Já se pokouším rozchodit sdílení mezi naším barákem a bytem a zatím mi to přijde jako příliš komplikované v porovnání s přínosy.
Obě strany musí být registrovány v datovém centru EDC. To vyžaduje dopis s ověřeným podpisem. V bytě bylo potřeba vyměnit elektroměr, což vyžaduje změnu smlouvy s distributorem i obchodníkem.
Sdílí se v rámci čtvrthodin, tedy co výrobna dodá do sítě mezi 12-12:15 a co odběratel spotřebuje mezi 12-12:15, tak se administrativně "převede" mezi výrobou a odběratelem. Já si to představuju tak, že za to množství nedostane výroba zaplaceno za dodávku do sítě a odběrateli toto množství nebude fakturovat jeho obchodník, odběratel zaplatí pouze distribuční poplatek, nikoliv silovou elektřinu. Ale tak daleko jsme se zatím nedostali, mezitím přestalo svítit
.
Předpokládám, že výsledek bude, že výrobna nedostane za měsíc zaplaceno za 100kWh po 1.60 a odběratel ušetří 100kWh po 2.7, takže měsíční úspora v rámci rodiny bude 110Kč, za cenu té celé administrativy.
Vůbec si nedokážu představit, že bych toto chtěl s někým řešit na komerční bázi s nějakým měsíčním vyrovnáváním a přeúčtováním.