Wallbox min 22kW

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 21. 12. 2024 08:11

Tady mluvíme o navýšení jističe jen kvůli elektroautu - prostě aby si majitel uvědomil, že instalace wallboxu s sebou ponese poměrně značné pravidelné náklady nezávislé na spotřebě elektřiny.

Co se týče paušálu za plyn, tak já platím měsíční zálohu 200 kč včetně spotřeby. Letos mi z toho 2,5 tisíce vraceli (bonus za 3 letý úpis)
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Jirka.2 21. 12. 2024 10:11

aaaa píše:Stale je podle me lepsi navysit jistic a platit jeden pausal za elektrinu nez platit dva pausaly, jeden elektrina, druhy plyn.

Paušál vyjde hodně podobě jestli 3x25 a plyn nebo 3x32. Jinak topení plynem je o hodně levnější než přímotopy, s TČ je to celkově asi plusmínus podobný, do budoucna těžko říct.
Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 21. 12. 2024 10:14

Tak on se ten wallbox 1x22kW nebo 2x22kW dá s omezením provozovat i s tím stávajícím jističem 3x25A (17kW), nicméně na wallboxu se nikdy nebude dát použít maximální výkon 22kW (2x22kW), ale jen 11kW (1x11kW, 7kW+4kW). Pokud bude mít elektromobil s akumulátorem například 60kW, tak se bude nabíjet cca. 6 hodin, dva elektromobily se budou nabíjet 12 hodin. Jestli má pevnou sazbu za elektřinu, tak dlouhé nabíjení nevadí, jestli má spot a chce co nejvíce ušetřit, tak je výhodnějí rychlé dobíjení v době, kdy je elektřina zrovna levná.
S tím jističem 3x25A (17kW) a nabíjení výkonem 11kW si pak zároveň ale bude muset hlídat, aby při dobíjení elektromobilu současně nezapnul rychlovarnou konvici, varnou desku, troubu, pračku, sušičku, myčku, žehličku atd., aby mu nespadl hlavní jistič.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod aaaa 21. 12. 2024 10:18

Jirka.2 píše:Paušál vyjde hodně podobě jestli 3x25 a plyn nebo 3x32. ...

Mozna nyni, ale v budoucnu budou muset plynari nejak uhradit ztratovy nakup zadluzene firmy net4gas.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-nova-data-zadluzena-firma-net4gas-bude-stat-odberatele-plynu-vic-a-vic-259305
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Jirka.2 21. 12. 2024 10:27

Milos: jo to samozřejmě dá, ale pak je naprosto zbytečné kupovat drahý 2x22kw wallbox protože i když koupí 2x11kw tak ho nikdy naplno nevyužije a i kdyby do budoucna navýšil na 3x32 tak bude naprosto dostačující. A víc mu stejně Čez v běžném domě nepovolí, naopak jak tohle bude přibývat tak se obávám že i těch 3x32 nedostane z důvodu kapacity na straně distribuce.

-- 21. 12. 2024 10:40 --

aaaa píše:
Jirka.2 píše:Paušál vyjde hodně podobě jestli 3x25 a plyn nebo 3x32. ...

Mozna nyni, ale v budoucnu budou muset plynari nejak uhradit ztratovy nakup zadluzene firmy net4gas.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-nova-data-zadluzena-firma-net4gas-bude-stat-odberatele-plynu-vic-a-vic-259305

úplně stejně jako bude muset někdo zaplatit navyšování kvůli oze a elektromobilitě.
Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 21. 12. 2024 10:50

@Jirka.2: Souhlasím, že teď pořizovat předimenzovaný wallbox 2x22kW je nesmysl, jelikož ho teď ani v nějaké dohledné době v jeho konkrétním případě nevyužije. A za pár let (až bude mít dva elektromobily, FVE a silnější jistič) bude kdyžtak cena takového wallboxu určitě výrazně nižší, než je teď.

Jinak doufám, že jsme @Mufinmufimu trochu otevřeli oči a upozornili na věci, které musí brát v potaz při rozhodování a plánování :-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 21. 12. 2024 11:53

Oči jste mi otevřeli a tak nějak jsem s tím trochu počítal. Ta jednorázová investice bude v porovnání s investicí do elektromobilu a výstavby garáže zanedbatelná.

Takže mám zjistit kolik bude ČEZ Distribuce chtít za navýšení z 3x25 A na 3x32A, nebo rovnou 3x40A?

Pro jistotu připomínám, že vytápění je kondenzačním plynovým kotlem a časem možná bude přechod na TČ (při instalaci si nechám vyvést přípravu pro napájecí kabeláž). Tam je to ale komplikované, protože stávající kotel je v 1. patře a trubky s chladivem by se musely tahat všemožně po fasádě, nebo rozvrtat zbytek domu, takže to až v další fázi.

Co nicméně stále potřebuji vyřešit je jaký Wallbox koupit (výrobce, model a proč právě ten) a právě o tom bylo samotné vlákno.
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 21. 12. 2024 12:35

Pokud plánuješ přechod na TČ (příkon třeba 5kW až 8kW, podle velikosti baráku a jeho energetické náročnosti), tak by sis měl nejdříve zjistit, jak silné dráty ti vedou do baráku, abys nemusel předělávat hlavní přívod elektřiny. Když nebudeš mít dost silné dráty, tak ti ČEZ rezervovaný příkon (jistič) na 3x40A (27,6kW) nenavýší, protože i když v tvé oblasti bude mít volnou kapacitu, tak to nebude na tenkých drátech technicky možné.

Jestli nemáš automatizovanou/chytrou domácnost ani FVE, tak bych teď koupil nějaký jednoduchý wallbox, klidně ten z Lidlu (na Heurece je jako TOP1). Až budeš mít FVE s nějakým řídicím systémem/automatizací, tak bych zvolil nějaký smart wallbox, který si bude vzájemně rozumět s řídicím systémem FVE či chytré domácnosti, aby pak dobíjení elektromobilu probíhalo chytře a výhodně dle aktuálního výkonu FVE nebo dle aktuálních spotových cen.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod eetk 21. 12. 2024 13:37

Mně doporučil projektant tepelné čerpadlo Mastertherm BoxAir-26l, výkon 8,1 kW, a nic o potřebě vyššího jističe tedy neuváděl, mám 3x25A.
https://mastertherm.cz/sortiment/tepelna-cerpadla-vzduch-voda/tepelne-cerpadlo-boxair-inverter/
eetk
osobne

Odeslat příspěvekod Jirka.2 21. 12. 2024 13:46

8,1kw je výkon, maximální výkon. Příkon bude tek někde kolem 3kw. A to snad chápeš je trochu rozdíl 3kw a 44kw.
Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 21. 12. 2024 13:49

Jen kvůli TČ s příkonem 8,1kW není potřeba vyššího jističe, jistič 3x25A to zvládne. Ale kvůli wallboxu a TČ už potřeba vyššího jističe je.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod eetk 21. 12. 2024 13:51

No Miloš to původně formuloval tak, že by si měl zjišťovat sílu drátů už kvůli příkonu 5 kW a to mě vystrašilo.
Milos píše:Pokud plánuješ přechod na TČ (příkon třeba 5kW až 8kW, podle velikosti baráku a jeho energetické náročnosti), tak by sis měl nejdříve zjistit, jak silné dráty ti vedou do baráku, abys nemusel předělávat hlavní přívod elektřiny. ...
eetk
osobne

Odeslat příspěvekod Milos 21. 12. 2024 13:59

U TČ je potřeba rozlišovat příkon a výkon. Díval jsem se, že těch 8,1kW u tvého TČ je skutečně výkon a příkon má jen 1,7kW (topný faktor 4,76 při A7W35). Vypadá to, že máš asi jen menší barák nebo barák s nízkou energetickou náročností.

To zjištění, jak silné dráty mu vedou do baráku, jsem psal v souvislosti s tím, že uvažuje o wallboxu (22kW až 44kW) a zároveň o TČ (příkon třeba 5kW až 8kW, neboli topný výkon 15kW až 30kW, topný faktor 3 až 4).
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 21. 12. 2024 16:16

Dobře, takže další krok je ČEZ distribuce a dotaz na 3x40A ve vztahu k šířce přívodních kabelů. Mám chtít ještě něco? Jak jsou na tom ty chytré elektroměry?
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod aaaa 21. 12. 2024 18:12

A potrebujes opravdu nabijet tak rychle?

Asi bys mel usilovat o SPOT tarif a elektromer ke SPOT tarifu urceny,, nejak zajistit, aby se eauta dobijela pri nizke cene elektriny.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Předchozí stránkaDalší stránka