Ender268 píše:vpe: jo, mimořádná faktura je jistě řešení - jenže je třeba u distribuční soustavy EG.D zpoplatněna 63 Kč. A nejsem si jist, jak často o mimořádné vyúčtování můžete žádat.
Rop: tak z těch právních předpisů fakt chytrý nejsem. V současné době opravdu platí, že mám pro každý den 24 hodinových cen. A dodavatel to takto eviduje - k vyúčtování dodává excel tabulku, kde je má spotřeba a cena rozpočítána dle jednotlivých hodinových cen a hodinových odebraných množství energie.
Ale popravdě, dnes bych se už divil, kdyby se ten strop opravdu týkal hodinových cen. Bylo by to pro stát značně nevýhodné.
Ad 1) na mimořádnou fakturaci nepotřebuješ distributora, obchodník je schopen vystavit fakturu ve své režii (i když donutit ho k tomu asi nedokáže každý - ale skupina BEE to dělala běžně a ostatní s tím mají problém a proces vratký).
Ad 2) ČezD zatím nic neúčtuje, otázka co který obchodník…
Ad 3) omezení co do počtu mimořádných bylo tuším 10 nebo 11 nebo 12 za rok + 1 řádné. Této souvislosti mě spíše zajímá, zda někdo z vás už nemá měsíční fakturaci? Dálkový elměr?
Ad 4) myslím si že spekulujete zbytečně, zastropuje se na faktuře… Úplně stejně, jak funguje (fungovala) platba OZE buď za jističoampery nebo za MWh, co vyjde levněji. To se rozhodovalo také až na faktuře. A myslím si, že s tou mimořádnou fakturu ve správný čas šlo taky dobře kouzlit
Přece si nemyslíte, že vám spotový dodavatel bude stropovat hodinové ceny? Proč by šel do takového rizika? Vždyť je jasné, že by mu to stát hodil na hlavu. Takže jestli se k tomu má někdo vyjádřit, tak někdo za stát, to je legislativně nic určitého není, takže si s tím můžu dělat co chtějí!
Připomnělo mi to jeden judikát o tom, že za pokutu je odpovědný AAA auto, protože byl zapsán jako provozovatel vozidla A měl jsi střežit svá práva:-)