úplně nevím do které kategorie to směrovat tak to dávám sem, původně jsem to chtěl dát na Živě ale tam jsem nenašel už vůbec kam to dát. Pracuji v bankovnictví jako IT pracovník a dlouhodobě si po známých přividělávám instalací/servisováním/skládáním počítačů a notebooků a různá práce kolem jako domácí síťařina a i pár kamerových systémů jsem dělal. Vzhledem k tomu že v souvislosti s výukou z domu a prácí z domova se na mě obrací více lidí a vím i že okolní technici jsou v současné době zahlceni, chtěl bych využít situace a pomoci lidem. Zároveň bych to ale nechtěl dělat "za drobné na kafe" pro lidi které neznám. Ovšem trochu tápu v tom jakou živnost si mám vlastně založit, neboť teoreticky podle toho co jsem našel že si lidi zakládají v podobným zaměřením spadám do dvou kategorií -
volná - Poskytování software, poradenství v oblasti informačních technologií, zpracování dat, hostingové a související činnosti a webové portály
kam ale nespadá HW stránka této záležitosti dle mého
a potom řemeslná - Výroba, instalace, opravy elektrických strojů a přístrojů, elektronických a telekomunikačních zařízení
u které ale musím splňovat jednu z níže uvedených podmínek:
- Kód: Vybrat vše
A) dokladem o vzdělání v oboru
Za vzdělání v oboru se považuje úspěšně dokončený studijní obor nebo rekvalifikační kurz. U této živnosti se jedná o následující obory:
elektrikář – silnoproud
elektrikář – slaboproud
elektromechanik
elektromontér rozvodných zařízení
elektrotechnická výroba / elektrotechnické práce
mechanik elektronických systémů / zařízení
mechanik elektronik
mechanik silnoproudých zařízení / měřících, zabezpečovacích a sdělovacích systémů / telekomunikací
provozní elektromontér
slaboproudá elektrotechnika
spojový mechanik
strojírenství a elektrotechnika
technologie elektroniky
B) dokladem o vzdělání v příbuzném oboru
Zde se jedná o následující studijní obory:
autoelektrikář
elektronické počítačové systémy
letecký mechanik
zařízení sdělovací techniky
V případě vzdělání v příbuzném oboru je třeba doložit praxi v délce 1 roku (při plném pracovním úvazku) vykonávanou u firmy, která sama vlastní živnostenský list na uvedený obor činnosti.
C) praxí v délce 6 let
Pokud odpovědný zástupce nemá vzdělání v oboru ani v příbuzném oboru, lze jej nahradit vykonávanou praxí v délce 6 let (při plném pracovním úvazku) vykonávanou u firmy, která sama vlastní živnostenský list požadovaného oboru činnosti.
C ještě nesplňuji, praxi mám plynoucí z zaměstnaneského poměru 5 let a ani ne přímo u firem v daném oboru - 2x výrobní firma a nyní bankovnictví. Nejsem si ale ani jist zda splňuji bod A/B pokud jsem studoval střední školu v oboru Informační technologie (18-20-M/01), nikde jsem nenašel přesný předpis které obory dle jejich kódu se do uvedených. Nemáte někdo zkušenost zda tedy mohu získat uvedenou živnost nebo kde se to mohu dozvědět?