Aktualne nejvyhodnejsi odkup elektriny

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod S474N 24. 11. 2024 13:47

To jsou opravdu genialni rady, ze je nejlepsi vyrobene spotrebovat. To zrejme jeste nikoho z majitelu FVE nenapadlo... :roll:

pulmann: na to jsem se zatim nedival, vyplati se to vubec? Jake jsou tam podminky.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod pavelxcz 24. 11. 2024 15:04

Já se pokouším rozchodit sdílení mezi naším barákem a bytem a zatím mi to přijde jako příliš komplikované v porovnání s přínosy.
Obě strany musí být registrovány v datovém centru EDC. To vyžaduje dopis s ověřeným podpisem. V bytě bylo potřeba vyměnit elektroměr, což vyžaduje změnu smlouvy s distributorem i obchodníkem.
Sdílí se v rámci čtvrthodin, tedy co výrobna dodá do sítě mezi 12-12:15 a co odběratel spotřebuje mezi 12-12:15, tak se administrativně "převede" mezi výrobou a odběratelem. Já si to představuju tak, že za to množství nedostane výroba zaplaceno za dodávku do sítě a odběrateli toto množství nebude fakturovat jeho obchodník, odběratel zaplatí pouze distribuční poplatek, nikoliv silovou elektřinu. Ale tak daleko jsme se zatím nedostali, mezitím přestalo svítit :-).
Předpokládám, že výsledek bude, že výrobna nedostane za měsíc zaplaceno za 100kWh po 1.60 a odběratel ušetří 100kWh po 2.7, takže měsíční úspora v rámci rodiny bude 110Kč, za cenu té celé administrativy.
Vůbec si nedokážu představit, že bych toto chtěl s někým řešit na komerční bázi s nějakým měsíčním vyrovnáváním a přeúčtováním.
pavelxcz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pulmann 24. 11. 2024 18:11

od S474N
Jestli se to vyplatí dodavateli, majiteli FVE nevím. Záleží za kolik přebytky prodá.
Kdyby je někomu jinému v rámci sdílení prodal třeba za 2 Kč/kWh, vyplatilo by se mu to ?
A jestli se to vyplatí odběrateli, spotřebiteli ?
Jestli mu dodavatel prodává silovku za 3,50 Kč , tak za 2 Kč od jiného se mu vyplatí.

-- 24. 11. 2024 17:25 --

od pavelxcz :
Ano, obě strany, oba elektroměry musí být registrovány. Na smlouvě ověřený podpis. To jsem absolvoval. Není to nic složitého, stáhnete si jejich žádost, vytisknete a podpis necháte na poště ověřit. Pak jim to pošlete. A zřídí vám účet.
Dodavatel nebo spíše distributor vymění elektroměr. Ten elektroměr je větší, tak se musí do skříně vejít. Mají na to max 3 měsíce. Na cenu od dodavatele by to nemělo mít vliv.
Logicky, přebytek z FVE, který zrovna je, se musí na druhé straně spotřebovat. Odečítá se každých 15 minut. Asi logicky , pokud na druhé straně zrovna není odběr, tak elektrika příjde vniveč. Jakoby se ztratí v síti. A zase naopak, vy negarantujete, že někomu dodáte. Záleží, jak bude svítit.
Předpokládám, že vyměněná elektrika nebude ve vyúčtování a vyrovnáte se mezi sebou.
V tom systému EDC budou data, takže bude vidět tok elektriky.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod S474N 25. 11. 2024 20:43

Osobne problem u sdileni vidim v tom, ze je potreba se "trefit" do te ctvrthodiny. Vetsina lidi je pres den v praci, takze tam je spis jistota toho, ze se netrefi.

Moznou cestou by mohla byt virtualni baterie, kde by se prebytky tavily do spotreby u sdileni.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 18. 4. 2025 14:26

Chystám se nainstalovat FVE (výkon cca 7 kW s cca 10 kW baterií). Budu z přebytků živit nabíjení hybridu a rodinný dům (ne vytápění - plyn). Taky tam bude jako jedna z podmínek dotace nějaké chytré sdílení s RD rodičů, kteří mají už naštěstí tepelné čerpadlo.

Snažím se poprvé řešit jak s přetoky, tak jsem si mimo připojení mikrozdroje u ČEZ Distribuce zažádal u Yello o smluvní podklady.

Bylo mi dáno na výběr mezi Férovou baterií a Solidní výkup za 75% spotové ceny. Tedy alespoň takto to chápu, že to je buď a nebo. První zmíněná Férová baterie má o něco horší ceny (2.650 Kč bez DPH) než Yello Boreas, který mám nyní za 2.450 bez DPH za MWh zasmluvněn a navíc je tam o dost vyšší měsíční paušál.

Lze se s Yello nějak domluvit u té Férové baterie na výhodnějších podmínkách? Nevíte jestli existuje k tomu nějaký kalkulátor, abych věděl, co se mi vyplatí?
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Alfréd z hor 18. 4. 2025 17:01

Asi bych šel do té virtuální baterie, pokud tedy nechceš laborovat se spotem, tam to ale dnes nemá smysl bez nějakého inteligentního řízení, bo v podstatě v létě, když FVE všude vyrábí, nebo u sousedů fouká vítr, jdou ceny do záporu a musíš se tomu přizpůsobit.

Mám přetoky vyřešené s výkupem za fixní cenu, ale ta stále klesá, na druhou stranu nemusím řešit nějaké omezování výkonu a umělé vybíjení baterie a FVE si jede sama na plný výkon, bez nějakého umělého přiškrcování a optimalizuji si jen využití energie na dobu, když je k dispozici. Příští týden si jdu na týden půjčit ID.4, abych zjistil, jestli si z elektroprskoletu nehodím provaz. Pokud zjistím, že jsem schopen soužití, mám v plánu pořídit nějaký Elroq, nebo možná i tu ID.4 a minimalizovat nevýhodné přetoky do sítě dobíjením EV, v kombinaci s řízeným ohřevem vody a dalších energeticky náročných spotřebičů s využitím vzdáleného řízení přes wifi.

Před třemi lety jsem si pořídil hybridní wagen (HEV), bo elektrowagen jen přes mou mrtvolu, to samé s FVE. Tu jsem pořídil před dvěma lety, když to s energiemi vypadalo, že to bude v zadeli. Vědět, či předpokládat to v době pořízení HEV, zvolil jsem rovnou PHEV. No a nyní se asi přizpůsobím FVE pořízením i EV :D 8-P
Alfréd z hor
Nadšenec

Odeslat příspěvekod pavelxcz 18. 4. 2025 17:46

Já jsem se rozhodl řešit přetoky FVE s podobnou konfigurací sdílením s kamarády výměnou za naturálie (pivo). V každé skupině sdílení může být až 11 odběrných míst. Každé to místo má nějaký základní odběr okolo 200W, takže matematicky by to mohlo vycházet po těch čtvrthodinách i bez nějakého sofistikovaného řízení.
Jim to trochu pomůže a já namísto 0,5Kč za prodanou kWh budu mít na dovolené něco "zdarma" ;-).
Zvažoval jsem pro mamku nějakou elektrickou nákupní tašku, ale mám problém s tím, že dům s FVE je řadovka a nelze se s autem dostat k případnému nabíjecímu místu na domě, kabel by musel vést přes chodník. Zkoušel jsem to nějak vyřešit, ale v podstatě to nejde. Přes používaný veřejný chodník se to nabíjet nemůže a nabíjecí stojan správce komunikace nepovolí.
pavelxcz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pulmann 18. 4. 2025 18:03

A máte ještě volnou kapacitu pro dalšího odběratele ?
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 18. 4. 2025 20:12

Takže ten spot by byl dvousměrná záležitost a nebylo by to jen na výkup, ale i na nákup? To je docela risk.
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod pavelxcz 19. 4. 2025 06:57

Zatím nevím, kolik kamarádů se přidá, a jak to bude reálně fungovat. Je to dlouhodobý a poměrně těžkopádný proces. Například ty alokační klíče pro sdílení se musí nastavovat na víc než měsíc dopředu (nyní to už lze až od 1.6.) a není vůbec jisté, kolik elektroměrů se do té doby stihne vyměnit. Předpokládám, že tento rok strávíme odlaďováním, a až to bude vychytané, tak nějaká moudrá hlava změní nějaká pravidla a začne se zase znovu.
pavelxcz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod eetk 19. 4. 2025 10:27

Budu teď v létě instalovat FVE na střechu RD, na což mám alokovánu dotaci 160000 Kč. Abych splnil podmínky dotace, musím mít instalovaný výkon nejméně 8kWp, k tomu akumulátory na bázi lithia s kapacitou nejméně 8 kWh. RD bude zateplen, na což mám alokovánu dotaci 244000 Kč, vytápění a ohřev vody bude tepelným čerpadlem, na tepelné čerpadlo mám alokovánu další dotaci 90000 Kč.
V současnosti mám dodavatele elektřiny Elimon se spotovým tarifem, distributor je ČEZ, distribuční sazba D25d, hl.jistič 3x25A. Mám nějak dopředu začít řešit připojení FVE nebo změnu distribuční sazby čí smlouvy s ČEZem nebo Elimonem? Popř. to za mě vyřeší firma, která mi FVE bude instalovat (ještě není vybrána)? Nevím vůbec, jestli se mi vyplatí dodávat přebytky do sítě nebo FVE po nabití akumulátorů vypnout, nevím jestli to vůbec nějak automaticky vypnout jde po nabití akumulátorů. Mám po instalační firmě vyžadovat nějaký speciální typ stykače nebo FV panelů, abych si mohl vybrat i později, jestli chci FVE vypínat nebo dodávat přebytky do sítě? Máte s tím někdo zkušenosti?
eetk
osobne

Odeslat příspěvekod pavelxcz 19. 4. 2025 12:31

Jestli dodávat přebytky do sítě nebo ne, je otázka "softwarové" konfigurace střídače. Předpokládám, že by to měly umět všechny střídače, co se dnes používají. Pokud distributor přetoky na daném místě povoluje, tak asi není důvod ty přetoky do sítě neposílat. Dají se buď prodat (stále ještě i za fixní cenu, byť minimální), nebo využít pro sdílení s jiným odběrným místem. Nevím o případu, kdy by firma dodávající FVE měla zájem řešit smlouvu s konkrétním odběratelem/dodavatelem energie, jim je to jedno.
Je nutné s distributorem podepsat novou smlouvu o připojení, v ní bude i uvedeno, jestli přetoky jsou povolené, případně jak velké. Smlouvu s distributorem je potřeba vyřešit před zahájením prací na FVE.
pavelxcz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 19. 4. 2025 13:11

Jj, jinak by se následně taky klidně mohlo stát, že ti distributor řekne, že tu tvoji FVE do sítě nepřipojí.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod aaaa 19. 4. 2025 14:47

Zmena smlouvy s distributorem by ale musela byt jen kdyz se posilaji pretoky do site ne? Soused ma na strese FVE od minuleho leta a ma to jen na ohrev vody, bez baterie, po ohrati vody se mu FVE vypina. Rikal, ze to snad ani neni mozne pouzit na sviceni.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Milos 19. 4. 2025 15:52

Řekl bych, že ten tvůj soused má jen ostrovní FVE bez dotace. Pro získání dotace je nutné připojení na distribuční soustavu.
Milos
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka