Aktualne nejvyhodnejsi odkup elektriny

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod S474N 24. 11. 2024 12:47

To jsou opravdu genialni rady, ze je nejlepsi vyrobene spotrebovat. To zrejme jeste nikoho z majitelu FVE nenapadlo... :roll:

pulmann: na to jsem se zatim nedival, vyplati se to vubec? Jake jsou tam podminky.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod pavelxcz 24. 11. 2024 14:04

Já se pokouším rozchodit sdílení mezi naším barákem a bytem a zatím mi to přijde jako příliš komplikované v porovnání s přínosy.
Obě strany musí být registrovány v datovém centru EDC. To vyžaduje dopis s ověřeným podpisem. V bytě bylo potřeba vyměnit elektroměr, což vyžaduje změnu smlouvy s distributorem i obchodníkem.
Sdílí se v rámci čtvrthodin, tedy co výrobna dodá do sítě mezi 12-12:15 a co odběratel spotřebuje mezi 12-12:15, tak se administrativně "převede" mezi výrobou a odběratelem. Já si to představuju tak, že za to množství nedostane výroba zaplaceno za dodávku do sítě a odběrateli toto množství nebude fakturovat jeho obchodník, odběratel zaplatí pouze distribuční poplatek, nikoliv silovou elektřinu. Ale tak daleko jsme se zatím nedostali, mezitím přestalo svítit :-).
Předpokládám, že výsledek bude, že výrobna nedostane za měsíc zaplaceno za 100kWh po 1.60 a odběratel ušetří 100kWh po 2.7, takže měsíční úspora v rámci rodiny bude 110Kč, za cenu té celé administrativy.
Vůbec si nedokážu představit, že bych toto chtěl s někým řešit na komerční bázi s nějakým měsíčním vyrovnáváním a přeúčtováním.
pavelxcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pulmann 24. 11. 2024 17:11

od S474N
Jestli se to vyplatí dodavateli, majiteli FVE nevím. Záleží za kolik přebytky prodá.
Kdyby je někomu jinému v rámci sdílení prodal třeba za 2 Kč/kWh, vyplatilo by se mu to ?
A jestli se to vyplatí odběrateli, spotřebiteli ?
Jestli mu dodavatel prodává silovku za 3,50 Kč , tak za 2 Kč od jiného se mu vyplatí.

-- 24. 11. 2024 17:25 --

od pavelxcz :
Ano, obě strany, oba elektroměry musí být registrovány. Na smlouvě ověřený podpis. To jsem absolvoval. Není to nic složitého, stáhnete si jejich žádost, vytisknete a podpis necháte na poště ověřit. Pak jim to pošlete. A zřídí vám účet.
Dodavatel nebo spíše distributor vymění elektroměr. Ten elektroměr je větší, tak se musí do skříně vejít. Mají na to max 3 měsíce. Na cenu od dodavatele by to nemělo mít vliv.
Logicky, přebytek z FVE, který zrovna je, se musí na druhé straně spotřebovat. Odečítá se každých 15 minut. Asi logicky , pokud na druhé straně zrovna není odběr, tak elektrika příjde vniveč. Jakoby se ztratí v síti. A zase naopak, vy negarantujete, že někomu dodáte. Záleží, jak bude svítit.
Předpokládám, že vyměněná elektrika nebude ve vyúčtování a vyrovnáte se mezi sebou.
V tom systému EDC budou data, takže bude vidět tok elektriky.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod S474N 25. 11. 2024 19:43

Osobne problem u sdileni vidim v tom, ze je potreba se "trefit" do te ctvrthodiny. Vetsina lidi je pres den v praci, takze tam je spis jistota toho, ze se netrefi.

Moznou cestou by mohla byt virtualni baterie, kde by se prebytky tavily do spotreby u sdileni.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Předchozí stránka