Zastropování cen energií

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Ender268 1. 11. 2022 05:45

Jaký mám elektroměr je v podstatě jedno. I u elektroměru bez dálkového přenosu (odečet 1x za rok) se ta celková spotřeba a cena opravdu rozpočítává dle hodinové spotřeby a ceny na trhu
https://www.ote-cr.cz/cs/kratkodobe-trh ... /denni-trh
Jak jsem dával odkaz na ceník té dobré energie, tak tam je příklad výpočtu dán na druhou stranu ceníku. A cituji:
"Vaše cena je vypočtena jako vážený průměr hodinových cen elektřiny na denním trhu a Vaší hodinové spotřeby"
Ender268
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 1. 11. 2022 09:08

Ale jak dokáže dodavatel/distributor zjistit hodinovou spotřebu, když nemá elektroměr, který mu to hlásí? Zná jen stav při odečtech; v horším případě ani to ne, někdy se jen dopočítává podle předchozí spotřeby.
Marek Lutonský
Hlavní administrátor

Odeslat příspěvekod Ender268 1. 11. 2022 12:20

Úplně "jednoduše" - tu mou roční spotřebu rozpočítá dle váženého průměru pro jednotlivé obchodní hodiny dle grafu, který vydává OTE (ta má vážené průměry za celou distribuční soustavu na jednotlivé hodiny - což je, že eviduje množství zobchodované elektřiny na spotovém trhu v dané hodině a cenu pro tu danou hodinu).
Znovu si dovolím uvést ceník, kde na str. 2 je tabulka, kde je vlastně spočtena hodinová cena pro konečného spotřebitele. Je to v podstatě rozpočítaná celková roční spotřeba daného spotřebitele dle diagramu OTE.
Zákazník pak dostane tabulku, kde je 365x24 hodinových cen a hodinových spotřebovaných množství energie (respektive dostal jsem ji za rok 2021. Letos ještě ne).
https://www.dobra-energie.eu/data/folde ... 12-f43.pdf
Ender268
Návštěvník

Odeslat příspěvekod aaischa 2. 11. 2022 07:17

Ještě se do toho započítá topný diagram spotřeby pro danou distribuční sazbu, který počítá v kazdem měsíci jinou část roční spotřeby, zohledňuje že sazby s topením mají vyssi spotřebu v topne sezóně a nejvice prosinec leden únor, u sazby na bojler se počítá zas naopak s tím že v zimě se ohriva voda ze studenejsi nez v lete takze taky posouva vyšší část spotreby do zimnich mesicu..
aaischa
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 2. 11. 2022 08:11

Myslíš TDD (typové diagramy dodávek)?
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod pulmann 2. 11. 2022 08:20

U spotu přibližně vím, kdy elektřina je levnější a kdy dražší.
Pokud tedy při levnější zapnu silné spotřebiče
a při levnější budu šetřit,
tak mi to stejně nepomůže.
Protože se pro výpočet celkové ceny používá diagram a vážený průměr.
Vycházejí z jediného čísla, a to je roční spotřeba - předpokládám.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod loopz 3. 11. 2022 16:31

Pokud nezískáte tarif zásadně nižší než jen státní strop. Dávají smysl pouze tarify za SPOT ceny, u nichž může být aspoň některé dny nižší cena než státní strop. Nedaří se mi však najít žádný seznam SPOT tarifů, natož jejich příplatků. Jaký aktuálně platný SPOT tarif máte vy?

Příklady SPOT tarifů pro plyn i elektřinu s DPH:
* bezDodavatele PXE + ? + 221 Kč měsíčně (https://www.bezdodavatele.cz/cenik/)
* Eneka PXE + 375 Kč/MWh + 119 Kč měsíčně (https://www.eneka.cz/dokumenty/)
* Elimon OTE + 472 Kč/MWh + 144 Kč měsíčně (https://www.elimon.cz/prodej-plynu, *-elektriny)
* Bidli OTE + 714 Kč/MWh + 192 Kč měsíčně (https://www.bidli.cz/energie/domacnost)
* Innogy DPI plyn OTE + 359 Kč/MWh + 240 Kč měsíčně (https://www.innogy.cz/ceniky/)
* MND nenabízí SPOT

Například v říjnu 2022 mi OTE vychází v průměru 12 % levnější než PXE.
Uvítám, pokud mě opravíte nebo doplníte.
loopz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vpe 3. 11. 2022 20:09

bezdodavatel mel bez prirazky, jen za pausal

ale z toho mohl zaplatit tak max. 2 zamestnance... pri tehdejsim poctu... vsechno pro nej delala bohemka, jak je to dnes netusim. ale znova, kde je receno, ze budou orezavat hodinova maxima? :-)

pokud vim tak se reklo, ze se to oreze az na fakture, nebo ne?

pritom staci jeden telefonat nebo mail spotovemu dodavateli a je jasno, nebo ne:?
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod tomáš81 4. 11. 2022 08:01

Bidli přes Skautskou energii dokonce nabízí nižší spotové poplatky:
https://www.skautskaenergie.cz/bidli
tomáš81
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 4. 11. 2022 08:08

+ 593 Kč/MWh vč. DPH (490 Kč/MWH bez DPH)
+ 120 Kč/měsíc vč. DPH

Tak to je vyhra, vzdyt uz pred 2 lety se vedelo, ze nejmensi naklady ma bezdodavatele... Navic tehdy stala MWh treba 1200 Kc a k tomu dat takovou prirazku?

Akorat nyni je otazka, zda PXE nebo OTE, kde jsou nizsi ceny? Sledujete nekdo? Je nekde srovnavaci graf?
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod tomáš81 4. 11. 2022 08:33

Za mě: kdo je nad stropem, měl by přejít ke spotovém produktu. O tom žádná. Stálé poplatky se platí všude. I u normálních fixních produktů. Kdo je nad stropem a nepřejde ke spotovému produktu, tak je podle mě čirý blázen. A okrádá sebe a svou rodinu. Change my mind. Pozn.: mě se to netýká, mám výhodný tříletý fix, ale rodičům od manželky se chystám to takto přepsat.
tomáš81
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tomáš81 4. 11. 2022 10:26

vpe: pritom staci jeden telefonat nebo mail spotovemu dodavateli a je jasno, nebo ne:?

Ne, nestačí. Na zákaznickém servisu ví prd. A hlavně zatím stále nejsou kompletní právní podklady a předpisy, jak se bude počítat vládní pomoc spotovým produktům. Zatím se dá pouze předpokládat, že být na spotových produktech na 99% bude výhodné. Ale přesný mechanismus výpočtu v návaznosti na vládní podporu ještě nikde enexistuje.
tomáš81
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 4. 11. 2022 10:32

To neni jiste. Podle me je na 99% jiste ze stropovat se bude vysledna cena na fakture na 5 Kc/kWh, tedy pri odberu 1000 kWh dostanes strop faktury na 5000 Kc (bez ohledu na to zda kWh byla nekdy za 22 nebo jindy za 3,50 Kc).

Jinak by to byl debilismus.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod tomáš81 4. 11. 2022 10:36

Debilismus ze strany vlády pozorujeme dnes a denně. Pokud tam ta výhodná skulinka pro spotové produkty bude, tak teoreticky všechny odběrná místa (miliony) by měly přejít k dodavatelům se spotovými produkty. Zvláště když to "doporučí" média. Což administrativně samozřejmě tito dodavatelé nezvládnou a dříve nebo později pozastaví příjem nových zákazníků. Takže výzva: kdo dřív přijde, ten dřív mele.
tomáš81
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod loopz 4. 11. 2022 16:07

Obávám se, že zastropovaná bude opravdu cena za zúčtovací období:
"Zkrátka spočítá se průměrná cena za zúčtovací období, a když bude vyšší než strop, pak dojde k zastropování."
Zdroj: tzbinfo

Pak by bylo dobré si domluvit co nejkratší zúčtovací období s dodavatelem. Například u bezDodavatele lze vyřídit smlouvu kompletně online. Telefon zvedají okamžitě, a pokud jsem je dnes dobře pochopil tak pan říkal, že je možné si fakturační období domluvit, a lze i požádat o mimořádnou fakturaci.
loopz
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka