Zastropování cen energií

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Prcek 3. 10. 2022 12:57

Čistě teoreticky - pokud by zavedli tu šetřící hranici 80 %, jak by to mělo fungovat u nových zákazníků? Koupil jsem byt a ještě v něm nejsem ani rok. Nechápu, s čím by se měla porovnávat spotřeba, aby se dalo prokázat, že jsem oproti loňsku ušetřil? Možná proto tam ta hranice 80 % nakonec nebude, protože by to často nešlo dopočítat?
Nachystejte uzenáče, na snídani jsem zpátky...
Prcek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 3. 10. 2022 13:30

80% šetřící hranice je jen u přípojek v hladině vysokého nebo velmi vysokého napětí.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Prcek 4. 10. 2022 09:18

To byla jen teoretická otázka na princip toho výpočtu :-). Tak jinak - jak by se to šetření posuzovalo u firmy s tou vysokonapěťovou přípojkou, která vznikla teprve před rokem, tedy nemá s čím tu spotřebu porovnat? Taková firma by oproti těm s více než roční historií byla znevýhodněná?
Nachystejte uzenáče, na snídani jsem zpátky...
Prcek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ninaa 6. 10. 2022 11:23

@Prcek: Tak např. u domácností s tím začala PRE.
Účastnit se mohou ti, kteří splní všechny podmínky:
https://www.penize.cz/bydleni/437020-op ... i-spotrebu
Ninaa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tomáš81 27. 10. 2022 06:19

Prosím o radu. Za předpokladu, že někdo nemá nějakou extravýhodnou fixaci (jako většina z nás tady), a bude od ledna na zastropovaných cenách, tak nebylo by lepší, aby přešel k nějakému dodavateli na nějaký spotový tarif, kde rovněž bude na zastropovaných cenách, ale je tam nějaká možnost, že v některých dnech bude pod stropem (např. aktuální spotové ceny plynu jsou výrazně pod stropem)? To by pak asi úplně všichni, koho se týká strop, mohli a měli přejít na spotový tarif, ne?
tomáš81
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Dr.D 27. 10. 2022 07:19

Taky jsem nad tím přemýšlel, byť se mě to netýká (mám fixaci pod stropem). Ale napadá mě, že by to mohlo být riziko, pokud vláda změní nebo zruší strop. Doba je taková turbulentní, že bych to asi neriskoval a volil radši nějakou fixaci. Jinými slovy, volil bych dodavatele, jako kdyby strop neexistoval.
Dr.D
Nadšenec

Odeslat příspěvekod andreasbaader 27. 10. 2022 08:51

SPOT od 1.1.2023 klidně, ale s možností rychlé výpovědi právě z možného důvodu zrušení dotování. Dlouho to nepotrvá a stát zjistí, že na to nemá, protože by zbankrotoval.
andreasbaader
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tomáš81 27. 10. 2022 09:18

No mělo se jednat o nějaké novele zákona umožňující spotřebitelům snadněji a rychleji odejít od spotového produktu, a to i v případě smlouvy na dobu určitou. Myslím, že se hovořilo o 30 dnech. Nevím, zda tato novela nějak prošla a je aktuální. Každopádně ani toto by zřejmě nemuselo stačit, pokud stát upraví nebo zruší strop ze dne na den, jak tomu mnohdy bývá. Tak nevím, zda to má smysl...
tomáš81
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 28. 10. 2022 20:14

Spot ma obvykle vypovedni dobu 3 mesice, ale pozor zda od ctvrdleti (zakon) nebo bezne 3 mesice (smluvni podminky). Ktery dodavatel ma Spot se zavazkem? To jde?

Ze by ted stat zbankrotoval to asi zatim ne, ale udela dobrou sekerku, ze jeste pravnuci to budou splacet… bankrot nastava az pokud se nestaci splacet ani uroky… coz nastane zachvili, az bude jeste vic duchodcu a stavkujicich blbonu zadajicich opustit EU :tleskani

Slusny dodavatel muze mit spot s vypovedi 1 mesic, nic mu v tom nebrani.

Otazka je, zda zruseni stropu pred 1.1.24 by slo brat jako zmenu ceny (vypovedni doba 10 dnu predem).

A taky porovnat strop staleho platu spotu treba u bezdodavatele nebo ktery spot jste si vybrali?

A jak se to stropovani projevi v bilanci vykup prodej, pokud ma nekdo FVE s prodejem prebytku do site ?
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 30. 10. 2022 15:50

O tomhle jste věděli? https://www.eru.cz/novy-duvod-pro-vypov ... avatelem-0

Spotovou smlouvu lze vypovědět s měsíční výpovědní lhůtou. Jen tady není výslovně uvedeno, jestli to platí jen pro smlouvy na dobu neurčitou, nebo i pro určité.

Edit: Vlastně o tom píše o pár příspěvku výše Tomáš. Zjevně to už schválili.
Marek Lutonský
Hlavní administrátor

Odeslat příspěvekod aaischa 30. 10. 2022 20:35

je otázkou jesli v tu dobu člověk sežene dodavatele který nabídne něco lepšího, či případně vůbec bude nové lidi brát na něco jiného než spot.. ale každá výhoda pro zákazníka je plus :-)
aaischa
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Ender268 31. 10. 2022 07:57

Neznáte někdo mechanismum stropování u spotového tarifu? On ten spot totiž má i během dne hodinové ceny. Bude se to stropování týkat nějaké průměrné ceny za nějaké období nebo to prostě ořízne i ty hodinové ceny během dne?
Uvedu příklad u elektřiny - během nějakého období, třeba dne, bude 12 hodinových cen pod stropem a 12 hodinových cen nad stropem. Výsledná průměrná cena za den (počítá se ještě s objemem zobchodované elektřiny) bude podstropová. A má otázka zní, jestli se ořízne na strop těch 12 nadstropových cen nebo se bude uvažovat až o stropování až ceny průměrné?
Ono totiž spousta domácností má roční zúčtování, takže to období by pak klidně mohl být i ten celý rok.
Ender268
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 31. 10. 2022 13:18

Myslím, že dodavatelé u spotu počítají denní průměr, ty hodinové ceny se reálně u zákazníků nepoužívají. Strop se potom porovná vůči dennímu průměru, který dodavatelé účtují lidem. (Bez záruky)
Marek Lutonský
Hlavní administrátor

Odeslat příspěvekod Ender268 31. 10. 2022 13:57

Ne - počítá se to opravdu po hodinách - alespoň můj dodavatel Elimon. Ale nemyslím, že by to ostatní měli jinak, protože jsem zkusil kouknout na jiného spotového dodavatele, a zase po hodinách
https://www.dobra-energie.eu/data/folde ... 12-f43.pdf
Ender268
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vpe 31. 10. 2022 17:53

A ty mas klasicky elektromer nebo s dalkovou komunikaci? Najdi si svuj typ zde

https://www.cezdistribuce.cz/cs/pro-zak ... 6132-96132

Co se tyka zastropovani, tak logicky by to melo byt aplikovano na fakturu, tedy

CELKOVA silovka bez dph / kWh =< 5 Kc

Aby nekdo orezaval hodinove spicky, tak to by byla dobra pitschovina zvlaste, pokud by nebyl dalkovy prenos.

Spis me zajima, jak by to bylo s vykupem z FVE :-)
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Předchozí stránkaDalší stránka