022 07:45

Mně to přijde právně v pořádku, eticky samozrějmě ne, skauti jsou pěkní vychcánkove, co si budeme povídat.
jjrr
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Rop 31. 8. 2022 07:54

Heaton píše:Taková klička existuje. Dodavatelé si to vylobovali do zákona. Stačí, aby se vyhlásil nouzový stav a dodavatelé nebudou muset dodržet pro ně nevýhodné staré fixy.
Prosím o odkaz na příslušné ustanovení zákona. Díky.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod aaischa 31. 8. 2022 12:55

Konkrétní znění jsem nikde nenašel, ikdyž jsem koukal na zákony pro lidi..

Schválená předloha počítá například s tím, že ministerstvo průmyslu bude moci vyhlásit mimořádný stav nouze, kdy je pro celé území státu vyhlášen poslední odběrový stupeň podle právního předpisu upravujícího odběrové stupně v plynárenství. Ve stavu nouze bude moci uvalovat na plynárenské firmy nové povinnosti a platit budou některá omezení. Dodavatelé budou moci například zdražit plyn pouze o nárůst ceny, kterou za něj sami platí. Pokud ale ve stavu nouze nebo mimořádném stavu nouze dodavatel zvýší zákazníkovi cenu, bude o tom muset informovat pouze na internetu. Zveřejněním na internetu se bude mít za to, že dodavatel zdražení zákazníkovi oznámil. Zákazník pak bude mít deset dní na to, aby případně takovou smlouvu vypověděl.

Pokud se Česko ocitne ve stavu nouze, hrozí, že lidé budou za plyn platit astronomické částky. Tomu by nemusela zabránit ani fixace ceny sjednaná s dodavatelem. Součástí již schválené novely energetického zákona je totiž pasáž, podle které mohou dodavatelé plynu v době stavu nouze zvyšovat zákazníkům ceny, a to bez ohledu na již zmíněné fixace. Navíc jim bude stačit oznámit takové rozhodnutí jen na svých internetových stránkách.
aaischa
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tomáš81 31. 8. 2022 13:58

tak prý trh energií zkolaboval...tak hlavně že nezkolaboval "ředitel" Slavík

Dnešní aktuální info:
https://www.skautskaenergie.cz/clanky/t ... v-nedohled

Opravdu je pro mě nevysvětlitelnou záhadou, proč u SE ještě zůstalo tolik zákazníků, a také proč Junák ještě Slavíka nevyhodil a veřejně se za něj neomluvil.

Rýsuje se nám zde nějaký druh jistoty, že když to položí ČEZ nebo Innogy, tak dodavatelem poslední instance bude právě polobůh Slavík :)
tomáš81
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 31. 8. 2022 14:22

aaischa: jenom je rozdíl mezi nouzovým stavem a mimořádným stavem nouze. To je rozdíl jako mezi komorou a plynovou komorou.

Mimořádný stav nouze lze vyhlásit jen při odběrovém stupni 10. To je situace, kdy jedou jen domácnosti a odběratelé s odběrem max 630 MWh / rok. A upřímně, většině lidem by bylo jedno, kolik platí za plyn, když by průmysl v celé republice se zastavil a nebylo by vůbec žádné pečivo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Dr.D 31. 8. 2022 18:12

Řeším jedno OM, co je u skautů s plynem u PPAS. Chápu tedy dobře, že při nečinnosti spadne od ledna 2023 do DPI? Přemýšlím, co je horší, DPI nebo spot? :-) Nějaké rady, co teď s tím, když nikde neberou nové odběratele?
A moc prosím, odpusťte si řeči, že jen deb*l mohl zůstat u skautů a že si to zaslouží. To tu už víme všichni, není třeba to opakovat :-)
Dr.D
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka