Wallbox min 22kW

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 17. 12. 2024 23:26

Zdravím všechny,

máte prosím nějakou zkušenost s výběrem Wallboxu do garáže? Potřeboval bych něco s min. 22 kW, nebo rovnou 44kW ať mám naddimenzováno pro 2 elektromobily současně.

Sazbu mám D57D a rozvaděč 3x25 A. Kabeláž do garáže, která se bude teprve stavět je naddimenzovaná (CYKY-J 5x10 RE).

Zvažuji to koupit už teď, nebo pak po dokončení garáže v 3/2025 v rámci nějakých dotací.

Modelů je poměrně hodně a nevím po čem se dívat. Tj. jestli např.:
https://www.solar-eshop.cz/p/olife-ener ... delka-5-m/
https://www.autonabijeni.cz/nabijeci-st ... -az-22-kw/

U toho double bych potřeboval i zkušenost s délkou napájecího kabelu, tj. jestli tuto lze nějak prodloužit a druhý vůz nabíjet i mimo garáž. Pokud to nepůjde, tak pozbývá smysl investovat do double boxu.

Pak mě zajímá jestli se vyplatí řešit solární panely, tj. zohlednit pro ně podporu na straně Wallboxu.

Žádný elektromobil nyní nemám. První plug-in hybrid teprve přibude a bude to max 7.4 kW, ale snažím se vzhledem k trendům vše mít naddimenzované.

Díky předem za tipy i mimo výše uvedeného, abych něco neopomenul, když teď mám ještě možnost vše změnit.
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod aaaa 18. 12. 2024 04:20

Ja bych rozhodne nenabijel v garazi, vzdy zasadne mimo, baterie se pri nabijeni zahriva, vysoka teplota baterii nici, lepsi kdyz auto stoji na vetranem miste klidne nekde v chladku pod stromy nebo pod pristreskem nez v uzavrene garazi. A ani bych auto negarazoval, garazovat auto mezi jizdami v solene brecce v zime je jistota zreznuti.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 18. 12. 2024 09:31

Ta garáž bude nevytápěná, odvětraná a samostatně stojící. Právě na tohle jsem myslel.

Nabíjení druhého vozu v přístřešku vedle garáže je právě to, co by měla teoreticky řešit ta "dvojnabíječka".

Vůz stářím podléhá korozi aniž by parkoval v garáži. Vlastní zkušenost. Ideální stav je ho do 5 let prodat.
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod retron 19. 12. 2024 13:16

Aktuálně nabízí Lidl s kuponem 22kW wallbox se 4tis slevou za 7999
retron
Přeborník

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 20. 12. 2024 18:45

Z toho bych měl docela obavy. Díval jsem se i na hodnocení.
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 20. 12. 2024 19:50

nejsem elektrikář, ale pokud dobře počítám, tak jističem 3 x 25 A protlačíš maximálně 17,3 kW a to nesmí běžet nic jiného. Nebo budeš mít pro Wallbox vlastní jistič? Počítáš s tím, že platba za instalovaný příkon bude do budoucna ještě růst?

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekon ... oud-266435
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod aaaa 20. 12. 2024 20:06

Kdyz to bude napajeno fotovoltaikou, tak tam predpokladam nemusi mit zadny jistic.
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Milos 20. 12. 2024 20:15

I když to bude napájet z FVE, tak tam jistič musí mít, ale nebude to ten hlavní jistič 3x25A, který má teď před elektroměrem.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 20. 12. 2024 21:23

FVE bude možná až dodatečně, hned ne. Jinými slovy prozatím jsem ji neřešil a zvažuji jestli se vyplatí.
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Jirka.2 20. 12. 2024 23:03

Tak FVE pokud nebude mít obrovskou elektrárnu na poli tak v životě nedá ani těch 3x25A ;-) A pokud někdo chce domů wallbox tak to chce jistič 3x32A, mimochodem u PRE to znamená automaticky elektroměr ven, to jenom kdyby to chtěl dávat někdo do starýho baráku v Praze tak aby počítal že to nebude za pár korun. Čez je v tomhle benevolentní elektroměr bez přístupu jim nevadí.
Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 21. 12. 2024 00:00

Na to aby mohl provozovat dvojitý wallbox 2x22kW na plný výkon i v zimě, když nesvítí slunce a tudíž mu případná FVE nebude stejně skoro nic generovat, tak mu ani ten jistič 3x32A nepostačí, jelikož 3x32A=22kW. Bez FVE nebo s FVE přes zimu tak bude moci nabíjet buď jen jedno auto výkonem 22kW (rychle) nebo dvě auta výkonem 11kW (pomaleji) a nebude při tom moci doma topit. Osobně bych tedy pořídil jen jednonásobný wallbox 22kW a druhý třeba až někdy v budoucnu, cenově to vychází skoro nastejno, jestli se koupí dva jednonásobné nebo jeden dvojitý.

Stejně teď @Mufinmufi nemáš FVE ani nemáš dva elektromobily. Jak velkou FVE (s jakým peakem) do budoucna plánuješ? Máš zjistěno, jestli je u vás volná kapacita a může ti distributor navýšit rezervovaný příkon (vyměnit hlavní jistič za silnější)? Jaký příkon má tepelné čerpadlo či přímotopy, kterými topíš? Všechno toto je potřeba brát v potaz při plánování wallboxů a FVE :nenapadne
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Jirka.2 21. 12. 2024 00:13

Já taky psal 3x32A pro wallbox, ne pro dvojitý ;-) Jinak samozřejmě jak říkáš, D57D je sazba přímotop/TČ, tam bych řekl že 3x25A je hraničních samo o sobě(osobně mám 3x25A na chalupě kde žádný topení elektrikou není a největší odběr je boiler, nárazově klima, nebo cirkulárka), pak je nesmysl přemýšlet o dalším zatížení wallboxem, nedej bože dvojitým bez navýšení hodnoty jističe. A běžná domácí FVE tohle fakt nezachrání, ta je ráda když dá v zimě pár stovek w :-D
Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 21. 12. 2024 01:00

Topí se plynem. Sazbu mám jen kvůli cenám.
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 21. 12. 2024 04:37

Milos píše: Máš zjistěno, jestli je u vás volná kapacita a může ti distributor navýšit rezervovaný příkon (vyměnit hlavní jistič za silnější)?

A i když má volnou kapacitu, navýšení není zadarmo. Třeba EON chce 770 kč za 1 A u třífáze. Tj. zvýšení z 3x25 na 3x32.Tedy 5390 Kč jednorázově - a to jsme zde v diskusi psali, že ti nebude stačit, protože potřebuješ ještě pro provoz domu. A pak ještě měsíční sazby za silnější jistič, které se výhledově budou spíše zvyšovat.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod aaaa 21. 12. 2024 07:42

Stale je podle me lepsi navysit jistic a platit jeden pausal za elektrinu nez platit dva pausaly, jeden elektrina, druhy plyn.
aaaa
osobne

Další stránka