Prominutí DPH u plynu a elektřiny

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod S474N 1. 1. 2022 12:02

Kdyz jsem o tom tak premyslel, tak si bohuzel dovedu predstavit situaci, kdy zakonodarce nejakou formu zatlaci na provozovatele DS s tim, at udelaji vyuctovani v nejblizsi dobe. Dusledky zde asi nemusim popisovat...
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 1. 1. 2022 13:20

A viděl jsi co se dělo při přechodu na DPI a z DPI. Ani ČEZ to nebyl schopen obavovat. Na tož aby se všechna odběrná místa podařilo odečíst o 3 až 6 měsíců dříve. To je lidsky neproveditelné.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod vpe 1. 1. 2022 15:10

Proc by vyuctovani melo byt narocne na lidske zdroje? To je automatizovatelny proces a v pripade elektronicke varianty dorucovani i beznakladovy (nestoji to obchodnika nic navic a udelat to muze, nic tomu asi nebrani).

Neplest s prepisem smluv, kde kazdou smlouvu musi nekdo vyplnit/prepsat/zkontrolovat rucne. To opravdu nejde udelat jednim clovekem a par ukony v kompu a ze to stihli za 2 mesice dokazuje, ze ani to neni vetsi problem.

Odhad pocitadla k 31.12. provede DS tak jako tak, takze v cem by mela byt narocnost? Distribuci to bude stat pouze par jednotek strojoveho casu a obchodnika nekdy jedno postovne navic.

Ps: nemyslim si, ze by k tomu doslo

Pps: podminka vypadnuti z dpi DO KOCE ROKU (2,2 mesice) je i u MOP
Přílohy
6A5BA67B-CE83-4D5A-81C4-971567C39DC5.jpeg
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Rop 1. 1. 2022 17:05

Tak mi prosím vysvětli proč nemám ani na jednom odběrném místě fakturu za DPI, které skončilo 16. 11. 2021?
Tak mi prosím vysvětli jak se dá udělat více odečtů u měření typu C bez navýšení lidských zdrojů?
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Korzaik 1. 1. 2022 20:38

Děláte samoodečet, nebo ne? ČEZ zvyšuje od 31.12 ceny, takže teoreticky by to bylo výhodné, ale nebude pak snížená DPH uplatněna jen na toto období? Díky
Korzaik
Nadšenec

Odeslat příspěvekod S474N 1. 1. 2022 21:06

Korzaik: rozhodne ano, idealne v ramci nejake optimalizace omylem :mrgreen:
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 1. 1. 2022 21:45

Korzaik: snížená DPH se nepočítá ze spotřeby, ale ze zaplacených záloh / vyúčtování v listopadu a prosinci. To co jsi spotřeboval v listopadu a prosinci nemá vůbec vliv na to, z čeho bude prominuto DPH (tedy samozřejmě pokud nemáš měsíční fakturaci).
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod jjrr 2. 1. 2022 06:54

Nĕjaký vliv to mít musí, odečtem ovlivní pomĕr množství účtované komodity k rozdìlné cenĕ za komoditu, tím i naúčtovanou cenu za celé zúčtovací období a tím celkovou výši prominuté DPH.
jjrr
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Rop 2. 1. 2022 13:24

Má to vliv na celkovou cenu bez DPH. Pokud by odhad byl:
a) vyšší než skutečnost - tak odečet má negativní vliv (cena bude vyšší)
b) nižší než skutečnost - tak odečet má pozitivní vliv (cena bude nižší).

To, že to má vliv i na výši doplatku / přeplatku je jenom logicky vyplývající věc z výše uvedeného. Ale nemá to žádný vliv na prominutí DPH. DPH je prominuto ze záloh uhrazených v listopadu a prosinci 2021.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod vpe 2. 1. 2022 19:48

Rop píše:Tak mi prosím vysvětli proč nemám ani na jednom odběrném místě fakturu za DPI, které skončilo 16. 11. 2021?
Tak mi prosím vysvětli jak se dá udělat více odečtů u měření typu C bez navýšení lidských zdrojů?

1) jo to nevim, to se musis zeptat sveho dodavatele, ja se te ptal na zakonnou lhutu k vystaveni danoveho dokladu a to jsi neodpovedel (pokud vim tak to byvalo do 15 dnu od DUZP). Pravdepodobne to souvisi s tim, ze DPI musi resit to DPH, resit neexistujici adresy

2) fyzicke odecty pri zmene dodavatele standardne neprobihaji, system mezi 6-8 pracovnim dnem po zmene dodavatele provede odhad (pokud nebyl zadan samoodecet) a podklady se zasilaji obchodnikovi.
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Rop 2. 1. 2022 20:01

1. Dopis s oznámením vstupu do DPI mi dorazil. Adresou to nebude.
Na tvůj dotaz jsem odpověděl. Já za to nemůžu, že jsi nejsi schopen přečíst toto téma a pochopit zákon. Od někoho s ekonomickým vzděláním bych to očekával.

2. Nebavíme se o změně dodavatele. Bavíme se o posunutí řádného vyúčtování.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod vpe 2. 1. 2022 21:29

2. Jake posunuti vyuctovani, nerozumim! Periodicky odecet je 1x rocne distributorem a je to stale stejny termin a nevim o tom, ze by se posouvalo - proc?

Bud se snazis mlzit (pochopils ze o personalu to neni) nebo vis neco co ja ne.

1. je v legislative nejaka lhuta ano nebo ne? Ptal jsi se sveho dpi, kde to vazne?
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Rop 2. 1. 2022 22:07

2. O posunutí řádného vyúčtování se tady totiž celou dobu bavíme
S474N píše:Kdyz jsem o tom tak premyslel, tak si bohuzel dovedu predstavit situaci, kdy zakonodarce nejakou formu zatlaci na provozovatele DS s tim, at udelaji vyuctovani v nejblizsi dobe. Dusledky zde asi nemusim popisovat...

1. Já jsem ti odpověděl. Nejprve si musíš zjistit datum uskutečnění zdanitelného plnění.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod vpe 2. 1. 2022 22:29

2. Ale to je MIMORADNE vyuctovani k 31.12. K (mimoradnemu) vyuctovani k 31.12. mi staci tve jmeno adresa popr. EAN a zaridim ti to. Tim se spekulace se zalohami stane neucinnou.

Odhaduji, že nějaké předplacení záloh se mohlo dotknout tak jedno promile odběratelů a nikdo takovou věc asi nebude řešit.

1. Neptal jsem se te prave na DUZP?!

Domnival jsem se, ze DUZP = den ukonceni DPI, den periodickeho odectu atp. Ale ja nejsem ekonomicky vzdelan jako ty. Takže je to pouze domněnka! Pokud se nepletu, tak napiš jasně anebo alespoň názor
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Rop 2. 1. 2022 23:03

2. Ale o mimořádném odečtu (a už vůbec k 31. 12.) nebyla řeč.

1. Stačí si přečíst ten zákon, abys zjistil, že DUZP nezjistíš: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-235#p21-4-b
Rop
Administrátor

Předchozí stránkaDalší stránka