Aktualne nejvyhodnejsi odkup elektriny

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod S474N 27. 6. 2023 09:11

Po puvodnich tematech k dodavatelum plynu a elektriny jsem se rozhodl zalozit jeste tema k odprodeji prebytku elektricke energie (typicky pro majitele FVE s dostatecnym rezervovanym vykonem).

Do nedavna byly ruzne snahy o aktivni obchodovani na spotu - tedy odprodej prebytku v prubehu dne v maximech jednotlivych hodin dle OTE:
:arrow: https://www.ote-cr.cz/cs/kratkodobe-trh ... /denni-trh

Za me je to reseni v kombinaci s naprosto zbytecnym cyklovanim baterie, ktera je navic ze vseho celku to nejdrazsi. Takze si nejsem jist, zdali se vyplati honit halere (doslova) a jeste si nicit uloziste.

Aktualni stav je ovsem takovy, ze Centropol nabizi fixni vykup za 3500 Kc/MWh:
:arrow: https://www.centropol.cz/vykup-elektriny-z-mikrozdroju/

Pravidla maji nastavene, ze fakturace probiha vzdy jednou rocne k 31.5. a neni nutne u nich byt s odberem elektriny. Je tu uz nekdo z realnou zkusenosti?
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod Alfréd z hor 27. 6. 2023 09:42

Ten Centropol bez podmínky odběru máš ověřený? Co mám info, tak se jim bez odběru do výkupu nechce ...

Každopádně než pouštět přebytky do sítě zdarma, lepší za pár drobných odprodávat, pokud se v následujících dnech na druhý pokus podaří PPP, uvažuji o Entri, dříve jsem uvažoval o Solidsun, ale s těma po zážitcích s realizací Temelínu na střeše už nechci mít nic společného.
Alfréd z hor
Nadšenec

Odeslat příspěvekod S474N 27. 6. 2023 10:31

Dle mych informaci ano, ale samozrejme si to muzes overit primo.

BTW co se nepovedlo u UTP? Ja nastesti prosel napoprve bez ztraty kyticky :)

BTW2 resil sis to sam nebo firma?

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod Alfréd z hor 27. 6. 2023 11:35

Ad 1) to by bylo na delší povídání, nicméně závada odstraněna a příště už by to mělo projít podle představ distributora.
Ad 2) svěřil jsem se "profesionálům", dnes vím, že to byla chyba výběru, dnes bych si řešil sám, resp. bych ty peníze dal do jiného řešení. No na druhou stranu, až s Temelínem najedu do plného provozu a nebudou s tím problémy, třeba vezmu FVE zpět na milost a budu na více než půlroční nervi mi nervy jen vzpomínat :D 8-P
Alfréd z hor
Nadšenec

Odeslat příspěvekod S474N 27. 6. 2023 14:08

Alfréd z hor: no ja prave nevidel snad ani jednu spravne provedenou montaz od firmy :D Co ti tam presne pokazili (myslim je to, o cem ty vis, protoze verim tomu, ze by se tam toho dalo najit vic) :mrgreen:

Jake si zvolil reseni a jake bys zvolil ted to jine?

Jinak Centropol opravdu nevyzaduje mit soucasne odberatele a dodavatele.

S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod Alfréd z hor 2. 8. 2023 13:16

Po nějaké době se dostávám k odpovědi ...

Tak ne že by vysloveně něco pokazili, spíše nedostatečná předrealizační příprava, po montáži panelů a elektriky zjistili, že to nemohou připojit do domovního rozvaděče :D, bo nevyhovující 8-) ... takže vlastní elektrikář, aby dal rozvaděč do použitelné podoby, poté firmou dopojení, zprovoznění a revize ... zde kupodivu vše OK, jen problém s hromosvodem v blízkosti panelů, takže úprava hromosvodu a douzemnění panelů. Při prvním pokusu o PPP problém s hlavním jističem ve sloupku u hodin. Jako sr.l jsem se s tím od října, do sítě jsem připojen od minulého týdne :-).

Mám 22 panelů, 12 na východ, 10 na západ, celkem 9,9 kW, střídač GoodWe 10 kW, baterie 10,65 kW ...

Po zkušenostech s realizací bych se na to zvysoka vy.ral, udělal jen termický ohřev bojleru (ohřívání vody mě dělá 1/3 nákladů za elektřinu), přímotopy bych nahradil doděláním teplovodního rozvodu od krbovek + napojení do bojleru. Spotřebu elektřiny bych tím snížil minimálně o polovinu a s třetinovými náklady za realizaci. Na druhou stranu když už to mám, šlape to fajne, teď, když je přes poledne zataženo to valí přes 2 kW, když svítí slunce, tak to v poledne dává 8 kW, takže nevím, kam už elektriku pouštět :D.

K výkupu přetoků jsem zvolil Tedom, spot minus 500,-Kč/MWh. Entri je už pro nové zákazníky mrtvé, bo předali tento busines jiné firmě a ta už nemá tak výhodné podmínky. Dalo by se prodávat jinam i s nižšími poplatky (spot minus 350 Kč/MWh), ale dávat přístupové údaje ke střídači nikomu fakt nehodlám, to raději pár korun oželím 8-P.
Alfréd z hor
Nadšenec

Odeslat příspěvekod S474N 4. 8. 2023 19:34

A ted si vem, ze DS resi veci ohledne stridacu, protoze jich spousta nesplnuje podminky PPDS. A zrovna DobryMy (GoodWe) je mezi nimi. Zkoukni tady ten dokument, zejmena tu tabulku, kde se za obdobi pul roku u GW vubec nic nezmenilo.

:arrow: https://www.mpo.cz/assets/cz/energetika ... _100kW.pdf

Jsem zvedav, jak tohle dopadne, protoze jestli bude DS obesilat vsechny klienty, aby uvedli sve stridace v souladu s podminkami PPDS, tak bude mit spoustu lidi krusno :mrgreen:

A ted k samotnemu tematu, ja skoncil u Centropolu za fixnich 3500 Kc/MWh, bez dalsich poplatku. Nakupuji na spotu, takze kdyz je potreba, tak si baterii doplna dostoucham v minimalni cene. Mam vyzkouseno, ze tech 10 kWh tam za hodinu dostanu.

S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod Alfréd z hor 4. 8. 2023 21:10

Nojo, na to maj čas možná u eg.d, tady u nás ČEZ má jiné starosti, nestíhá :D ... soused již tři měsíce čeká na přeplombování jističe, já měl mít sundanou izolaci vedení v květnu a asi ji tam budu mít napořád 8-P . Než na to případně dojde, bude vyřešeno, nebo bude střídač za pár let odpálenej a budu muset kupovat nový 8-) .

Jak na to koukám, žádné zásadní přetoky asi stejně mít nebudu, většinu výroby dokážu propálit sám, optimalizoval jsem spotřebu (ohřev bojlery, bazén, myčka, pračka, sušička ...) na denní dobu, když lampa nahoře svítí, když to hodně pere, pustím si infrapanely na vysušení sklepa a do sítě odtéká za den jen pár kW... ještě dokopat paní Alfrédovou, aby mě nepouštěla více spotřebičů najednou, ale rozložila to postupně do celého dne, a nevysávala zbytečně baterii a bude to dokonalé :-D 8-P ... více neřeším, nechci být otrokem FVE, takže tu nechávám žít vlastním životem, odběr ze sítě hezky ve fixu, žádný spot a sledování, jestli je výhodné nabíjet baterii, nebo šťávu z ní pouštět do sítě :D
Alfréd z hor
Nadšenec

Odeslat příspěvekod S474N 5. 8. 2023 15:17

Vybijet baterii do site je podle me nesmysl, uz jen to, ze clovek jebe zarizeni za nekolik set tisic. Navic to stejne cele narazi na ekonomiku, protoze sosani z DS cloveka stoji jeste i platbu za distribuci.

Osobne mam ted "vychytane" automaticke spinani nabijeni TUV na zaklade x parametru s prubeznym hlidanim (vcetne okamziteho zastaveni v pripade zjisteni dalsich parametru / typicky, kdyz nabijim ze site baterie).

S nabijenim baterii ze site si posledni dny dost hraju, protoze to podle me ma smysl. Pokud je tak hnusne, jak je a vim, ze mi stejne baterie vyplivne druhy den odpoledne a nemam ji jak nabit a soucasne jsem na spotu, tak se vzdycky podivam, ve kterou hodinu je onen spot nejlevnejsi a celou baterii si za hodinu dostoucham o +10kWh. Takto se mi povedlo v prubehu tydne treba za 30 haleru/kWh (bez distribuce). Dneska jsem to nastouchal za nejakych 1,41 Kc/kWh. Kdyz bych to nechal byt, tak tak pojedu klidne i pres 3 Kc/kWh, takze si to velmi rad "zoptimalizuji". Mimochodem, pro zajimavost, zitra se uz tesim na 15, protoze to bude za krasny dvacetnik :mrgreen:

Samozrejme do budoucna bych toto vsechno chtel nejak automatizovat, abych vubec nemusel resit, ze se kouknu na grafy (na ty sice stejne koukam), ale aby se to vse staralo hezky o sebe samo.

S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod S474N 1. 12. 2023 18:22

Tak Centropol uz jde od 1.1. na 1,50 Kc/kWh, tak by to chtelo neco lepsiho. Idealne v kombinaci i s nakupem, aby clovek zbytecne neplatil nejake mesicni pausaly u vic firem.

S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod S474N 13. 2. 2024 19:05

Centropol svym starsim klientum drzi cenu vykupu 3.50 Kc/kWh az do 1.3.2024, nicmene co dal? To tady na foru fakt nemate elektrarny a neresite to?

S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod jichaj 18. 2. 2024 08:59

Řeším,ale mám VB a spotřebu cca jako výrobu...
Případně bych v druhé polovině roku řešil možnost dodavky do jiných EAN dle Lex OZE II,např. v rámci rodiny,nebo svých dalších EAN
jichaj
Diskutér

Odeslat příspěvekod S474N 23. 11. 2024 11:47

Tak se nam blizi konec roku a zacinam resit, kam zaparkovat s vykupem od 1.1.2025. Nejake napady? Podminky jsou fixni castka vykupu, zadny spot.

Zatim mi nejlepe vychazi PPAS za 1.200 Kc/MWh (ano, je to charita, ale porad lepsi neco, nez vubec nic).

S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod aaaa 23. 11. 2024 18:10

Neni lepsi to spotrebovat? Napr. koupit eauto?
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod pulmann 23. 11. 2024 18:44

Někomu prodat v rámci sdílení ?
Třeba mě.
pulmann
Nadšenec

Další stránka