Nová tarifní struktura

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Rop 29. 9. 2022 19:36

Nechápu, proč používáš slovo "tarif", když je to jen úprava systému distribučních sazeb. :roll:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod jjrr 30. 9. 2022 03:17

Však to slovo píší v nadpisu čláku, "úřad chystá revoluci v tarifech".
jjrr
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Rop 30. 9. 2022 06:58

osobně: novináři ... co bys čekal. ERÚ si bude muset poradit jen s distribučními cenami dle nových distribučních sazeb. Zbytek je na obchodnících a tam (alespoň v souečasné době) nevidím prostor k nějaké "revoluci".
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod vpe 2. 10. 2022 06:23

Ten clanek (video) je o tom jak zase napalit ceny za jistic (jako proklinana NTS = nova tarifni struktura jak se to pred lety nazyvalo - https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/ ... VTS-449404 . Ja uz jsem se s tim vyporadal a implementoval prednostni rele, takze prenesu za rok 20 MWh v D57 pres jistic 1x25A bez omezeni komfortu. Tim dost klesla hlavne cena za OZE - uz to nebylo 20 x 600 Kc tedy 12000,- (coz dnes vlada hodla sundat/odpustit) a i par stovek za jistic (1x25 nebo 3x10 stoji stejne, ale za me je pruznejsi ta prvni varianta, pokud clovek nepotrebuje motorovy proud, kazdopadne pres ten prvni ve spicce tece i 43A nekolik minut :-) On se kazdy boji jak pri dosazeni 25,1 A to udela klap, fakt ne :-)

Ale pojdme se bavit o tom, ze pry v Nemecku zadne takove vysoke platby za jistic nejsou, ze tam kazdy ma jistice daleko vyssi, co jsem slysel, je to pravda? Jak se to resi jinde ve svete? Jaka je tarifni struktura jinde?
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Taki 2. 10. 2022 08:06

No hlavně s tou debatou přichází ERÚ ve velmi "vhodný" okamžik.
Pobavilo mně, když jsem tehdy vznesl dotaz na tehdejšího mluvčího ERÚ, co mají dělat lidi na venkově a chalupách, kteří potřebují a využijí cirkulárku, jak mi tehdy zcela vážně odpovídal, že si to mají řezat motorovkou..
Dopadne to stejně jako posledně. Chvilku se to bude chystat a pak se to odpíská..
Taki
Diskutér

Odeslat příspěvekod petrmegac 2. 10. 2022 08:47

Ono totiž ta hodnota jističe je tak trochu podvod státu na zákazníky. Vemte si malou vesnici kde je 100 domů a každý má 3f 32A jistič. Cena za jistič se platí proto, že vám distrubutor musí tento odběr být schopen garantovat. A teď co se stane, když budou celý den všichni odebírat těch 32A. No nebude fungovat nikomu nic. Na vstupu do vesnice bude stěží u trafa 1000A a ne 3200A. Říká se tomu soudobost. Tedy předpoklad, že nikdy nebudou všichni odebírat na maximum. Kdyby celá republika najednou odebírala tu hodnotu jističe jakou si platí, tak je blackout jak vyšitý. Tím chci jenom říct, že platby za jistič a jejich vysvětlení jsou nesmysl a je potřeba to kompletně přepracovat.
petrmegac
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xls 2. 10. 2022 11:17

On to moc není podvod. Kdyby se měla síť konstruovat a účtovat bez zohlednění soudobosti, tak by to jednoduše nikdo nezaplatil - to samé je s internetem.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod S474N 2. 10. 2022 11:41

Soudobost se i u bezne domovni instalace. Take jsou spotrebice rozvrstveny na trech fazich a i presto nemuze dojit k zapnuti 100% vsech spotrebicu doma, protoze by doslo k vybaveni jisticu.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod petrmegac 2. 10. 2022 11:56

Já tomu rozumím velmi dobře a ano soudobost je i u domovní instalace. Jenomže v domácnosti si můžu dělat co chci a neplatím si za lež. To platím pouze distributorovi a na to narážím. Všeobecný název je "Stálá platba za rezervovaný příkon podle jističe". A tady jde o to slovo "REZERVOVANÝ". Platím za něco, co je tak nějak virtuální, protože to mi nikdo nerezervuje. Srovnání s internetem je taky dle mě mimo. Tam platím jednu cenu. Buď za rychlost "AŽ ...MBit" nebo za objem "....GB". Ano, můžou být tarify kdy je omezena rychlost i objem (většinou u mobilů, ale to jak se říká jsme specifický trh). Kdybych toto přirovnal k elektřině, tak budu platit za jistič 32A třeba 50 tisíc a můžu mít spotřebu jakou chci, nebo platit za spotřebu 5MW a může být každému jedno jaký mám jistič. Ale já to nechci nějak moc rozvádět, pouze jsem chtěl poukázat na to, že energetické tarify jak jsou desítky let nastaveny jsou špatně a je potřeba nějaká změna.
petrmegac
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xls 2. 10. 2022 12:18

Ber to tak, že distributor potřebuje mít nějaký tarifní systém jak roční ranec za rozvodný systém nějak přeúčtovat uživatelům. Ranec pomalu roste, tarifní systém se může měnit jakkoli, ale pořád je účelem vybrat ten ranec.

U internetu platíš třeba za 100 Mbit/s, ale přípojka k vesnici počítá s tím, že ten samý 100 Mbit/s ven stačí pro 10-50 uživatelů, tj. naprosto to samé.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod vlkoslav 2. 10. 2022 13:03

Tak logické by bylo, ten ranec obstarávat především podle skutečné zátěže. Takže, zhruba, kdo by víc spotřebovával, víc by do něho přispíval. Jinak je to zlodějna vůči těm, kteří čerpají málo.
vlkoslav
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod minarjo 2. 10. 2022 13:29

Přesně tak, platit za distribuci třeba dle průměrného ročního odběru v MWh u daného OM za poslední 3 roky či 5 let a je to. Žádný jistič který neřekne o reálné zátěži sítě při spotřebě daného místa nic, ale realita odběru posledních let (a raději takto víc, aby byly eliminovány výkyvy spotřeby třeba v letech covidu, rekonstrukce v daném domě/bytě atd).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod drummond 2. 10. 2022 14:26

@petrmegac to same je i u bytových domu, v bytech mají lidi kvůli indukcimu sporaku většinou 3x25, nicméně patovy jistič u vstupu do domu rozhodne není součet jisticu jednotlivých bytu v dome. Takže o jakem rezervovanem příkonu to tu ERÚ mluví?
Tahle dementní úvaha o rezervovanem příkonu, kterou by odběratele měli platit, se pravidelně vrací a máloco je víc mimo.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod aaischa 2. 10. 2022 15:05

Problém minulých návrhů byl ještě v podmínce dodržet poměr nasobku spotřeby v NT vůči VT jinak celá spotřeba byla vyúčtována ala D02d za vyšší ceny komplet

Cílem bylo donutit lidi blokovat spotřebu ve VT
aaischa
Nadšenec

Další stránka